לפני פרידה: חשבון הנפש של ניצב אילן פרנקו
"תל אביב מייצרת הכי הרבה פשיעה, 30 אחוז מהעבירות לא מדווחות, המודיעין צריך להיות טוב יותר ואנחנו לא ממצים את הדין עם העבריינים". מפקד מחוז תל אביב מסכם תקופה בדרך לכסא הסמפכ"ל
יש לציין שהראיון התקיים טרם גל המעצרים בפרשת רצח פרופ' דייויד ניב, שבסיומו שוחררו השבוע כל החשודים, ובטרם אירע הרצח של אביב שריג בהרצליה השבוע.
בצל אירועי טדי
פרנקו מונה למפקד מחוז תל אביב לאחר שפיקד על מחוז ירושלים. הוא הגיע אחרי קדנציה מוצלחת יחסית בבירה, שהסתיימה באקורד צורם באצטדיון טדי. במאי 2007 פרצו אלפי אוהדי בית"ר ירושלים לכר הדשא בתום משחק מול הפועל תל אביב. המשטרה לא הסירה את הגדרות, ואנשים נמחצו עליהן. פרנקו וסגנו לא היו במגרש והגיעו רק בשלב מאוחר יותר, לאחר שנודע להם על שאירע. ברגע אחד הוטלה בספק יכולתו לפקד על מחוז תל אביב.

עם השר דיכטר (צילום: אוהד אבידן קינר)
"כל המדינה בערה וגעשה על האירוע, אך ועדת הבדיקה סיימה את עבודתה מבלי לכתוב אפילו הערה למחוז ולמפקדים", מגיב פרנקו על האירוע שהעיב על שנות פיקודו המוצלחות בירושלים.
אין ספק שמה שקרה בטדי הותיר עליו את חותמו. הוא פיקח באופן אישי וצמוד על ההופעה של פול מקרטני וביקר אחת לשלושה ימים בפארק, על מנת לאשר או לפסול את מתחם ההופעה. הוא הפגין נוכחות בולטת באירועי הלילה של שוק הפשפשים בימי החופש הגדול, בפסטיבל האוכל, בהפגנות בכיכר, במצעדים השונים ובכל אירוע שדרש סדר ציבורי בהיקפים נרחבים, כאילו חשש שאירועי טדי יטפחו שוב על פניו.
"כמשפט פתיח – אני בן תל אביב", מצהיר פרנקו. "את שנותי הראשונות במשטרת ישראל עשיתי במחוז תל אביב. הייתי מפקד מרחב דן, מפקד תחנת הרצליה, ראש לשכת התנועה, קצין סיור במשטרת השכונות, קצין נוער ועוד. הגעתי לכאן בידיעה ברורה שמי שסיים את הפיקוד על מחוז כמו ירושלים ורוצה עדיין למצוא אתגר מקצועי, תל אביב זה המקום".
מה רואים מכיסא הממ"ז שלא רואים מניידת הסיור?
"כאן המשטרה עוסקת בתפקידי משטרה קלאסיים. אתה צריך להילחם בפשיעה וגם לטפל בתאונות ובאירועי סדר ציבורי. אתה נותן שירות לציבור כל יום, כל היום. במחוז תל אביב יש את כמות הפשיעה הגדולה ביותר לאלף נפש למספר עבירות. זהו מחוז אורבני והבעיות שהוא מייצר הן כאלה. במחוז ירושלים לדוגמה, חלק גדול מהפעילות הולך לטיפול באיומי טרור, בטחון פנים וסדר ציבורי. הפשיעה נדחקת למקום אחר, ולא כך הוא הדבר בתל אביב".
פרנקו ניסה לייצר תהליך הן בתחום המבני של המחוז והן בקשר עם האזרח. הוא מודע היטב לרמת האמון הנמוכה מאוד שיש לאזרחים במשטרה. "אנחנו משקיעים לא מעט בניסיון ליצור סוג של אמון הדדי בינינו לבין הציבור. יש לנו בעיה של מיתוג והדימוי שלנו בעיני הציבור. בכנות, ברור לנו היום שיש לנו מה לעשות בעניין הזה", הוא מודה.
מה אתה עושה בנדון?
"אני רוצה להגיע למצב שבו אזרח יחייג 100 כשהוא רואה עבירה. אני רוצה שהוא יבין שיש מי שמטפל, ואני רוצה שהוא יסמוך עלי שאתן לו טיפול מקצועי. אני מדבר על הצורך שלי שהאזרח יעדכן אותי בדברים שהוא רואה ואני לא. אני יודע שהיום האזרח מוותר על הקשר עם המשטרה, כי הוא מהסס ולא בטוח שהמשטרה תטפל בתלונתו. הוא לא תמיד סומך על היכולות של המשטרה, כי הוא לא באמת יודע עד כמה זה יעניין אותה. אז לא, אני רוצה להגיע למצב שבו האזרח יבין שיש מי שמטפל בפניות שלו".
_wa.jpg)
פרנקו באירועי טדי (צילום: יועד כהן)
מה בנוגע לתחושת הביטחון האישי המעורער של תושבי תל אביב?
"בהנחייתו של המפכ"ל אנחנו מחזקים את הקו הקדמי, מתוך כוונה שיהיו יותר שוטרים בשטח בתחומי הבילוש והסיור. כל תגבור חיצוני שנקבל לא ייתן מענה לצרכים של המחוז, וקבענו ששוטרי המטה מתגברים את הסיור בבילוש, בתנועה ובסיור. אני קבעתי שלא יהיה שוטר אחד במחוז תל אביב שיעביר את כל החגים בבית ולא יתגבר את הקו הקדמי. גם אני באופן אישי אקח חלק באחת ממשמרות הסיור, על מנת שהסיירים יקבלו את פגרת החג שלהם".
איך המשטרה פועלת ונערכת למלחמה בפשיעה?
"היום אנחנו יכולים להפיק מפות של איזה אזור סובל מאילו תופעות פשיעה, או במילים אחרות, איפה הנקודות החמות של כל אזור במחוז. לדוגמה, אזור בקעת אונו הוא אחת הנקודות החמות העיקריות של המחוז בכל הנוגע לגניבות כלי רכב. זה אזור מוכה מאוד. אז גם אם השגתי רגיעה ושוב חוזרות כנופיות הרכב ומרגישים בעלייה, אני אמצא דרך חדשה.
"כמפקד מחוז שיש לו 3,300 תקנים אני חייב לווסת את הצרכים המבצעיים שלי. אף מפקד משטרה היום לא מסוגל להחליט שהוא נותן מענה לכל הבעיות שמשטרת ישראל צריכה לטפל בהן באותה רמת איכות, שבעה ימים בשבוע, 24 שעות. אין דבר כזה. אני מווסת את המאמצים שלי כדי לספק תחושת ביטחון לציבור, ובנוסף לשמור על רמת פשיעה שבשום מקרה לא תעבור את הרף שבו היא נמצאת היום".
אבל הציבור לא מרגיש את תחושת הביטחון שאתה מדבר עליה.
"רמת דיווחי האמת שאנחנו מקבלים מהציבור עומדת על 70 אחוז, וכפועל יוצא מכך לידיעת המשטרה לא מגיעים 30 אחוז מהאירועים הפליליים. הם פשוט לא מדווחים. אני לא יודע לטפל במה שלא מדווח, אלא אם כן אלה עבירות של סמים, סחיטת דמי חסות, סחר באמצעי לחימה וכדומה.

עם המפכ"ל דודי כהן וקודמו דוד צור (צילום: ירון ברנר)
"בנתוני הפשיעה המדווחת בשמונת החודשים הראשונים של השנה, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, יש במחוז תל אביב ירידה של 15-20 אחוז. בעבירות של גניבת רכב יש ירידה של 20 אחוז ובפריצות ירידה של 13-19 אחוז. כמו כן, יש לנו עלייה של 13 אחוז במספר העבריינים שנעצרים עד תום ההליכים נגדם, מה שמעיד על כך שאותם עבריינים יצרו כל כך הרבה פשיעה, שגם בית המשפט הבין שעדיף שהם יהיו כלואים, ועצם היותם עצורים תרם לירידות המשמעותיות הללו בפשיעה".
מודיעין טעון שיפור
שיעור הדיווחים הנמוך של הציבור למשטרה מחייב מודיעין חזק. מודיעין משטרתי טוב ישפר את הטיפול בפשיעה, דבר שיביא להגברת האמון, שתביא להגברת הדיווחים – וכמו במעגל קסם – לשיפור נוסף בטיפול בפשיעה. השאלה היא מה כוחו של מערך המודיעין במחוז.
"האיסוף המודיעיני הוא איסוף ברמה מסוימת והוא צריך להיות טוב יותר, רחב יותר ומעמיק יותר. אצלי המבחן הוא איך אני הופך את המודיעין לראיות. לי יש היום במערכת הרבה מאוד פרטי מודיעין שאני לא מצליח עדיין להפוך אותם לראיות. גם אם לקחתי את המודיעין והפכתי אותו לראיות, עדיין בהרבה מדי עבירות הזמן שעובר מרגע גילוי העבירה והעבריין לבין הגשת כתב האישום הוא ארוך מדי. זה קורה בגלל המצוקות של כל המערכות – המשטרה, התביעה, הפרקליטות ובתי המשפט.
"אחר כך מגיעה הבעיה של מיצוי הדין. יש חריגים, אבל המערכת המשפטית לא ממצה את הדין עם העבריינים. חוליות שרשרת האכיפה במדינת ישראל אמורות לייצר יכולת הרתעה. אנחנו יודעים היום שיכולת ההרתעה לוקה בחסר. ההרתעה של עבריין צריכה להיות גם מפני תפיסתו וגם מפני ענישתו, ובשני הדברים יש לנו עוד מה לעשות. בסוף אנחנו נבחנים במקצועיות שלנו. להגיד לך שאנחנו סופר מקצועיים ולא עושים טעויות? אנחנו עושים".
נראה שלמחוז יש בעיה בהתמודדות עם הפשע המאורגן.
"שמנו לעצמנו דגש שלא יקרו עוד אירועים שבהם אזרחים חפים מפשע ייפגעו, או חלילה יהרגו כמו מה שקרה בחוף בבת ים. בכמה ארגוני פשיעה שפועלים בתחומנו ובאירועי רצח מורכבים כמו עו"ד יורם חכם ז"ל לא אנחנו מטפלים. תיק חכם נחקר ביחידה לחקירות בינלאומיות, שחוץ ממנה פועלות כנגד ארגוני הפשיעה אצלנו גם להב 433 והיחידה למאבק בפשיעה כלכלית, שהן יחידות ארציות ולא של המחוז.
"ברמה המודיעינית אנחנו מכסים היטב את כל הסכסוכים. ברור לנו לגמרי שהטיפול בפשיעה המאורגנת במחוז, שמרוכז בימ"ר תל אביב, מהווה את אחת המשימות המרכזיות שלנו, אבל קשה מאוד להגיע אל האנשים האלה. יש לנו ידע מודיעיני די רחב, יש לנו יכולת מבצעית די טובה ואנחנו מתכוונים להפעיל אותה – חד וחלק".