שתף קטע נבחר

אישור הכניסה לחולה העזתי הגיע - מאוחר מדי

במשך חודשים ביקשו בני משפחתו של מחמוד אבו-עמרו חולה הסרטן, לקבל אישור להיכנס לישראל. האישור הגיע בחודש שעבר - אך כמה ימים לפני מועד הטיפול הוא מת. בנו: "מתייחסים אלינו כאל אוסף של מסמכים"

בני משפחתו של מחמוד אבו עמרו, תושב עזה, טוענים כי עיכוב במתן אישור כניסה לטיפול בישראל גרם למותו. מחמוד אבו עמרו בן ה-58, חולה סרטן מעזה, טופל במשך שנתיים וחצי בבית החולים איכילוב בתל-אביב. בפברואר השנה הגיע בפעם האחרונה לטיפול. כשהגיע למחסום ארז בחודש מרס, בדרך לטיפול נוסף - כניסתו נאסרה, בשל סיבות ביטחוניות.

 

מחוות דעת שכתבו שתי רופאות ישראליות בכירות - ד"ר מיכל לוטם, אונקולוגית מבית החולים הדסה עין כרם בירושלים וד"ר אלה עברון, פנימאית, אונוקולוגית ומנהלת מכון השד בבית החולים אסף הרופא - עולה כי על סמך מסמכיו הרפואיים - עליו להגיע באופן דחוף למרכז רפואי גדול ומצויד, שם יוכל לקבל טיפול שיתאים למחלתו ולפחות יקל על סבלו.

 

ד"ר לוטם כתבה: "אבו עמרו סובל ממחלה חשוכת מרפא. הטיפול יאריך את חייו וישפר את איכותם. להגעתו לטיפול יש משמעות הומניטארית בסיסית".

 

מאז שנאסר עליו להיכנס לישראל בחודש מרס, הגישו בני משפחתו בקשות נוספות לאפשר לו לקבל טיפול, באמצעות עמותת רופאים לזכויות אדם. בפעם האחרונה הגיע האב לפגישה במחסום ארז, הוא הוכנס לפגישה עם נציג של השב"כ. "בארז אמר לו נציג השב"כ כי אחד מבניו, כלומר אחד האחים שלי, מתפלל ומגדל זקן. גם העירו לו שהוא צריך להתקומם נגד החמאס", מספר ד"ר סלמן אבו עמרו, רופא שיניים ובנו של החולה.

 

הבן הרופא תהה: "נכון, אחי מגדל זקן ומתפלל, אבל הוא מעולם לא קיים קשרים עם אף אחד מהארגונים. יתרה מזאת, לאחי היה זקן והוא התפלל גם בשנתיים וחצי בהן טופל אבי בישראל. למה עכשיו מונעים מאבי את הכניסה לישראל? למה הזקן של אחי הופך את אבי למנוע ביטחונית?"

 

ד"ר סלמן מספר כי אביו אמר לחוקר השב"כ שיבקש מבנו "להירגע" מהעניין של המסגדים, "אבל בעניין ההתקוממות נגד החמאס ענה להם אבא שישראל וארצות הברית לא הצליחו לגבור על החמאס, אז איך הם בדיוק מצפים שהתקוממות של חולה סרטן בן 58 תסייע נגד התנועה?"

 

"גישה לא אנושית"

בעקבות המעקב של עמותת רופאים לזכויות אדם ופניות של מספר חברי כנסת, שהעמותה רתמה לצורך עניינו של אבו עמרו ושני חולים נוספים שכניסתם לישראל נאסרה, נקבע לו טיפול בסוף חודש ספטמבר - לשבוע הזה - האישור הגיע רק בשבוע שעבר - שישה ימים לאחר מותו - בטרם הספיק להגיע לטיפול הכימותרפי בבית החולים".

 

ד"ר סלמן מספר כי לאחר מותו של אביו, הוא קיבל הודעה שהטיפול הוקדם: "כדי לזרות מלח על הפצעים, הסכימו הישראלים מספר ימים לאחר מותו של אבי להקדים את כניסתו לישראל. הם עשו זאת כדי להיראות טוב בעיני ארגוני זכויות האדם, אבל אני בטוח שהם הסכימו להקדמת התאריך רק כי הם ידעו שאבי אינו עוד בחיים. מתייחסים אלינו כאל אוסף של מסמכים, כאל מוצרים שחייבים לנהוג כפי שהם היו רוצים, כאוסף של אנשים ללא רגשות".

 

לדברי ד"ר סלמן, אביו הוא לא החולה היחיד שמת, בגלל שישראל לא התירה לו להיכנס לארץ."הגישה של השלטונות הישראלים היא גישה שלילית ולא אנושית", הוא אומר. לדבריו, הוא אישית מכיר שלושה חולים, אחת מהם רופאת שיניים, "שגם כן מתו כמו אבי. תחילה הותרה כניסתם לישראל ולאחר מכן נמסר להם שהם מנועים ביטחונית וניתן להם אישור רחוק, שהם לא הספיקו לנצל - כי הם כמו אבי מתו עוד בטרם הגיעו לבית החולים בישראל".

 

מנכ"לית עמותת רופאים לזכויות אדם, הדס זיו, אמרה בעקבות המקרה: "ברירת המחדל של רשויות הביטחון ובראשן השב"כ, היא למנוע מעבר של חולים לישראל בטיעוני ביטחון. יותר מבעבר דרוש לחץ ציבורי ועירוב חברי כנסת כדי לאפשר לחולים לעבור. במקרה זה האבסורד הגיע לשיאו כאשר אדם מת קיבל אישור יציאה".

 

יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, אחד מחברי הכנסת שהתערבו בעניין, אמר: "לא ייתכן מצב שהבירוקרטיה אותה מערים משרד הביטחון תעלה בחיי אדם. אני קורא לשר הביטחון להגמיש את התנאים ליציאת חולים הזקוקים לטיפול מציל חיים ולפעול בהקדם לחידוש מערך השאטלים לירדן ולמצרים".

 

ממנהלת התיאום והקישור נמסר: "הבקשה בעניינו של אבו עומרו התקבלה במשרדי התיאום והקישור לרצועת עזה, נבחנה על ידי כלל הגורמים ולאחר הליך של ערעור הבקשה אושרה. הודעה זו נמסרה לארגון הפונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האישור הגיע מאוחר. מעבר ארז
צילום: איי אף פי
מומלצים