שתף קטע נבחר

"אין הבדל משמעותי בין תוכניות רה"מ והאוצר"

פישר מפשר: נגיד בנק ישראל אמר הבוקר כי בבדיקת שתי התוכניות לרשת ביטחון פנסיוני התברר כי הן דומות. לדבריו, בנק ישראל תומכת ברשת ביטחון - אבל מוגבלת וממוקדת, שעלותה לא תוטל על הדורות הבאים

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אמר הבוקר (ב'), כי הוא מקווה שבקרוב מאד תתגבש תוכנית סופית ומוסכמת למתן רשת ביטחון לחיסכון הפנסיוני, בין ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והאוצר.

 

 

הנגיד ציין במסיבת עיתונאים, כי בבדיקת התוכניות של הצדדים שנעשתה אמש התברר, כי העלות של תוכנית ראש הממשלה דומה לזו של תוכנית האוצר, למרות מספר הבדלים בפרטים, אבל הגישה הכללית בשתי התוכניות דומה לדעתו, ויש אפילו יתרונות בתוכנית ראש הממשלה.

 

יש לציין כי אחד ההבדלים המהותיים בין שתי התוכניות, הוא שהאוצר מבקש למקד את התוכנית בחוסכים בני 60 ומעלה, שלפני פרישה, שיקבלו הגנה בעלות גבוהה, בעוד שבתוכנית ראש הממשלה מדובר על הרחבת התוכנית מבחינת הגיל, לבני 55 ומעלה, אולם בהגנה נמוכה יותר על החוסכים.

 

הנגיד הדגיש כי תוכנית האוצר סבירה וטובה, כי היא נותנת מענה לחוסכים הרלבנטיים העלולים להיפגע מהמשבר. הוא אמר כי בנק ישראל תומך ביישום רשת הביטחון לחוסכים, בתנאי שתהיה ממוקדת בחוסכים שעומדים לפרוש ממעגל העבודה בעתיד הקרוב, ועלולים להיפגע מהמשבר אם אין להם מקומות הכנסה חלופיים.

 

הנגיד הדגיש, כי הסכנה הגדולה בנושא זה, היא אם ירחיבו את הרשת ויגדילו את עלותה באופן כזה שבו המחיר יוטל על הדורות הבאים. הנגיד סיכם באומרו: "אני בעד לתת רשת ביטחון, אבל להגביל את ממדיה".

 

"קל מאוד לתת היום הבטחות נדיבות"

הנגיד ציין בהמשך דבריו כי התרחישים לגבי עלות רשת הביטחון חייבים לקחת בחשבון יציאה איטית מהמשבר שעלולה לעלות למשק בסכומים מאוד משמעותיים. הוא סירב להתייחס למחיר שתעלה הרשת, אבל אמר כי מדובר ב"מיליארדים", ועם זאת המחיר עלול להיות גבוה יותר: "קל מאוד לתת היום הבטחות נדיבות, אבל מי שמבטיח צריך להביא בחשבון את המחיר".

 

הנגיד אמר שאחרי שלשכות ראש הממשלה ושר האוצר יגיעו להסכם, "כולנו צריכים להתאחד לתמיכה בתוכנית".

 

הנגיד אמר: "כל אחד שרוצה להיות נדיב בתקופה זו צריך להביא בחשבון שלא ניתן להיות היום נדיב בלי להתחשב בעתיד. המשק הישראלי איננו מספיק גמיש כדי שיוכל להגדיל את הגירעון בתקציב לכיוון שארה"ב הולכת אליו - 7.5% מהתמ"ג, שכן אם נגיע לרמה זו, הריבית במשק תעלה גבוה גבוה, מה שיתן תמריץ שלילי לצמיחה, במקום שתחזור להיות בשיעור של 5%, אם וכאשר יעבור המשבר. למשק שלנו יש עתיד".

 

הנגיד אמר כי המערכת הבנקאית בישראל אמנם נמצאת במצב טוב, בנבדל מהעולם, ובכל זאת המשבר העולמי מתחיל ללחוץ עלינו בפגיעה ביצוא ובהיי-טק, בקשיי אשראי שמשפיעים על רמת ההשקעות. לדבריו, יש כבר סימנים לירידה בצמיחה, מה שאילץ את בנק ישראל לעדכן כלפי מטה את תחזית הצמיחה ל-1.5% ב-2009.

 

הנגיד נשאל מה גרם לשינוי בעמדתו, שלפני מספר שבועות היתה נגד התערבות בשוק האג"ח, בעוד שכיום הוא תומך בהתערבות שמציע האוצר במסגרת תוכנית ההאצה. הנגיד השיב כי "ברור לגמרי שיהיו חברות שיכנסו לבעיות בגלל נטל החובות ולכן לא צריך לסגור את הפעילות שלהם, שכן אם יפשטו את הרגל התהליך עלול להימשך הרבה זמן ולכן עדיף לעשות רה-ארגון של הפעילות ושל החזר החובות במהירות האפשרית, וזה מה שהאוצר מציע בהעברת הטיפול בחובות של החברות לקציני אשראי". פישר הוסיף: "זו לא בדיוק ההתערבות שדובר עליה לפני שבועות".

 

בנוגע למערכת הבחירות, הוסיף הנגיד, כי למרות מערכת הבחירות חשוב שנקפיד על צעדים זהירים ואחראיים לקראת התקופה שתבוא אחריהם, ועלולה להיות קשה מאד; ובתשובה לשאלה מדוע לדעתו המערכת הפוליטית לא מסוגלת להתאחד סביב תוכנית כלכלית אחת, כמו בארה"ב, אמר פישר, כי בארה"ב יודעים מי תהיה הממשלה לאחר בחירת הנשיא בעוד שבישראל גם לאחר שתוצאות הבחירות כבר ידועות, לא יודעים איזו ממשלה תקום.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העלות תגיע ל"מיליארדים". פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים