שתף קטע נבחר

מ-2000: 50% ירידה בתמותה מהתקפי לב בישראל

חדשות טובות בסקר האיגוד הישראלי לקרדיולוגיה: ירידה חדה בשיעור התמותה מהתקפי הלב בישראל בשמונה השנים האחרונות, רק ב-2008 נרשמה ירידה של 10% בהתקפים. גברים יחוו התקף בגיל 60 בבמוצע, נשים ב-70. היום המועד מכולם להתקף - ראשון. השעות המסוכנות 6-9 בבוקר

התמותה מאירועי לב בישראל ירדה בכ-50 אחוזים בשמונה השנים האחרונות: שבוע לאחר אירוע לב מתים 2.6 אחוז מהלוקים בו, לעומת 5.1 אחוז בשנת 2000. אותם פערים נשמרו גם כשנבדקו כאלו שעברו התקף-לב חודש אחרי ההתקף. כך עולה מסקר דו שנתי שעורך האיגוד הישראלי לקרדיולוגיה במחלקות לטיפול נמרץ לב ב-26 בתי חולים ברחבי הארץ.

 

"הירידה בשיעורי התמותה קשורה לטיפול טוב יותר שניתן בבתי החולים, לביצוע של יותר צנתורים, להבנה טובה יותר של הטיפול ולתרופות חדשות כמו נוגדי קרישה וסטטינים, שנכנסו לסל התרופות או לתומכנים חדשים. הטיפול היום באירועי לב טוב יותר מבעבר", מסביר פרופ' אריה רוט, מאיכילוב, יו"ר החוג לטיפול נמרץ לב של האיגוד הקרדיולוגי.

 

2008: ירידה של 10% בהתקפי הלב

בסקר התקפי הלב לשנת 2008 נבדקו חולים שאובחנו כסובלים מאירוע לב וטופלו בין החודשים אפריל עד מאי השנה. ממצא מעניין של הסקר נוגע למספר אירועי הלב: בחודשיים שבהם נערך הסקר דווח בכל הארץ על אלפיים חולים שעברו אירועי לב וההערכה היא שב-2008 לקו באירוע לב כ-12 אלף איש. לדברי החוקרים מדובר בירידה בלתי מוסברת של עשרה אחוזים במספר התקפי הלב לעומת השנים הקודמות. "השנה יש ממצא בודד שמעיד על ירידה של כעשרה אחוזים במספר האנשים שעברו אירוע לב. אנחנו חושדים שאולי זה חלק מהמגמה שעליה דווח שהתמותה מסרטן גדולה יותר מהתמותה מאירועי לב. אבל אין לנו עדיין הסבר לכך", כך אומר פרופ' רוט.

 

נתונים נוספים מראים כי 87 עד 90 אחוז ממי שמגיע לבתי החולים עם אירוע לב עובר צנתור אבחנתי. מקרב אלו שעברו צינתור אבחנתי, 90 אחוז גם יעברו צינתור טיפולי וכלי הדם הסתומים ייפתחו בעזרת בלון או תומכן (סטנט). 6 אחוזים מהמאושפזים יזדקקו לניתוח מעקפים. לדברי פרופ' שלמה בכר, הממונה על סקרים ומחקרים באיגוד הקרדיולוגי בישראל "שיעור הצנתורים בישראל הוא מהגבוהים בהשוואה לאירופה. אחת ההנחיות של האיגודים האירופאים והאמריקנים היא לצנתר כמה שיותר מהר וב-22 בתי חולים בישראל יש יחידות ייעודיות לצינתורים".

 

התקף לב: גברים בגיל 60, נשים בגיל 70

בסקרים קודמים נמצאו הבדלים בין מאפייני התחלואה בגברים ובנשים ומגמה זו ממשיכה. הנשים שעוברות אירוע לב מבוגרות יותר מהגברים (הגיל הממוצע של הגברים הוא 60 ואילו של הנשים 70), הן סובלות בשיעור גבוה יותר מתחלואה נילוות כמו סוכרת או יתר לחץ דם ומגיעות לבית החולים בממוצע חצי שעה אחרי הגברים. לפי הנתונים גבר מגיע לבית החולים 108 דקות לאחר שהחל לחוש ברע ואילו הנשים מגיעות בממוצע אחרי 138 דקות.

 

עם זאת, בשיעור ניתוחי המעקפים לא נמצא הבדל ובשיעור הצינתורים נמצא הבדל שאינו מובהק בין גברים לנשים. גם בשיעורי התמותה לא נמצא הבדל.

 

היום המועד ביותר להתקף לב - ראשון

עוד נמצא כי היום ה"פופולרי" ביותר לסבול מאירוע לב הוא יום ראשון. 19 אחוזים מהחולים הגיעו לבית החולים בעקבות אירוע לב ביום ראשון, לעומת 10 אחוז בימי שבת. השעות הקריטיות, שבהן מתרחשים לפי הממצאים יותר אירועי לב הן שעות הבוקר – בין 6 ל-9, שבהן מספר התקפי הלב גבוה בחמישים אחוזים לעומת כל שעה אחרת.

 

לפי הסקר, משך האשפוז לאחר אירוע לב התקצר ביומיים: בשנת 2000 התאשפזו החולים שבוע, בממוצע ואילו היום עומד אשפוז ממוצע על חמישה ימים.

 

לפני כחודשיים הזהירו באיגוד הקרדיולוגים כי ממצאי סקר התקפי הלב אמנם עולה כי 85 אחוזים מהחולים משתחררים עם הנחיות לטיפול בארבע עד חמש תרופות מתאימות, אולם כעבור חודשים אחדים מתברר כי הם אינם מתמידים בטיפול וחלקם אף חוזרים עם אירוע לב נוסף. הנתונים המלאים של הסקר יוצגו בכנס האיגוד הקרדיולוגי ביום שישי בתל-אביב.

פורסם לראשונה 17/12/2008 23:07

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקף לב. היזהרו בימי ראשון
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים