שתף קטע נבחר

חנוכה – חג הצרבות: דרכים קלות לשיפור המצב

אין כמו סופגניה גדולה או לביבה שמנונית כדי לזמן את תחושת הכאב והצריבה המוכרת בחזה - הלא היא הצרבת. טיפים שיעזרו לכם לעבור את חג הצרבות בשלום

חנוכה הוא גם חג הצרבות. הסופגניות והלביבות נוטפות השמן הן בדיוק מה שמומלץ לוותר עליו אם רוצים להימנע מתחושת הכאב והצריבה בחזה שמלוות את הצרבת, ממנה סובלים אחוזים גדולים מאוד מהציבור, צעירים ומבוגרים כאחד.

 

הקיבה היא איבר דמוי שק קטן, המצופה כולו מבפנים באזור חיץ רירי, הבנוי מקרום ומרירית המופרשת באופן קבוע, מהתאים הנמצאים בדופן הקיבה. חיץ זה, מגן על הקיבה מפני החומצות החזקות, המצויות בה על מנת לעכל ולפרק את המזון.

 

גסטריטיס הוא מצב דלקתי ופירושו נזק והרס של הקרום הרירי המצפה את הקיבה, ופגיעה של החומצות בדופן הקיבה עצמה – מה שעלול להביא לדלקת חמורה יותר - כיב פפטי (אולקוס peptic ulcer), שהוא למעשה פצע ופגיעה עמוקה יותר בקיבה. תהליך דומה יכול להיווצר גם בתריסריון.


לביבות. הצרבת בדרך

 

צרבות הן למעשה פגיעה בדופן הוושט, כאשר תוכן חומצי עולה מן הקיבה אל הושט. תנאי הכרחי לכך, הוא שהלחץ בקיבה גדול לעומת הלחץ בוושט, כמו למשל לאחר ארוחות כבדות, ובנוסף, חולשה ורפיון של סוגר הקיבה העליון, המונע את מעבר תוכן הקיבה כלפי מעלה. במצב תקין, חומצות הקיבה אינן אמורות לעלות אל כיוון הוושט ולכן לתאים המצפים את דופן הוושט, חסרה יכולת העמידות בפני החומצות החזקות הללו (בדומה לאזור החיץ הרירי בקיבה). הפגיעה היא כמעט מיידית. ההרס לרקמות הריריות המצפות את פנים הוושט יוצר דלקת מקומית, המתבטאת בכאב דמוי תחושת בעירה, המורגש בבטן ואיזור בית החזה.

 

ממה להמנע למניעת צרבת

  • יש להימנע ממאכלים חריפים, מטוגנים או מאכלים עתירי שמן.
  • יש להימנע מצריכת קפאין, אלכוהול ועישון. במיוחד בזמן צרבת אקוטית.
  • מומלץ לא להגיע לכדי שובע מלא, ובכך להקל על עבודת הקיבה (הכרחי במצבים של צרבות). הימנעו באופן מוחלט מארוחות כבדות בלילה!
  • יש לנסות להפחית עד כמה שניתן את צריכת החלבונים מן החי (בשר ועוף בעיקר). מאכלים אלו דורשים כמויות רבות של חומצת קיבה על מנת לעכלם.
  • חשוב להימנע משתיית משקאות מוגזים. לא רק שהם עשויים להגביר את הלחץ בקיבה ולגרום לעלייה של תוכן הקיבה כלפי מעלה, אלא שחלקם אף עשירים בעצמם בחומצות זרחתיות, שאינן "מאירות פנים" לתאי הרירית שבוושט ובקיבה.

 

מה לעשות למניעת צרבת

  • לנועזים: בזמן צרבת או כאבים שמקורם ברום הבטן, צום של מספר שעות היא האפשרות הקלאסית והטובה ביותר לאפשר לריריות הושט והעיכול להתחדש. הצום יהיה מלווה בשתיית מים / חליטת צמחי מרפא (בעיקר קמומיל), או מיצי פירות לא חומציים. (לכך ניתן להוסיף בהדרגה מזונות מהעמודה הבאה).
  • מומלץ להרבות באופן קבוע במאכלים בעלי מרקם רירי וסמיך כגון: דייסות סמיכות, מרקים עמילניים ומחיתיים (בטטות, תפו"א, דלעת וכו'), במיה מבושלת, חילבה (לא חריפה), בננות, דגנים המבושלים היטב (בעיקר אורז דביק). כל אלו יעזרו בשיכוך תחושת הבעירה המקומית ובהפחתת תחושת הגירוי והכאב.
  • מומלץ לבסס את התפריט היומי על ארוחות קטנות לאורך היום.
  • יש להתבסס כמה שיותר על תפריט צמחוני - פירות וירקות, דגנים וקטניות. אלו הם מזונות הקלים יותר לעיכול עבור הקיבה ואינם דורשים הפרשה רבה של חומצת קיבה.
  • שתיית מיץ כרוב לבן טרי (מכינים במסחטת מיצים, באופן הדומה להכנת מיץ גזר) נמצאה כמסייעת להתחדשות רקמות פגועות בקיבה ובושט. מומלץ לשתות 1-2 כוסות ביום. ניתן לגוון את הטעם, ע"י הוספת שני גבעולי סלרי וגזר אחד.
  • חשוב מאוד! להירגע, לנשום נשימות ארוכות כשצריך ולהאמין שיהיה בסדר.

 

קיים כמובן גם הטיפול בצמחי מרפא. בניגוד לטיפול הקונבנציונאלי המוכר, הכולל תרופות להורדת החומציות בקיבה באופן משמעותי ובכך מביא לצמצום פגיעת החומציות בוושט, טיפול בצמחי מרפא מתחלק למספר נקודות עיקריות אשר מטרתן היא להביא לצמצום וריפוי הדלקת, תוך כדי ראייה רחבה יותר:

 

  • ויסות או האטה בייצור והפרשה של חומצות הקיבה ובכך להפחית עד כמה שניתן את פגיעתן ואת רמת הגירוי בקיבה ובוושט. צמחי מרפא אינם מדכאים את ייצור החומצה באופן אבסולוטי בניגוד לתרופות הקיימות.
  • יצירת שכבת הגנה (רירית) אנטי דלקתית, מעל לרקמה הפגועה - על מנת למנוע פגיעה נוספת ולאפשר את ריפויו הטבעי של הכיב או הדלקת.
  • איחוי רקמות ריריות בוושט ואלחוש מקומי.
  • כיווץ של הרקמה הדלקתית והקטנת שטח הפנים הפגוע – בדרך להאצת תהליך הריפוי וסגירת הפצע. פעולה זו מתבצעת ע"י צמחים המכילים טאנינים. 
  • חיזוק הטונוס של סוגר הקיבה העליון ומניעת יציאת תוכן חומצי אל הוושט.

 

קיימים סוגים שונים של צמחים שעוזרים בריפוי תופעת הצרבת כמו צמחים מוצילגיים, בוקיצה חלקה, עלים ושורש של קומפרי, שוש קרח / ליקוריץ', פרחי קמומיל, ספיראה ועוד.

 

הכותב הוא פיתוטרפיסט MNIMH Dip.Phyt, והבעלים של "ברא צמחי מרפא "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טעים ומפתה, אבל יש לזה מחיר וקוראים לו צרבת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים