שתף קטע נבחר

סקירה השוואתית: אנטי-וירוס מקוון

שירותי האנטי-וירוס המקוונים הם דרך פשוטה לקבל "חוות דעת נוספת", כשיש בעיה במחשב ותוכנת האנטי-וירוס הרגילה שלכם לא מוצאת את הסיבה. באיזה כדאי להשתמש? ניסינו שבעה

שירות אנטי-וירוס מקוון (Online virus scanners) נשמע כמו הטוב שבכל העולמות: אינכם נדרשים להתקין תוכנה, רק יישומון Java או ActiveX זעיר; לא צריך לעדכן קבצי חתימות, והשימוש הוא גם חינמי וגם אנונימי ללא צורך ברישום או מסירת כתובת דואר אלקטרונית.

 

בין התיאוריה למציאות יש כמובן פער מסוים. ראשית, בחלק מהמקרים ה"יישומון" מתגלה כלא כל-כך זעיר, ומצטרפים אליו קבצי נתונים בנפח שעשוי להגיע לעשרות מגהבייט. שנית, השירותים המקוונים אולי מעודכנים בחתימות של וירוסים, אבל לא תמיד מספקים הגנה טובה מפני איומים אחרים; ושלישית, לא הכל חינם.

 

טכנית, אף אחד מהשירותים ה"מקוונים" של היום איננו באמת מקוון - הקוד לא רץ על שרת מרוחק, אלא על המחשב שלכם; כל השירותים האלה יאלצו אתכם להוריד את קבצי החתימות למחשב שלכם, ובגלל ההתבססות על ActiveX/Java הם איטיים יותר ותהליך הסריקה שלהם תמיד יהיה ממושך בהרבה מאשר באמצעות תוכנה. במילים אחרות: מדובר בתחליף די מפוקפק לתוכנת אנטי-וירוס.

 

אז בשביל מה זה טוב?

מצד שני, במקרים בהם אתם זקוקים לחוות דעת נוספת, ולו רק כדי לזהות ישום עוין שתוכנת האנטי-וירוס הרגילה שלכם לא גילתה, אז ה"שירותים" הללו יכולים להתברר כמועילים מאד.

 

מה שאתם מקבלים בעצם היא גירסה נכה במקצת של הטכנולוגיה שמציע מפתח האנטי-וירוס במוצר המסחרי, שניתן להתקין ולהריץ על המחשב שלכם בלי להסיר את תוכנת האנטי-וירוס הקיימת. זהו אמצעי שיווקי של מפתחי תוכנות האבטחה, שינסו לדחוף לכם בדרך את המוצר שלהם, בצורה אגרסיבית יותר או פחות.

 

אתם יכולים לראות בזה כלי אבחון - אחרי שתדעו "במה אתם חולים" תוכלו לחפש כלי חינמי שיבריא אתכם, וזה בדרך-כלל הרבה יותר קל.

 

כדי לעזור לכם להחליט באילו שירותים הכי כדאי להשתמש בדקנו את השבעה שלפניכם. השתמשנו במחשב בדיקה עם Windows XP וכחצי מיליון קבצים בנפח כולל של כ-50 גיגהבייט. בדקנו את כל השירותים על IE וגם על פיירפוקס. התוצאות לפניכם.

 

Panda ActiveScan 

מבחינות רבות ActiveScan של פנדה הוא הכלי הנוח ביותר בסקירה הזו. הוא עובד עם שני הדפדפנים, יש לו ממשק פשוט, הוא מאד אינטואיטיבי להפעלה - אם כי יש לומר שזה לא חוכמה גדולה כי זה לא שהוא מציע יותר מדי אפשרויות.

 


 

נדרשו לנו מעט פחות משלוש דקות להתקנת הרכיבים הדרושים ועד שהסריקה התחילה. הסריקה עצמה ארכה כשעתיים וחצי, והסתיימה בדיווח מפורט של האיומים שנתגלו, כולל פרצות אבטחה שונות וזיהוי מרשים של תוכנות ריגול וקובצי Cookies "מהסוג הרע". למרבה הצער, כדי להסיר את כל הנ"ל יש צורך להירשם (חינם) וכדי להסיר Cookies יש לרכוש את התוכנה.

 

זה לא היה כל-כך בעייתי בעינינו לולא פנדה טרחה להגיד לנו את זה רק אחרי הבדיקה, תוך שהיא טורחת לזהות את תוכנת האנטי-וירוס שהותקנה לנו במחשב ולקבוע שאינה טובה מספיק (הציון לא משקף את דעתנו על שיטות השיווק של פנדה).

 

ציון:


 

ESET Online Scanner

 

בדומה לתוכנת NOD32, מוצר הדגל של ESET, גם שירות האנטי-וירוס המקוון של החברה מבצע את העבודה היטב כשמדובר בוירוסים וצרות דומות, וקצת פחות יעיל כשמדובר בתוכנות ריגול.

 


 

נדרשו ל-ESET Online Scanner כשלוש דקות בלבד להורדת הקבצים וההתקנה, והבדיקה ארכה כשעה וחצי - הרבה זמן, אבל פחות מרוב הכלים האחרים שבסקירה, והכל התנהל בצורה חלקה ובלי בעיות. השירות מאפשר לשלוט בכמה הגדרות בסיסיות, כמו האם להפעיל את הטכנולוגיה היוריסטית של NOD32 לגילוי וירוסים לא-מוכרים או האם לנקות קבצים נגועים שנמצאו וכו'.

 

בסך-הכל מדובר באחד השירותים הנוחים והסימפטיים בסקירה, והוא באמת חינמי לגמרי. אם הוא היה עובד עם פיירפוקס ומסיר ביעילות גם רוגלות, היינו נותנים לו עוד כוכב.

 

ציון:  


 

Kaspersky Online Virus Scanner

קספרסקי היא אחת הכוכבות העולות בשמי האנטי-וירוס, אבל שירות הסריקה המקוון שלה קצת מאכזב. החברה השקיעה מאד בממשק, והתקבל משהו שמזכיר מאד את המוצר המסחרי שלה, אבל זה לחא. הורדת הקבצים ממושכת, ההתקנה בעייתית, אי אפשר להפעיל אותו על ויסטה, הסריקה ממושכת מאד - יותר מדי בעיות בשביל חוות דעת נוספת.

 


 

להגנתה של קספרסקי ייאמר שהכלי הזה עובד קצת יותר טוב עם פיירפוקס מאשר עם IE. אולי בגירסאות הבאות שלו הוא יהיה טוב יותר.

 

ציון:  


 

Trend Micro HouseCall

השירות של Trend Micro מבוסס על Java, והוא היחיד בסקירה שעבד הרבה יותר טוב על פיירפוקס מאשר על IE. בניגוד לשירותים אחרים הוא לא מחלק את תהליך הסריקה לשניים (הורדת קבצים ואז סריקה) אלא ניגש מייד לעניינים. הוא מתחיל לפעול כמעט מייד, ומבצע הורדה של קבצים במקביל לבדיקות.

 


 

הבדיקה השלמה ארכה אמנם קצת יותר משעתיים, אבל במהלכה יכולנו להציץ מדי פעם ברשימת באיומים שהתגלו ולקבוע באופן פרטני כיצד יטופלו. HouseCall הצליח לאתר את הרוב המכריע של ה"חיות" במחשב שלנו, כולל תוכנות ריגול ופרצות אבטחה איזוטריות למדי, והסיר אותן ללא בעיה.

 

הממשק שלו לא כל-כך מוצלח וחיווי זמן הבדיקה לא מדויק, אבל בסך-הכל מדובר בשירות יעיל למדי.

 

ציון:


 

F-Secure Online Antivirus Scanner

לשירות של F-Secure יש ממשק ידידותי יותר (למרות שלא ממש יפה) מרוב הכלים שבסקירה מבחינת. גם במה שקשור לגמישות בהגדרות הוא מפתיע לטובה. בזמן ההפעלה הוא מאפשר להגדיר בדייקנות מה ייסרק ובחיפוש אחר מה - כל המערכת או תיקיות קבצים מסויימות, רק קבצי ריצה או גם קבצים דחוסים, רק וירוסים או גם תוכנות ריגול ו-rootkits וכו'.

 


 

אבל הוא לא עובד עם פיירפוקס וגם עם IE נתקלנו בקשיי התקנה מעיקים; לפני השימוש מתבצעת הורדה ממושכת של קבצים בנפח של למעלה מ-50MB; והסריקה איטית וממושכת.

 

ל- F-Secureיש טכנולוגיית אנטי-וירוס די נחשבת, אבל היישום שלה ב-ActiveX הוא לא מוצלח.

 

ציון:


 

McAfee FreeScan

 FreeScan אמור לעבוד עם IE מגירסאות 5.0 ואילך אבל על מחשב הבדיקה שלנו, עם Windows XP וגירסה 7.0 של IE הוא סרב לפעול. עם פיירפוקס, כמעט מיותר להוסיף, הוא אפילו לא ניסה.

 


 

הצלחנו להפעיל אותו על מחשב אחר עם התקנה של ויסטה וזכינו בהפעלה פשוטה דרך ממשק מינימליסטי (שלא לומר מכוער), קרוב לאפס גישה להגדרות וסריקה שנמשכה כשעתיים והחמיצה חלק מהאיומים שהסתתרו במחשב.

 

ציון:


 

Symantec Security Scan/Check 

Security Check הוא אחד השירותים הוותיקים בתחום, וזה ניכר. מצד אחד, הוא מאפשר לבדוק לא רק וירוסים אלא גם פרצות אבטחה מכל הסוגים, ומספק אינדיקציה טובה גם על איכות ההגנה מפני פריצות של האקרים, למשל. מצד שני, הממשק מיושן, אין אפשרות לשלוט בשום הגדרה, אין טיפול ברוגלות וכמובן שהוא פועל על IE בלבד.

 

סימנטק מציעה כיום לצד הכלי הזה גם את Security Scan, גירסת Java מהוקצעת של מוצר האנטי-וירוס שלה שעושה פחות או יותר מה שעושים השירותים ה"מקוונים", אבל קצת יותר טוב. נדרשו לנו כעשר דקות בלבד להורדה והתקנה של רכיבי התוכנה הדרושים. סריקה מלאה של מחשב הבדיקה ארכה מעטי יותר משעה וחצי, והשירות מציע גם אפשרות לסריקה מהירה שארכה כרבע שעה.

 


 

גם מבחינת זיהוי האיומים השירות הזה השיג תוצאות טובות מאד. הוא גם השירות היחיד שסיפק לנו דרך פשוטה להסיר את ההתקנה בסיום השימוש (פשוט מריצים את היישומון מחדש), וגם אפשרויות לתזמון סריקה ולעצירה במהלך סריקה (Pause).

 

Symantec Security Scan עולה על רוב השירותים בסקירה הזו, אולי משום שסימנטק לא טורחת להסתיר את העובדה שמדובר בתוכנה - לא בשירות לסריקה מקוונת.

 

ציון:  


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים