שתף קטע נבחר

מתים בדרך לחוף: המירוץ להצלת צבי הים

כ-150 צבי ים חומים וירוקים נסחפים מדי שנה אל חופי ישראל ומרביתם נמצאים מתים, אך עשרות מהם פצועים וזקוקים לסיוע רפואי. "דיווח בזמן עשוי להציל את חייהם", אומרים במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים. "אך לאיתור צבים מתים יש חשיבות גדולה בהבנת הגורמים לפגיעה בצבי הים"

במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים מתמודדים מדי שנה, בייחוד בחורף, עם עשרות דיווחים של אזרחים מודאגים על צבי ים חומים וירוקים שנפלטו לחופי ישראל פצועים, גוססים או מתים.

 

"רק לפני מספר שבועות מצאתי בשעות הערב צב ים ענק מת בחוף בתל-אביב. זו הפעם הראשונה שאני רואה צב בגודל כזה. כל השיריון שלו היה סדוק, הפנים שלו היו נפוחות והיה לו ריח לא נעים", סיפר גיל (השם האמיתי שמור במערכת), תושב העיר. "הרבה אנשים התגודדו סביבו כי זה מראה לא שגרתי ועצוב. לא נעים לראות חיה כל כך מרשימה שלא הצליחה לשרוד, אבל לא ידענו למי לפנות כדי שיטפל בה". 

צילום: יניב לוי רשות הטבע והגנים

 

 

מאז 1986 ועד שנת 2004 תועדו בחופי ישראל מעל ל-700 צבים חומים וירוקים שנפלטו מתים, אולם העוסקים בנושא מעריכים כי תמונת המצב האמיתית בשטח קשה יותר, ומדובר באלפים בשני העשורים האחרונים. מאז 2006 החל מעקב וניטור קפדני יותר של רשות הטבע והגנים בכל הנוגע לצבי הים שנסחפים אל חופי הארץ. אשתקד נמצאו יותר ממאה פגרי צבים וכ-50 נמצאו חיים בדרגות פציעה שונות.  

 

"בגלל האיכפתיות והמודעות הגוברת לזוחלים הימיים, אנו זוכים לשיתוף פעולה גדול מצד אנשים המבלים בים - מצילים, חובבי טבע, פקחים ואזרחים שלא אדישים לחיית בר במצוקה", אמר ל-ynet יניב לוי, מנהל המרכז. "בזכותם הצלחנו גם להציל צבים רבים שהיו בסכנת חיים". 

 

לוי מציין כי כיום ישנן כ-2,500 נקבות מטילות ובריאות של צבי ים חומים ופחות מ-450 נקבות של צבי ים ירוקים באזור ישראל, אך אוכלוסיית צבי הים באזור הים התיכון וחופי ישראל סובלת מירידה מתמשכת במספרה.
 
מהו הגורם העיקרי למוות של הזוחלים הימיים? "ברוב המקרים הם נפגעים כתוצאה מדיג, נלכדים בקרסים ורשתות, נפגעים מכלי שיט, מסתבכים בשקים, שקיות ניילון, זפת, בציוד דיג וגם בולעים פסולת המסכנת את חייהם", מסביר לוי, ובאותו רגע מקבל דיווח מהשטח על צב ים ירוק צעיר שנתפס ברשת דייגים בחוף ג'אסר א-זרקא. למרבה המזל, הדייגים הפגינו דאגה רבה לגורלו ומיהרו להביאו לטיפול במרכז.

 

הצבים המתים - ערך מחקרי חשוב

לדברי לוי, במקרים רבים הם מקבלים דיווח על צבים חיים אך מגלים לבסוף צבים מתים. "רוב הציבור לא יודע איך נראה ומתנהג צבי ים, ומתקשה להבחין בין צב חי לגוסס. לעיתים קרובות הצבים מתנפחים כתוצאה מתהליך הריקבון והתסיסה הפנימיים, יש פעמים שראשם נראה זקוף או שהם עומדים על ארבע רגליים", הוא מפרט. "אבל צב ים לעולם לא יוכל לעמוד על רגליו, מאחר שהוא זוחל על השריון התחתון ושוחה בעזרת הגפיים. השרירים שלו אינם בנויים להליכה שכזאת, והוא מסוגל להרים את ראשו לגובה, אך לא לפרק זמן ארוך". 

 

כיצד מטפלים בפגר כה גדול וכבד של צב ים, העשוי להגיע למשקל של עשרות קילוגרם? מדובר במצב מורכב למדי. פגרי בעלי חיים נחשבים למפגע למפגע תברואתי, ובחופים מוכרזים באחריות המועצות והעיריות המקומיות לפנותם לאתר מוסדר. מאחר שמדובר במין בסכנת הכחדה המוגן על פי חוק, העיריות אמורות לדווח לרשות הטבע והגנים, על מנת שיגיעו לאסוף אותו או לקחת ממנו דגימות.

 


פגרי צבי ים חומים בחוף ג'אסר א-זרקא (צילום: שי רוזנצוויג)

 

מסתבר, כי לצבים המתים יש ערך רב למחקר על האוכלוסיה שעדיין פעילה ונושמת. "אנחנו מודדים את הפגרים כדי לדעת את מינם, לוקחים מהם דגימה גנטית ומנסים לברר לאיזו קבוצת גיל הם שייכים והאם הם בעיצומה של עונת נדידה ממדינות רחוקות או בחיפוש אחר מזון באזורנו", אומר לוי.

 

"הכוונה שלנו היא להגיע למצב בו נוכל לקבל תמונה מפורטת ככל האפשר על הצב שנמצא, בין אם מדובר בבדיקת הקיבה כדי לגלות את מקורות המזון שלו, כדי לדעת האם הוא חלה או סבל והאם ישנם גופים זרים כדוגמת שקיות ניילון או קרסים שגרמו למותו"

 

לדיווח על צב פצוע ישנה חשיבות קריטית. "ככל שאנשים ימהרו ליצור עמנו קשר, הסיכוי שנציל אותו גבוה יותר, במיוחד אם מדובר בשעת ערב מאוחרת" הוא מגלה ומוסיף כי בתקופת החורף מדובר בשאלה של חיים או מוות. "אם נקבל את הדיווח על הצב החי רק למחרת בבוקר, הוא עשוי לסבול ממכת קור ולזוחל בעל דם קר, ההשפעה יכולה להיות הרסנית".

 

  • מצאתם צב ים חי או מת בחוף הים? צרו קשר בכל שעה עם מוקד רשות הטבע והגנים: 6911 *

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגר של צב ים בחוף. עלייה במספרים בתקופת החורף
צילום: יניב לוי רשות הטבע והגנים
הדייג מוסא ג'ובראן משחרר צב ים ששוקם במרכז
צילום: יניב לוי רשות הטבע והגנים
כל פגר מכיל מידע חשוב. יניב לוי
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים