שתף קטע נבחר

משכתבים את ההיסטוריה. המטרה - ביבי

פרשנות: עד 2008 שוק ההון נסק וכולם הרוויחו. גם במשבר הנוכחי - המאזן עדיין חיובי, כשהבנקים - מהם הוציאה ועדת בכר את ניהול הקופות - הפסידו הכי הרבה. אבל בתקופת בחירות כל סיסמה נבובה הופכת לאמת היסטורית

אחד הניסויים היותר ידועים בפסיכולוגיה הוא ניסוי הקופים והבננה. בקצרה, הכניסו חמישה קופים ובננה לחדר ובכל פעם שקוף ניגש לבננה, מקלחת מים קפואים שטפה את כל הקופים. הקופים למדו שהבננה מביאה לשטיפה לא נעימה. כשהחליפו קוף אחד, ניגש החדש בשמחה אל הבננה, אולם הקופים האחרים זינקו עליו במכות נמרצות על מנת להניא אותו מלקיחת הבננה המרטיבה. אחד אחד החליפו את כל הקופים הישנים וכך התגבשה לה קבוצת קופים שהלקתה כל מי שהתקרב לבננה מבלי לדעת מה יקרה, אם יקחו אותה.

 

בכל פעם שמתפרסמת כתבה בתקשורת על שוק ההון, עולה תזמורת של טוקבקים בסגנון: "ביבי מה עשית לנו, למה זרקת אותנו לשוק ההון?", כשמדי פעם מחליפה את יו"ר הליכוד בנימין נתניהו שמה של ועדת בכר בגידופים ורטינות. כמובן שפוליטיקאים שבתקופת בחירות זו ממחזרים כל סיסמא נבובה וקופצים על ההזדמנות להלקות את ביבי עם או בלי קשר לבננה.

 

לכל עדת המלעיזים: היכן הייתם עד למשבר האחרון? עד 2008 שוק המניות והאג"ח עלה בטירוף, כל הפנסיונרים ,שלכאורה נעלמו חלק מחסכונותיהם במשבר האחרון, הרוויחו הון. אני מבקש שכל כותב תגובה יעבור קודם בגמלנט - באתר משרד האוצר, ויבדוק אם בסך הכל יש רווח או הפסד גם אחרי המשבר הנוכחי. הבננה עדיין מתוקה.

 

משום מה אף אחד לא מבקש שאותם פנסיונרים שהוציאו כספים בשיא הגאות, יחזירו חלק על מנת לממן את רשת הביטחון. זהו מנהגו של העולם – כשטוב כולם שותקים, כשרע פתאום כולם זוכרים כמה מילים בערבית.

 

אג"ח מדינה צמוד + 5.5% - לא עבורכם

קצת היסטוריה, בטרם "ביבי שלח אותנו לשוק ההון", מדינת ישראל הנפיקה אג"ח מיועדות שנתנו תשואה ממוצעת של כ- צמוד + 5.5%. אג"ח מיועדות היו המצאה ישראלית. אני ואתם לא יכלנו לרכוש אג"ח כזו אלא רק גופי הפנסיה השונים. ידידי, כאשר יש הגבלות על הציבור הרחב, תמיד, אבל תמיד יש מי שמרוויח ובדרך כלל הציבור מפסיד. כלומר הציבור סיבסד (ותודה למודי בראון שהכניס את המילה הזו לתודעה..) את גופי הפנסיה השונים.

 

יכולה לקום טענה – ומה רע בזה? הציבור יסבסד, והציבור ירוויח אחר כך כשהוא יזדקן והוא יקבל סבסוד מאחרים. ובכן לא בדיוק כולם נמצאים באותו ציבור – מי שנהנה אלו אלה שמקבלים פנסיה, ובהסדרים הישנים מגזרים מסויימים (ועדים גדולים, גופים חזקים וכו') קיבלו יותר. ואת הכסף הציבורי תרמו כולם על חשבון חינוך, בריאות ובטחון.

 

אמנם יש כמה בעיות ברפורמות: משום מה השוק ,למרות התחרות העזה בין הגופים, העלה את דמי הניהול בצורה משמעותית אשר אינה מוצדקת. אבל ככל שהדיון הציבורי יתמקד בסוגיית דמי הניהול כך יקדם הרגע שבו בית השקעות נמרץ יפרסם את דמי הניהול הנמוכים שלו ואחריו עוד רבים יורידו. כמו כן אכן יש מקום למעבר אוטומטי של החיסכון למסלול סולידי של אגח מדינה - עם ההתקרבות לגיל פרישה (אלא אם יבקש החוסך אחרת).

 

לפעמים חלק מהתזמורת שואל מדוע הוציאו את הכסף מהבנקים השקולים והעבירו אותו לגופים קטנים תאבי בצע. ועל זאת התשובה היא - שקולים?!?!.... – הגופים שספגו את ההפסדים הגדולים ביותר במשבר האחרון היו הבנקים הגדולים – בנק הפועלים כבר מחק מיליארדים (!!) מהשקעותיו בניירות מתוחכמים שלא היו שווים הרבה כאשר הגיע המפץ הגדול. מזלנו הגדול שרוב ההפסדים הללו באים מתוך תיק הנוסטרו (תיק ההשקעות הפנימי) של הבנק. אם כספי הפנסיות שלנו היו בבנקים ההפסדים שלנו היו עלולים להיות גבוהים יותר.

 

לסיכום, ימים מוזרים הם הימים הללו – ימים בהם ההיסטוריה נכתבת, ימים בהם הבננה חבויה מתחת לענני אבק גדולים. חכו – שוק ההון לאורך תקופה ארוכה תמיד היווה את האופציה הטובה ביותר. קשה לראות את את זה עתה אבל פנסיה היא דבר של עשרות שנים וכמאמרו של השיר של שלום חנוך – "תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר".

 

הכותב הוא מנהל כספים בחברה תעשייתית.

ליצירת קשר, תגובות, וטענות ניתן ליצור קשר בדוא"ל:  Yehudam7@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האשם המיידי. בנימין נתניהו
צילום: AP
מומלצים