שתף קטע נבחר

ויטנאם: קופים "חייזרים" נדירים התגלו ביערות

ביערות נידחים בויטנאם התגלתה השנה אוכלוסיה חדשה של אחד ממיני הקופים הנדירים ביותר בעולם - טונקין קצר אף. בטבע נותרו כיום כ-250 קופים בלבד המצויים בסכנת הכחדה קריטית, עקב כריתת יערות ושימוש בבשרם ועצמותיהם למאכל ותרופות. "חייבים לפעול כעת כדי להגן עליהם בטבע", אומרים החוקרים

ארגון השימור הבינלאומי "fauna-flora" יכול לזקוף לזכותו הישג מרשים בכל הנוגע לגילוי אוכלוסיות חדשות של אחד ממיני הקופים הנדירים ביותר בעולם - טונקין קצר-אף - מין הנמצא בסכנת הכחדה קריטית ביערות וייטנאם.
 
השנה גילה הארגון קבוצה בת 15-20 קופים ביערות במדינה, גילוי שמעניק תקווה למין הסובל מירידה חדה במספרו. איגוד השימור העולמי (IUCN) קבע השנה כי בטבע בעולם כולו נותרו לכל היותר 250 קופים שכאלה, מתוכם כ-50 פרטים בוגרים. 
 
 
עד שנות ה-80 האמינו חוקרים רבים כי הקופים הללו נכחדו לחלוטין מהטבע, אך בשנים האחרונות התגלו מספר להקות בווייטנאם. בשנה שעברה יצאה משלחת מטעם ארגון השימור לאזור מרוחק בצפון מערב המדינה, בכדי לבדוק האם קיימות במקום אוכלוסיות נוספות של הקוף הנדיר.
 
במהלך תחקור הקהילות המקומיות בכפרים הסמוכים לגבול עם סין, נדהמו החוקרים לגלות שהתושבים הבחינו בקופים והכירו אותם מצפייה בסרטונים נדירים שנשלחו על ידי הארגון לרשת טלוויזיה במדינה. הודות לאמינות הדיווחים, יצאה משלחת של ביולוגים מהארגון באפריל השנה, כדי לצפות בפלא מקרוב.
 
ביער קטן בסמוך לגבול עם סין גילו החוקרים קבוצה של 15-20 קופים, וביניהם גם שלושה גורים - דבר המצביע על כך כי מדובר באוכלוסיה פוריה.

 

לא יורד מהעץ

טונקין קצר-אף נחשב לקוף אילני, השוכן אך ורק על העצים ואינו יורד אל הקרקע. הוא ניזון בעיקר מעלים ופירות לא בשלים וניחן בקיבה חזקה במיוחד המסייעת לו לפרק גלוקוז בקלות יתרה. הזכרים שוקלים כ-14 קילוגרם והנקבות קטנות יותר (כ-8.5 קילוגרם). קופי טונקין קצר-אף חיים במבנה חברתי ברור למדי: להקות הנשלטות על ידי זכר המוקף במספר נקבות, וכן בלהקות של זכרים רווקים.

 

במהלך התצפיות ציינו החוקרים כי הקופים רגישים ביותר לנוכחות של בני אדם במקום, והשמיעו אזהרות קוליות רמות לחברי הלהקה האחרים. בכל פעם שהחוקרים התקרבו אל הקופים, הם נמלטו מיד. ככל הנראה, הקופים קישרו בין בני האדם לסכנה, יתכן שעקב איומים הולכים וגוברים מפני ציידים בלתי חוקיים.  
 
בנוסף לאוכלוסיה שהתגלתה, דיווחים מתושבים מקומיים מצביעים על כך כי יתכן וישנה אוכלוסיה גדולה יותר החיה באזור. במהלך המחקר, הצליחו אנשי הצוות לתעד את אחד הקופים הבוגרים החדשים שהתגלו, נמלט ומזנק בין העצים.

תיעוד נדיר של טונקין נמלט ומזנק בין העצים בויטנאם

 

בקמבודיה, וייטנאם ואינדונזיה ישנם כ-90 אחוז ממיני הפרימטים המצויים על סף הכחדה בעולם. אוכלוסיות של גיבונים, קופי עלים, לנגורים ומינים אחרים, התמעטו כתוצאה מאובדן שטחי מחייה, כריתת יערות, שילוב של ציד קופים למטרות מזון, אספקת קופים לטובת תעשיית התרופות המסורתיות הסיניות, ושימוש בקופים למטרות נוי. כל הגורמים הללו הפכו את המצב באסיה לחמור מתמיד.

 

מצבו של הטונקין חמור שבעתיים, מאחר שבשרו נחשב למעדן באסיה, ועצמותיו מורתחות לרקיחת תרופה מסורתית האמורה לשפר את בריאות האדם.

 

תקווה חדשה לשימור הקופים הנדירים

זו הפעם השנייה שארגון "fauna-flora" מגלה אוכלוסיות חדשות של טונקין קצר-אף. בשנת 2002 אנשי הארגון גילו להקה גדולה של כ-70 קופים, המוגדרת כקריטית ביותר להמשך הישרדותו של המין כולו, מאחר שהיא פוריה ואינה סובלת מירידה במספרה. הודות לסיורים ומחקרים שמתקיימים באזורי המחייה של הלהקה, מקווים החוקרים להציל את המין מהכחדה. 

צילום: איי פי
מאמצים לשימור הקוף בטבע (צילום: AP)

 

גילוי האוכלוסיה החדשה מעניק תקווה לשימור הקופים. עד כה ידוע כי הקופים הללו מצויים רק בחמישה מקומות בווייטנאם ובמרביתם האוכלוסייה נמצאת במגמת ירידה. באזור החדש בו התגלו ישנה נטיעה גדולה של צמחי הל וכריתת עצים לטובת השוק הסין, כך שהיערות המועטים שנותרו במקום ומהווים בית לקופים, עומדים בפני חיסול. בעקבות התגלית, נעצרה התרחבות שטחי ההל וישנה תוכנית ממשלתית להחרמת נשקים למטרות ציד.

 

הסיכוי היחיד להצילם - בטבע

מדוע אם כן לא מנסים להרבות את הקופים בגרעיני רבייה בשבי? למרות נסיונות שנערכו בגני חיות בעולם, אף טונקין קצר-אף לא הצליח לשרוד יותר ממספר חודשים בשבי, והסיכוי היחיד להצילם מהכחדה הוא בטבע. כעת מתמקדים בארגון בגיוס מהיר של משאבים, וגיוס תמיכה של אנשי ממשל במחוז כדי לתכנן את שימור הקופים, להעניק תמיכה לתושבי הכפרים העניים ולהפחית את הלחץ שמופעל על המערכת האקולוגית ביערות. בארגון טוענים כי גילוי הקופים, התרעה על הסכנות בפני הקהילות המקומיות וחשיפת הנושא בעולם, יסייעו לשמור על הקופים בטבע.

 

הביולוג, Le Khac Quyet, הוא אחד החוקרים הבודדים בעולם הנחשב למומחה למין הנדיר וזקף לזכותו את גילוי שתי האוכלוסיות של הקופים. "כשראיתי את קופי הטונקין קצרי האף התמלאתי בשמחה", סיפר החוקר בהודעת הארגון. "התגלית החדשה מדגישה את חשיבות מחקר התפוצה ואזורי המחייה של הקופים. עדיין נותר זמן כדי להציל את המין הייחודי הזה, אך כשנותרו כ-200 בלבד, האיומים עליהם עדיין גדולים ועלינו לפעול כעת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש תקווה? טונקין קצר אף
צילום: Tilo Nadler
מומלצים