שתף קטע נבחר

למרות המצב: התחבורה הציבורית מתייקרת

הציבור מתמודד עם מיתון מעמיק, מחירי הדלק הוזלו והביקורת הציבורית נמתחת מקיר לקיר? את נציגי האוצר זה לא מעניין. היום החליטו על ייקור התחבורה הציבורית בשיעור של שמונה אחוזים. שר התחבורה, שאול מופז, מתנגד לכך

למרות משבר כלכלי, ביקורת ציבורית גורפת, הוזלת מחירי הדלק ורמת שירות נמוכה: הנסיעה בתחבורה הציבורית תתייקר כבר בינואר הקרוב. ועדת המחירים הבין-משרדית אישרה היום (א') את הייקור בתעריפי התחבורה הציבורית, עליו החליטה הממשלה באוגוסט האחרון. עם זאת, הוועדה אישרה ייקור של 8% בלבד - לעומת 12% שדרש משרד האוצר - וזאת כחלק מפשרה אליה הגיעו משרדי התחבורה והאוצר.


מצב קשה ושירות גרוע? למשרד האוצר זה לא משנה (תצלום: רועי צוקרמן)

 

יש לציין כי במשרד התחבורה נערכים להיאבק בהתייקרות, אותו יזם משרד האוצר: ל-ynet נודע כי היום צפויים להיפגש שר התחבורה, שאול מופז, ומנכ"ל המשרד, גדעון סיטרמן, כדי לדון בדרכים לסכל את המהלך. בסביבת מופז אומרים היום ל-ynet כי הוא מתנגד בתוקף לייקור תעריפי התחבורה הציבורית, וזאת למרות אישורו בממשלה באוגוסט. עוד אומרים המקורבים לשר כי אין בכוונתו לחתום על הצו המאשר בפועל את הייקור.

 

מנוגד למדיניות הממשלה

התנגדותו של מופז לייקור התעריפים, נובעת מכך שמדובר לטענתו במהלך המנוגד למדיניות המוצהרת של משרד התחבורה - ושל ממשלת ישראל - לפיה יש לעודד את השימוש בתחבורה ציבורית. בנוסף, במשרד התחבורה מציינים כי ביולי עודכנו תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית, ולכן אין סיבה להעלותם פעם נוספת בתוך פרק זמן כה קצר.

 

מנגד, במשרד האוצר מסבירים כי הייקור נובע בעיקרו מעלייה משמעותית בעלות התפעול של התחבורה הציבורית - הזוכה לתקציב סובסידיה שנתי של כ-2.5 מיליארד שקל. חלק נוסף בעדכון המחירים נובע מעלייה במדד, בשיעור של כ-3%. עוד טוענים באוצר כי בשלוש השנים האחרונות עודכנו התעריפים בהתאם לעליית המדד בלבד, כאשר את יתרת הייקור ספגה המדינה. עם זאת, כדאי לזכור כי לאחרונה חלה הוזלה ניכרת במחירי הדלק, ואיתה צפויה גם ירידה בהוצאות התפעול של התחבורה הציבורית.

 

"מאבדים את המומנטום"

בחברות התחבורה הציבורית הפרטיות מותחים היום ביקורת חריפה על אישור הייקור. "זה מתכון לכך שהתחבורה הציבורית תחזור אחורה 10 שנים", אומר ל-ynet אילן קרני, מנכ"ל חברת מטרופולין. "הייקור הזה, והייקור שכבר בוצע ביולי האחרון, גורמים לכך שהרפורמה בתחבורה הציבורית מאבדת את המומנטום - הם מחזירים את הנוסעים לשימוש ברכב פרטי, ופוגעים במי שאין לו אלטרנטיבה".

 

לדברי קרני, הייקור מנוגד למדיניות הממשלה לעודד את השימוש בתחבורה ציבורית - ולהקטין את השימוש בכלי הרכב פרטיים. "ממשלת ישראל קבעה מדיניות ברורה לעידוד התחבורה הציבורית", ממשיך קרני. "זו החלטה נכונה בכל היבט - כלכלי, חברתי וסביבתי. הייקור מנוגד למדיניות הזו. מדברים על רשת ביטחון של מיליארדי שקלים - ודווקא עכשיו הם רוצים לגבות עוד כמה עשרות מיליוני שקלים ממי שמשתמש בתחבורה ציבורית?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תחבורה ציבורית - מתייקרת
צילום: ירון ברנר
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים