שתף קטע נבחר

מדריך: להחיות את סוללת המחשב הנייד

חיי הסוללה הם אחד הדברים שהכי משפיעים על הניידות שלכם, אבל ניידים עם חיי סוללה ארוכים בדרך-כלל עולים בהתאם. ומה עושה מי שאין לו כסף? הטיפים שלנו יכולים לעזור

מה הופך מחשב נייד לנייד? כמובן, המשקל והנפח שמאפשרים לשאת אותו ממקום למקום, אבל לפני הכל - העובדה שהוא לא זקוק לאספקת חשמל רצופה ולא כבול לרשת החשמל, אלא מגיע עם סוללה משל עצמו. זו בדיוק הסיבה שבגללה זמן הסוללה, או "חיי הסוללה", הם גורם חשוב כל-כך בהשפעה על מידת הניידות האמיתית שאתם מקבלים.

 

ישנם היום כבר ניידים שמגיעים עם הבטחה (שלא בטוח שיצליחו לקיים) לזמן סוללה ארוך משמעותית, אבל רוב הניידים בני-ימינו מציעים זמן סוללה אופייני של שעתיים עד חמש שעות. כמה זמן הסוללה תקבלו בפועל? זה כבר תלוי בכם. בהמשך הכתבה נציג כלים ושיטות שונים שיאפשרו לכם להאריך את זמן הסוללה בעשרות אחוזים.

 

מה משפיע על זמן הסוללה

זמן הסוללה של המחשב הנייד מושפע ממגוון גורמים, שרובם קשורים לעומס העבודה שמוטל על רכיבים שונים.

 

הרכיב זולל החשמל ביותר במחשב הוא בדרך-כלל הצג. ככל שהוא גדול יותר וככל שהתאורה האחורית שלו חזקה יותר, כך צריכת החשמל שלו עולה וחיי הסוללה מתקצרים. צרכני חשמל משמעותיים נוספים הם המעבד (CPU) והמאיץ הגרפי (GPU), שכאשר הם נדרשים לעבודה נמרצת יותר מבזבזים יותר חשמל. אחריהם באים בדרך-כלל הדיסק הקשיח ותקשורת האלחוט.

 

ההבדלים בין מחשבים שונים מבחינת זמן הסוללה שלהם, קשורים בעיקר לגורמים האלה. לדוגמא, מחשבים שתוכננו במיוחד כדי לספק חיי סוללה ארוכים, לעיתים קרובות משתמשים בצג LED חסכוני ובמעבד דל-הספק (LV/ULV) שהוא קצת פחות מהיר אבל צריכת החשמל שלו נמוכה משמעותית.

 

כמו כן, מאיצים גרפיים משולבים (Integrated) צורכים פחות חשמל ממאיצים שמותקנים על כרטיס נפרד (Descrete), כשהאחרונים מציעים יותר ביצועים. הפלטפורמות הניידות החדשות של אינטל (סנטרינו 2) ו-AMD (פומה), מציעות שילוב בין שתי השיטות, עם אפשרות לעבור ביניהן במהלך השימוש בהתאם לסדר העדיפויות הנקודתי - יותר ביצועים או יותר סוללה.

 

חשוב לדעת על הסוללות

הדבר הראשון שכדאי לעשות כדי להבטיח שתקבלו זמן סוללה ארוך ככל האפשר, הוא לבחור בתבונה את המחשב שלכם. כל היצרנים נוהגים היום לפרסם נתונים על זמן הסוללה באתרים שלהם, במפרט הטכני של כל מחשב נייד. את הנתונים האלה מומלץ לקבל בעירבון מוגבל ולהצליב עם נתונים בלתי תלויים שנתקבלו ממבחני שטח שעורכת עיתונות הטכנולוגיה, כמותם יש באינטרנט בשפע.

 

שימו לב שחלק גדול מהניידים ניתנים לרכישה עם סוללה "רגילה" או עם סוללה "חזקה" שלעיתים תספק מספר כמעט כפול של שעות עבודה, במחיר של עוד כמה שקלים ועוד כמה גרמים. אם זמן הסוללה חשוב לכם, עדיף לרכוש את המחשב מלכתחילה עם סוללה חזקה יותר.

 

מקובל להבחין בין הסוללות לפי מספר התאים (Cells) שהן כוללות; עבור רוב המחשבים ניתן לרכוש סוללות שישה תאים (6-cell) ותשעה תאים (9-cell), ובמקרים מסויימים ישנן גם סוללות של 4, 8 ו-12 תאים. אופן החישוב משתנה ממחשב למחשב, כך שאין טעם לבצע אריתמטיקה.

 

ואגב, אם הנייד שלכם כבר בן שנה-שנתיים או יותר ואתם חשים שזמן הסוללה מתקצר - אז סביר להניח שאתם צודקים. כושר הטעינה של הסוללות יורד ככל שעובר הזמן וככל שמספר הטעינות גדל.

 

שימוש בהגדרות ההספק

רוב הניידים מהשנים האחרונות תומכים בטכנולוגיות שונות לצמצום צריכת החשמל של רכיבים שונים, כך שהמחשב יודע להתאים את פעולת הרכיבים השונים לדרישות (לדוגמא, להוריד את מהירות השעון של המעבד בזמן כתיבת מסמך במעבד תמלילים, כשממילא אין בו צורך רב). מערכות Windows מאפשרות להפעיל את הטכנולוגיות הללו אוטומטית, ורוב היצרנים

מספקים עם המחשב כלי תוכנה ייעודי לניהול ההספק, שאחראי על כך.

 

בדרך-כלל, כל מה שתצטרכו לעשות הוא לחפש את אייקון הסוללה בפינת המסך, לבצע קליק ולבחור במצב החסכוני (Power Saver. אם לא מופיע אצלכם אייקון כזה, היכנסו ללוח הבקרה, לחלון Power Options - Advanced ושנו את ההגדרה המתאימה). אם אתם לא "לחוצים" תוכלו לבחור במצב "מאוזן" (Balanced) שבו מערכת ההפעלה תאזן בין הצורך לביצועים לבין חיי הסוללה. כשאתם מחוברים לרשת החשמל תוכלו לבחור במצב "ביצועים" (High Performance).

 

שימוש נכון בצג

כדי לצמצם את צריכת החשמל של הצג מומלץ להעביר אותו תחילה לרמת הבהירות הנמוכה ביותר ואז לעלות בהדרגה ולתת לעיניים להתרגל. עצרו ברמת הבהירות הכי נמוכה איתה אתם יכולים להסתדר בלי לאמץ את העיניים.

 

שימו לב שמידת הבהירות האופטימלית מושפעת גם מהתנאים הסביבתיים. למשל, אם אתם נמצאים במקום מואר ביום שמשי, מומלץ לחפש צל. גם זווית הצפייה בצג משמעותית מאד - אם תכוונו אותו בזווית מעט חדה מדי, תזדקקו להגדרת בהירות גבוהה יותר.

 

כיבוי וניתוק התקנים

אם אתם מוצאים את עצמכם בטיסה או בנסיעה ארוכה, ללא חיבור אינטרנט כך שממילא אינכם יכולים לגלוש, אין סיבה שלא תכבו את התקני התקשורת של המחשב. לרוב המחשבים החדשים יש מתג מיוחד שמאפשר לכבות את מתאם ה-Wi-Fi ולאחרים יש צירוף מקשים מתאים (בדרך-כלל Fn+F2 או Fn+F5. חפשו בתיעוד).

 

באותו אופן, מומלץ במקרה הצורך (כלומר, כשאתם רואים שהסוללה הולכת להיגמר) לנתק מהמחשב כל התקן שמקבל ממנו חשמל דרך ממשק ה-USB, כמו "דיסק און קי", כונן חיצוני או עכבר אופטי. בכונן האופטי השתמשו רק אם אתם חייבים.

 

שימוש נכון בתוכנות

ישנם שימושים שמרוקנים את הסוללה במהירות: הצגה של סרט על מסך מלא, הרצת משחק, יישום שדורש פעולה אינטנסיבית של הדיסק כמו סריקת וירוסים או איחוי דיסק. דחו את מה שאפשר, הקפידו לסגור כל תוכנה מיותרת, וכשאתם מסיימים להשתמש בתוכנה מסויימת כבו אותה לפני שאתם עוברים לבאה. אם אתם ממש ב"קצה" הסוללה וממילא אינכם מחוברים לרשת, אפשר גם לכבות את תוכנת האנטי-וירוס.

 

מה שאי אפשר לסגור או שאינכם רוצים לוותר עליו, אפשר "לצמצם". צפייה בוידאו על חלק מהמסך במקום על מסך מלא צורכת פחות חשמל. צריכת החשמל בזמן ניגון מוזיקה, היא פונקציה של עוצמת הצליל - אז תחלישו.

 

אם אתם משתמשים בתוכנות שמבצעות סריקת רקע של המחשב, כמו Google Desktop Search או Copernic, מומלץ לכבות אותן, כי הן מעסיקות את הדיסק הקשיח "שעות נוספות". מומלץ לנטרל גם את שירות האינדקס של Windows שעושה אותו הדבר. לשם כך, הקלידו בשורת הפקודה services.msc והקישו Enter כדי להיכנס לרשימת השירותים (Services) של Windows. חפשו את השירות Indexing Service (ב-XP) או את Windows Search (בויסטה), בצעו קליק ימני ובחרו Stop.

 

אגב, אם ממילא אתם לא משתמשים הרבה מדי בכלי החיפוש המובנים של Windows, מומלץ לבצע את השינוי הנ"ל: התחילו כמו בהסבר הקודם וכשאתם מגיעים לשירות המתאים עשו עליו קליק ימני, כנסו ל-Properies, שנו את ההגדרה מ-Automatic ל-Manual ואשרו. השינוי הזה גם ישפר ביצועים וגם יחסוך זמן סוללה.

 

עוד כמה דברים שיכולים לעזור

ולבסוף, עוד כמה טיפים חשובים ופשוטים ליישום:

 

בצעו איחוי לדיסק לעיתים קרובות. כמובן, בזמן שהוא מחובר לחשמל. האיחוי יאיץ את פעולת הדיסק הקשיח וישפר ביצועים, וגם יצמצם את היקף הפעילות של הדיסק ולכן יאריך את זמן הסוללה.

 

התקינו עוד זיכרון. זיכרון בנפח מתאים (1GB או יותר ב-XP ולפחות 2GB בויסטה), יצמצם את השימוש בזיכרון הוירטואלי ולכן יצמצם את השימוש בדיסק הקשיח ויאריך את חיי הסוללה.

 

נקו את החיבורים של הסוללה. אחת לכמה חודשים הסירו את הסוללה ונקו את מגעי המתכת שלה במטלית טבולה באלכוהול.

 

אל תסמכו על מצב ההמתנה (StandBy). הוא משתמש בפחות חשמל, אבל עדיין ימשיך לרוקן את הסוללה באיטיות. בצעו כיבוי מסודר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה עושים כשאין גישה לחשמל?
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים