שתף קטע נבחר

חולים לא נוטלים תרופות - וסופגים התקף לב נוסף

הרופא אמר? אז אמר. 2,000 התקפי לב בשנה יכלו להימנע אם החולים היו נוטלים את התרופות שרשמו להם, עולה ממחקר רחב היקף שנערך על-ידי האיגוד הקרדיולוגי בישראל. אפילו אספירין, שמומלץ כמעט לכל החולים, רק 77% טורחים ליטול

אלפים מקרב חולי הלב שעוברים התקפים חוזרים לא נוטלים את התרופות שהומלצו להם על ידי הרופאים, לאחר שעברו אירוע ראשון. כך עולה מניתוח ראשוני של סקר התקפי הלב בישראל לשנת 2008 (סקר ה-ACSIS), שנתוניו נאספים אחת לשנתיים מכל המחלקות הקרדיולוגיות בישראל. 

 

כ-19 אלף איש בישראל מגיעים לבתי החולים מדי שנה לאחר שעברו התקף לב. ברבע מהמקרים (4,750 מקרים) מדובר באנשים שכבר עברו בעבר התקף לב, ומגיעים בשל התקף חוזר. לפי ההערכה ישנם עוד אלפים שנפטרים מארועי לב טרם הגיעם לבית החולים. חודש לאחר הטיפול בבית החולים עומד שיעור התמותה מהתקף לב על 4 אחוזים, שיעור דומה לממצאים משנים קודמות. 

 

באיגוד הקרדיולוגי הישראלי מעריכים שניתן היה למנוע כאלפיים התקפי לב חוזרים על ידי שיפור היענות החולים לטיפולים בסיסיים המוצעים להם. מדובר בטיפולים תרופתיים שנמצאים בסל התרופות, וההשתתפות העצמית הכרוכה בקנייתן נמוכה יחסית.

 

בסקר נבדק אילו תרופות נטלו חולים שעברו התקף לב חוזר. כך למשל, הטיפול באספירין לדילול הדם מומלץ כמעט לכל חולה שעבר התקף לב. אבל למרות ש-99 אחוזים מהחולים השתחררו עם המלצה ליטול אספירין, בסקר נמצא כי רק 77 אחוז מאלו שאושפזו לאחר התקף חוזר נטלו את התרופה.  

 

סטטינים להורדת כולסטרול מומלצים ל-94 אחוזים ממי שעברו התקף לב, אולם נמצא כי רק 68 אחוזים מהחולים שסבלו מהתקף חוזר נטלו אותם.  

 

הרופאים ממליצים ל-83 אחוזים ממי שעברו התקפי לב ליטול תרופות מסוג חוסמי בטא (אטנולול, טימולול ותרופות נוספות), שמיועדות לטיפול בתעוקת חזה, יתר לחץ דם והורדת קצב הלב. ל-76 אחוז מהחולים ממליצים הרופאים ליטול מעכבי אנזים ACE לטיפול ביתר לחץ דם ובאי ספיקת לב לאחר האירוע שעברו. בפועל נמצא כי רק 54 אחוזים מהחולים שלקו בהתקף לב חוזר אכן נטלו אותן.

 

"יתכן שהקפדה על המשך הטיפול לאחר השחרור מבית החולים הייתה חוסכת התקף לב שני אצל רבים מהישראלים", אומר פרופ' בזיל לואיס, נשיא האיגוד הקרדיולוגי בישראל ומנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי כרמל בחיפה. "קיימת אפשרות להפחית באופן משמעותי את הסיכון להתקף לב נוסף על ידי שימוש קבוע במספר תרופות שהוכחו כמצילות חיים. רובם המכריע של החולים מקבלים המלצות להמשך טיפול בתרופות אלו, אולם חלק גדול מהם לא נטלו את התרופות". 

 

פרופ' דורון זגר, מזכ"ל האיגוד הקרדיולוגי בישראל ומנהל יחידת טיפול נמרץ לב במערך הקרדיולוגי בבית החולים סורוקה בבאר שבע, מעלה מספר סיבות לכך שחולים לא ממלאים אחר המלצות הרופאים: "מודעות לא מספקת של החולים ותחושתם המוטעית כי כאשר הם מרגישים בטוב אין עוד צורך בטיפול, מחיר התרופות, מודעות לא מספיקה בקרב הרופאים, או אולי כל הגורמים גם יחד". 

 

הסקר מתפרסם לרגל יום בריאות הלב, שיצויין בישראל ובעולם ב-28 בספטמבר. לרגל יום המודעות מעלה האיגוד הקרדיולוגי הישראלי וחברת שחל טלרפואה קמפיין הסברה להגברת מודעות הציבור לנושא. המסר הוא שניתן להפחית אירועי לב על ידי הימנעות מעישון, הקפדה על תזונה נכונה, פעילות גופנית ושמירה על שומני דם תקינים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור צור
מכשיר אקו לב. רבע מהתקפי הלב הם אירועים חוזרים
צילום: ליאור צור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים