שתף קטע נבחר

זירת הקניות

2008 הייתה קרה מקודמותיה - אך אנו מתחממים

על פי נתוני ארגון המטאורולוגיה העולמי, 2008 הייתה השנה הקרה ביותר מקודמותיה, ותדורג בין עשר השנים הקרות ביותר מאז החלו המדידות. עם זאת, המדענים מציינים כי מגמת התחממות כדור הארץ נמשכת

2008 הייתה אמנם קרה יותר מקודמותיה, אולם מדענים מדגישים כי מגמות ארוכות-טווח מלמדות כי כדור הארץ מתחמם.

 

הטמפרטורה הממוצעת ב-2008 בעולם הייתה 14.3 מעלות צלזיוס. מדובר בעליה מתונה מאוד בטמפרטורה, של 0.31 מעלות בלבד ביחס לרמת הבסיס של 14 מעלות (ממוצע השנים 1961 עד 1990). לעומת זאת, בשנים 2001 עד 2007 נרשמה עליה שנתית של 0.43 מעלות צלזיוס.

 

ובכל זאת, מנהל ארגון המטאורולוגיה העולמי, מייקל ג'ארוד, הדגיש כי מגמת ההתחממות "עדיין לגמרי איתנו". 2008 לדבריו, תדורג בין עשר השנים החמות ביותר מאז שהחלו המדידות הסדירות בשנת 1850. הוא ציין כדוגמא את העובדה שכל השנים מבין תריסר השנים האחרונות היו חמות יותר באופן עקבי. "עשר השנים החמות ביותר בהיסטוריה תועדו מאז 1997 - כשהשנה החמה ביותר הייתה 2005 עם 14.79 מעלות", אמר.

 

פיטר סטוט, מדען אקלים ממרכז "הדלי" בבריטניה, שסיפק את הנתונים לדו"ח WMO, מעדיף לבחון את הנושא בראייה רחבה יותר, של עשרות שנים. "העשור הנוכחי חם ב-0.2 מעלות צלזיוס מהעשור הקודם. כך אנו צריכים להביט על הנושא - בהשוואה בין עשורים ולא שנים", אמר.

 

מדוע היה קר יותר ב-2008? ג'ארוד הסביר את הירידה בטמפרטורה הממוצעת ב-2008 בתופעת לה-ניניה, בעוצמה מתונה עד חזקה, שהתפתחה בשלהי 2007. לה ניניה היא מחזור מזג אוויר שמתפתח כאשר מי האוקינוס השקט מתקררים. תופעה זו מתחלפת באופן לא עקבי עם תופעה הקרויה אל ניניו - של התחממות המים.

 

השפעות תופעת אלה מורגשות בכל רחבי העולם. מדענים קושרים ביניהן לבצורות ממושכות באוסטרליה, שטפונות והצפות בקרן אפריקה ובוליביה ותופעות מזג אוויר קיצוניות נוספות כמו ריבוי מונסונים בדרום אסיה בשנתיים החולפות.

 

ג'ארוד אמר כי שתי התופעות צפויות לבטל זו את זו בשנה הקרובה ולא להשפיע באופן ניכר על האקלים הגלובלי. הוא אמר כי מוקדם מדי לחזות מה תהיה הטמפרטורה הממוצעת בשנה הבאה, אך על פי מודלים של הפאנל הבין-ממשלתי לנושא שינוי האקלים (IPCC), בעשור הקרוב צפויה עליית טמפרטורה גלובלית ממוצעת של 0.2 מעלות צלזיוס.

 

ג'ארוד הביע דאגה גם מהעובדה כי בחוג הארקטי נמדדה השנה ירידה משמעותית בכמות הקרח בתקופת ההפשרה (בקיץ). מדובר בשפל השני ברמתו מאז שהחלו צילומי לוויין באזור בשנת 1979.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעדיף קור. דב קוטב
צילום: איי אף פי
מומלצים