שתף קטע נבחר

חתן נובל לשלום: לשים סוף לסכסוך בישראל

נשיא פינלנד לשעבר מרטי אהטיסארי קיבל את פרס נובל לשלום. זמן קצר לפני הטקס באוסלו הוא אמר כי הכישלון בטיפול בעימות הישראלי-פלסטיני אחראי לכל הבעיות במזרח התיכון: "חייבים להשיג תוצאות"

זוכה פרס נובל לשלום, מרטי אהטיסארי, תוקף היום (ד') את ארצות הברית ואת הקהילה הבינלאומית על האדישות שהן מגלות לנוכח העימות הנמשך במזרח התיכון בין ישראל לפלסטינים. זמן קצר לפני שקיבל את פרס הנובל באוסלו, אמר לסוכנות AP: "הקהילה הבינלאומית ואלו שנמצאים בעמדות כוח יושבים שם ומאפשרים להם להרוס אחד את השני".

  

אהטיסארי, נשיא פינלנד לשעבר, אמר כי הכישלון בטיפול בעימות הישראלי-פלסטיני אחראי לכל הבעיות במזרח התיכון: "מאפשרים לשני הצדדים להפוך את החיים בעתיד למורכבים אף יותר מכפי שהם היום". כשנשאל מה צריך לעשות נשיא ארה"ב הנבחר, ברק אובמה, שייכנס לתפקידו בחודש הבא, השיב אהטיסארי: "התוכניות נמצאות, בואו ניישם אותן".


אהטיסארי באוסלו עם אשתו לצדו ומשפחת המלוכה הנורבגית (צילום: AP)

 

לדבריו העימות הערבי-ישראלי משפיע על מדינות נוספות במזרח התיכון: "באופן זה או אחר הם קשורים זה לזה. אם לא נפתור את הבעיה הפלסטין,

אני חושב שניתקל בקשיים גדלים יותר באפגניסטן, איראן ועיראק".

 

בנאומו המיוחד בטקס קבלת הפרס מדגיש אהטיסארי: "איננו יכולים להמשיך להעמיד פנים שנה אחר שנה שאנחנו עושים משהו כדי לסייע למצב במזרח התיכון. אנחנו גם חייבים להשיג תוצאות. אני מקווה שהנשיא החדש בארה"ב, שיושבע בחודש הבא, יציב את הסכסוך במזרח התיכון בראש סדר העדיפויות שלו בשנתו הראשונה בתפקיד".

 

אהטיסארי אינו מוכן לקבל כי המתיחות הבין-דתית היא הסיבה להמשך שפיכות הדמים במזרח התיכון. דתות, מאמין אהטיסארי, אוהבות שלום ויכולות להיות כוח בונה בפתרון סכסוכים. הדבר נכון גם באשר למאמצים לפתור את הסכסוך במזרח התיכון, שאותו כינה "פרויקט השכנת השלום המתאגר ביותר שניצב בפנינו".

 

ועדת הפרס בחרה באהטיסארי (71) על רקע פועלו לאורך השנים למען השלום. הוא הפגיש בין נציגים סונים ושיעים בעיראק - בפינלנד. בשנת 2005 הוא היה גם אחראי להסכם בחבל אצ'ה שבאינדונזיה בין המורדים לממשלה - סכסוך שנמשך כ-30 שנה וגבה את חייהם של 15 אלף בני-אדם.  

 

משנת 2006 הוא שימש כשליחו המיוחד של מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, לשיחות השלום בין האלבנים לסרבים בחבל קוסובו. אהטיסרי כבר שימש כמתווך בחבל קוסובו ב-1999, בשנתו האחרונה כנשיא פינלנד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרטי אהטיסארי עם קבלת הפרס
צילום: AP
מומלצים