שתף קטע נבחר

"הציבור לא מבין את החשיבות שיש לראש עיר"

איך מצמצמים את האדישות, ולמה קיימת חוסר הערכה ציבורית ליכולתו של של ראש העיר לפעול לרווחת תושביו? שלושה ראשי ערים שוחחו עם ynet על מצב הפוליטיקה המקומית, וקראו לכולם: לכו להצביע

לקראת הבחירות לרשויות המקומיות שייערכו מחר (יום ג') ברחבי הארץ, אומרים שלושה ראשי ערים שהצליחו להיחקק בתודעה, כי הציבור האדיש לבחירות המקומיות מפסיד הזדמנות פז לשנות את רמת חייו. השר לפיתוח הנגב והגליל יעקב אדרי, ראש הסוכנות היהודית זאב בילסקי וראש העיר שדרות היוצא אלי מויאל, קוראים לבעלי זכות ההצבעה: צאו לקלפיות בהמוניכם.

 

 

השר אדרי, ששימש כראש העיר אור-עקיבא בין השנים 1989-2003, סבור כי השנה תהנה עירו משיעור הצבעה גבוה יחסית. "בעיר יש מתמודדים רבים והבחירה לא קלה הפעם. לצד זה מצער אותי לשמוע על ציפייה לאחוזי הצבעה דלים בערים אחרות. אפשר לומר שהציבור איבד עניין".

 

לטענת אדרי, אדישות המצביעים מהבחירות המוניציפאליות נובעת מתפיסה ציבורית לפיה "כל המועמדים אותו דבר ואין זה משנה עבור מי אצביע". "הציבור לא מבין שלראש עיר יש משמעות רצינית מאוד. אפשר לומר שבמדינת ישראל ראש העיר משמש מעין ראש ממשלה קטן ולכן הציבור צריך לצאת בהמוניו ולהגיד את דברו", הוא אומר.

 

"בטרם הפכתי לראש עיר לא חשבתי שאהיה כל כך מעורב במערכת החינוך, למשל. בסופו של דבר, שמחתי שנפל בחלקי לדחוף אותה ולהביאה להישגים בתחום. הגענו ל-70 אחוזי הצלחה בבגרויות, ערך הנדל"ן עלה והתרבות פורחת עד היום. אפשר לומר שעשינו מהפכה".

 

לדברי אדרי, על מנת להעלות את אחוזי ההצבעה בבחירות המקומיות כדאי לשקול את האפשרות לקיימן במקביל לבחירות הכלליות. עם זאת, הוא הדגיש כי בהפרדת מערכת הבחירות המקומית ביקש המחוקק למקדה בנושאים מוניציפאליים.

 

"הדרך האירופית לדרבן מצביעים היא בשיטת 'המקל והגזר'", הוא מציע. "הם מאפשרים יום שבתון כפול למצביעים ולחילופין, מי שלא מגיע לבחור לא מקבל יום שבתון כלל. אפשר לשקול זאת, אבל חייבים לזכור שהיכן שהמנהיגות מעניינת ודוחפת - יש מוטיבציה ואחוזי ההצבעה גבוהים".

 

"יזם בנשמתו יכול להביא לשינוי דרמטי"

ראש הסוכנות היהודית וראש העיר רעננה לשעבר, זאב בילסקי, סבור כי מקור אחוזי ההצבעה הנמוכים נובעת מחוסר הערכה ציבורית למידת השפעתו של ראש העיר על רמת החיים ביישובו. "לפני שנבחרתי בפעם הראשונה לא הבנתי במובן הרחב את מגוון הנושאים בהם מטפל ראש עיר. במהלך 16 שנות כהונתי הבנתי שכל תחום בחיי תושבי רעננה הוא העיסוק שלי. אפילו עברתי בעצמי קורס להכוונת תנועה במשטרה ועד היום בכל פעם שאני רואה פקק ברעננה, אני עוצר את האוטו ומכוון את התנועה עד שמגיעה משטרה", הוא מספר.

 

"ראש העיר, אם הוא יזם בנשמתו, יכול להביא שינוי דרמטי לחיי התושבים. השיטור הקהילתי ברעננה, למשל, שהיה הראשון בארץ והוא הוקם ביוזמתנו. אנשים לא מבינים כמה זמין ראש העיר עבורם כנציג ממשל. לכל תושבי רעננה, למשל, יש את הטלפון הנייד שלי וחלקם מתקשרים עד היום".

 

לפי בילסקי, הוקרת התודה למצביעים שבחרו בו שוב ושוב, הניעה אותו בתפקידו. "הרגשתי שהאנשים האלו שמו את שמי במעטפה ויחד איתו את כל התקוות שלהם - הגלויות והכמוסות. כדי לפרוע את החוב התאמצנו יותר והפכנו את רעננה לאחת הערים המובילות בארץ. אני קורא לבוחרים לצאת ולהצביע לפי צו מצפונם. ככל שיצביעו יותר - ישפיעו על חייהם".

 

גם ראש העיר שדרות, אלי מויאל, שאינו מתמודד על כהונה נוספת, סבור כי ההידרדרות במוניטין של העיסוק הפוליטי, היא זו שגורמת לירידה באחוזי ההצבעה. "השנים האחרונות אינן מחמיאות לפוליטיקה, וכשאנשי ציבור זוכים לאמון כל כך נמוך - הציבור לא שש להצביע עבורם. לצערי, רוב הבוחרים לא מבינים כי אי ההצבעה גורמת רק להידרדרות נוספת".

 

לדברי מויאל, שיטת הממשל בישראל זקוקה לשינוי. "ביחסים שבין השלטון המרכזי למקומי הופך האחרון לזרוע מוארכת של הראשון - הקובע. חוק השלטון המקומי עומד על שולחנה של הממשלה זה זמן רב, אך השרים לא דנים בו, למרות שבאפשרותם להעניק יותר סמכויות וחופש לראשי הערים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדרי. לתגמל מצביעים
צילום: יצחק אלהרר סקופ 80
תחושת שליחות. בילסקי
צילום: חיים צח
מויאל. המוניטין נפגע
צילום: אמיר כהן
מומלצים