שתף קטע נבחר

ירושלים של ברקת: עיר ללא אופוזיציה?

ראש העיר הנבחר בדרכו לגבש קואליציה רחבה המונה 30 מתוך 31 חברי מועצה. מאיר תורג'מן, חבר המועצה שצפוי לשבת לבד באופוזיציה, מודה: "לא הימרתי על הסוס הנכון". בינתיים פועל ברקת להשיג הבטחות מהמועמדים לראשות הממשלה

האם ירושלים תתחבר לה יחדיו? שבוע חלף מאז המהפך החילוני בבחירות לירושלים, וראש העיר הנבחר, ניר ברקת, עמל על הקמת קואליציה רחבה שתעמוד מאחוריו במהלך הקדנציה. לפי שעה, מסתמן שברקת יקים קואליציה כה רחבה עד כדי כך שבאופוזיציה יישב חבר מועצה אחד בלבד.

 

"אנו שואפים לקואליציה מקיר לקיר, המכילה את כל מרכיבי האוכלוסייה בירושלים ומתבססת על הגוש הציוני", טען אמש (יום ה') יועץ התקשורת של ברקת, אביתר אלעד, שהתייחס לסיעות החילוניות והדתיות-לאומיות שנבחרו למועצת העיר. תמיכתן של סיעות אלו העניקו לברקת את הניצחון בבחירות.

 

בדומה לכל ראש עיר, הניצחון בבחירות אינו מבטיח כהונה קלה ונוחה, ונדרשת קואליציה רחבה בשביל קצת שקט. ברקת זכה למאזן כוחות נוח במיוחד, כאשר כוחם של החילונים והדתיים-לאומים עלה על חשבון 

החרדים במועצה. למעשה, ברקת לא יכול היה לבקש בסיס טוב יותר למו"מ הקואליציוני: 19 מתוך 31 חברי המועצה הם חילונים. לפיכך ראש העיר הנבחר אינו נתון לחסדי החרדים והוא זה שמציב את תנאי הכניסה לקואליציה.

 

תחילה מתכוון ברקת לגבש קואליציה חילונית יציבה, ולאחריה יצורפו גם המפלגות החרדיות על מנת ליצור בסיס חזק ומגוון שיעמוד מאחוריו. נכון להיום, הסיעות השונות עומדות בתור על מנת להיכנס לקואליציה, משם היכולת להשפיע על סדר היום וקבלת ההחלטות גדולה הרבה יותר. אולם נכון לעכשיו המפלגה היחידה שתנאי ההסכם הקואליציוני עמה גובשו מבעוד מועד היא "ירושלים ביתנו", המונה שני חברים לזכות בסגנות ראש העיר ובשני תיקים.

 

אופוזיציה של איש אחד

אם תוכניתו של ברקת אכן תצא לפועל, הוא יזכה לקואליציה עם 30 חברי מועצה, שתהיה מורכבת מחרדים וחילונים, ימנים ושמאלנים. לפי שעה יש רק חבר מועצה אחד שהכריז מראש כי לא יאחד כוחות עם ברקת בשום אופן. זהו חבר מועצת העיר מאיר תורג'מן, שצפוי להנהיג את האופוזיציה - עצמו.

 

"לא הימרתי על הסוס הנכון - לא בחרתי בברקת", אמר ל-ynet תורג'מן. "לדעתי הוא לא ראוי להיות ראש עיר, אבל אני מכבד את רצון הבוחר, ואשאר באופוזיציה", הבהיר. תורג'מן נבחר לכהונתו השנייה במועצה, ובעברו היה חלק מרשימתו של ברקת אך פרש על רקע חילוקי דעות.

 

"פרשתי לפני שלוש שנים בגלל מחלוקת עיקרית. הוא היה ריכוזי, עשה הכל לבד בלי לשתף אף אחד מהסיעה, ולא נתן להתבטא. השיא מבחינתי היה כשהוא החליט לעבוד כיושב ראש המטה של מפלגת קדימה בירושלים בלי להודיע לנו", הסביר תורג'מן.

 


ירושלים מאחוריו. כרזת בחירות של ברקת (צילום: דודי ועקנין)

 

חבר המועצה, הידוע כ"אלוף פניות הציבור", טיפל לטענתו ביותר מ-1,200 פניות מדי שנה. הוא הנציג היחיד ברשימתו "למען ירושלים" שנבחר למועצה. "אני אהיה יושב ראש האופוזיציה ויושב ראש ועדת ביקורת, אך אשאר נאמן למצע החברתי שלי. קודם כל אעזור לחלשים, אקדם מנהלים קהילתיים, ואדאג שהשכונות יקבלו את הייצוג ההולם במועצה".

 

עוד לפני שנכנס לתפקידו החדש פתח תורג'מן במערכה הראשונה מול ראש העיר הנבחר. "אתמול שלחתי מכתב לשר הפנים, מאיר שטרית, לגבי כמות הסגנים של ראש העיר ירושלים. בבדיקה משפטית שערכתי התברר כי אסור שיהיו יותר מחמישה סגנים לראש העיר. כיום יש בירושלים שישה סגנים וברקת רוצה למנות אחד נוסף.

 

"ברקת אומר שיוותר על משכורתו, ובתמורה לכך יקבל רשות למנות עוד סגן", הוסיף תורג'מן. "במשך כל הקדנציה הקודמת הוא טען שאורי לופוליאנסקי מבזבז את כספי הציבור של העיר הענייה בישראל, ומה הוא עושה עכשיו? אם הוא יקבל אישור לכך, אפנה לבג"ץ", הבטיח יו"ר האופוזיציה המיועד.

 

ירושלים מאוחדת - אסון לדמוקרטיה?

לתפקיד האופוזיציה בשלטון דמוקרטי יש חשיבות גדולה ביותר, שכן עליה לייצג את עמדותיו של המיעוט, להציב אלטרנטיבה לשלטון, ויותר מכל: לבקר את הנעשה ולשמור על מנהל תקין. שאלה קשה עולה לגבי מועצת העיר המיועדת בירושלים: האם אין טעם לפגם בכך שבירת ישראל תתנהל ללא אופוזיציה חזקה?

 

אחד שסבור כך הוא סער נתנאל, שהיה ממנהיגי האופוזיציה הבולטים במועצת העיר האחרונה. "דווקא בירושלים עם כל הבעיות הרבות, האינטרס הציבורי הוא שתהיה אופוזיציה חזקה ולוחמנית. בהחלט מובן לי שחברי מועצה רבים לא ילכו לתפקיד הקשה וכפוי הטובה בשמחה רבה, אך יש לזכור שהאופוזיציה חושפת ליקויים רבים המוסתרים מעיני הציבור, מעלה נושאים רבים לסדר היום ומנהלת מאבקים רבים", אמר.

 

"למעשה, האופוזיציה כגורם מפקח גורמת לכך שהקואליציה תתן לציבור דין וחשבון, והיא מאלצת את הנהלת העירייה לעבוד טוב יותר ובשקיפות רבה יותר למען הציבור. ברור לי שבנסיבות הקיימות כולם רוצים להיכנס לקואליציה, כי שם אפשר להשפיע", הוסיף נתנאל.

  

ראש העיר מתחיל לעבוד

ברקת נפגש שלשום עם יו"ר הליכוד, ח"כ בנימין נתניהו, במטרה לתאם פעילות משותפת לחיזוקה של ירושלים על בסיס תכניות העבודה של ברקת. ראש העיר הנבחר מעוניין למשוך השקעות ענק לפיתוח הבירה. מלשכתו נמסר כי נתניהו התחייב בפגישה לפעול למען אחדותה של ירושלים, חיזוקה ושמירת הרוב היהודי בה.  


ירושלים במרכז הבחירות לכנסת. ברקת וראש הממשלה (צילום: לע"מ)

 

בכוונת ברקת להיפגש בקרוב גם עם שאר המועמדים לראשות הממשלה כדי לקבל את מחויבותם ואת מחויבות מפלגותיהם לירושלים. ראש העיר הנבחר

מנסה לקדם את האג'נדה שלו בכנסת ובשולחן הממשלה, לפיה חיזוק והשקעה בירושלים יהיו מרכיב משמעותי במערכת הבחירות הבאה.

 

מלשכת ברקת נמסר בתגובה להיעדר אופוזיציה חזקה: "ההיפך הוא הנכון. בשביל לממש את התכניות להצלת ירושלים, טוב שיש קואליציה רחבה. אם נמצא מכנה משותף, שהוא הצורך לאחד את כולם סביב התכניות להצלת ירושלים, זה יעשה רק טוב לעיר. כך היה גם בתקופת טדי קולק". אנשיו של ברקת התייחסו גם לטענות בנוגע לריבוי סגני ראש העיר: "נפעל לפי החוק".


פורסם לראשונה 20/11/2008 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קואליציה רחבה. ברקת
צילום: גיל יוחנן
יו"ר לעצמו. תורג'מן
צילום: אוריאל הרשקו
חסרה אופוזיציה לוחמת. נתנאל
צילום: אוריאל הרשקו
מומלצים