שתף קטע נבחר

צילום: AP

מזכ"ל האו"ם לאולמרט: הפסיקו מיד את הפעולה

עם פתיחת המהלך הקרקעי ברצועת עזה, שוחח מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והביע "אכזבה עמוקה ודאגה". ארה"ב: "חמאס מחזיק בתושבי הרצועה בני ערובה" . אירופה משגרת מסרים סותרים

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שוחח הלילה (יום א') עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, וקרא להפסיק את הפעולה הצבאית בעזה מיד ולהביא להפסקת אש. באן הביע באוזניו של אולמרט "אכזבה עמוקה ודאגה" מהפעולה והביע חשש מהחרפה בסבל הכבד הנגרם לאוכלוסיה האזרחית ברצועה.

 

במקביל, פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית הודעה ובה נאמר כי היא פועלת להשגת הפסקת אש שלא תחזיר את המצב לכזה שבו יימשך ירי רקטות לעבר ישראל. עוד נמסר מוושינגטון כי ארה"ב מעוניינת בהפסקת אש, אבל כזו שתהיה יציבה וכי ישראל חייבת "לקחת בחשבון את ההשלכות האפשריות של פעולה קרקעית על אזרחים".

 

"ארה"ב מודאגת מאוד מהמצב ההומניטרי בעזה, אך חמאס מחזיק את תושבי הרצועה כבני ערובה", נמסר ממחלקת המדינה. ההודעה האמריקנית ממשיכה את הקו בו נקטו הנשיא, ג'ורג' בוש, ומזכירת המדינה קונדוליזה רייס, ביממה האחרונה. בוש עודכן אמש בהתפתחויות הביטחוניות ברצועת עזה, ובמקביל ביטלה מזכירת המדינה תוכנית לצאת היום לבייג'ין.זאת, כדי לעמוד בראש המאמץ הדיפלומטי האמריקני בנוגע למערכה בעזה.  

 

"עופרת יצוקה" - עדכונים אחרונים:

 

הלילה צפויה לערוך מועצת הביטחון של האו"ם התייעצות חירום על הצעת לוב, לקרוא להפסקת אש מיידית בין ישראל לחמאס. בשלב זה לא ברור עדיין אם לאחר ההתייעצות תתקיים ישיבה פתוחה או שזו תיקבע להמשך היום, ככל הנראה בהשתתפות שרי חוץ של מדינות ערביות. ארה"ב תתנגד לכל החלטה חד-צדדית שתקרא לנסיגת ישראל, מבלי לפתור את בעיית ירי הרקטות.

 

האיחוד האירופי שיגר אמש מסרים סותרים ביחס לפעולת צה"ל בעזה. בהודעה שפרסמה צ'כיה, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, עם קבלת הדיווחים על כניסת כוחות צה"ל לעזה נאמר כי האיחוד האירופי רואה בפעולה "פעולה הגנתית ולא התקפית". אולם זמן קצר לאחר מכן החלו מנהיגי אירופה להוציא הודעות הבהרה המגנות את ישראל על הפעולה הקרקעית.

 

צילום: AP

 

 

משרד החוץ הצרפתי גינה את המבצע הקרקעי ברצועת עזה ואת המשך ירי הרקטות לעבר ישראל. שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד, אמר כי הפעולה הקרקעית מדגישה את הצורך הדחוף בהפסקת האש והזהיר מפני הסלמה נוספת שתוביל ל-"אימה ופחד". שר החוץ הספרדי, מיגל מורטינוס, טלפן לנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, והביע באוזניו את "הזדהותו ותמיכתו" בעם הפלסטיני. בסופו של דבר שינתה גם צ'כיה את הודעתה: שר החוץ, קארל שוורצנברג, קרא להפסקת אש אך הדגיש כי החלטת ישראל להיכנס קרקעית אינה מפתיעה. 

 

בירושלים נערכים ללחץ העולמי

במקביל לפעילות הצבאית תימשך הבוקר הפעילות המדינית של ישראל, אותה מרכזים ראש הממשלה אולמרט ושרת החוץ לבני. השניים הקימו צוות בראשות היועץ המדיני של ראש הממשלה, שלום תורג'מן, שיפעל מול הלחץ הבינלאומי הגובר.

 

גל הביקורים המדיניים בירושלים צפוי להתחיל כבר היום, עם הגיעם של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי ושר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר. ביום רביעי או חמישי צפויה להתכנס מועצת הביטחון כיד לדון בהתפתחויות בפעולה בעזה ומטרת הצוות היא לאפשר לצה"ל את מרווח הזמן הדרוש לו כדי להשלים את משימותיו בשטח.

 

"בשלב זה אין כל יוזמה מדינית, בה נענות תביעותיה של ישראל להפסקה מוחלטת של הטרור, הפסקת ההתעצמות של חמאס והקמת מנגנון פיקוח בינלאומי", הבהירו גורמים בכירים בירושלים. "החלון המדיני פתוח, אך בינתיים צה"ל יבצע את הנחיות הקבינט להמשך הפעולה בשטח", הוסיפו.

 

ראש הממשלה צפוי להתייחס הבוקר בפתח ישיבת הממשלה לראשונה להתפתחויות בלחימה. אולמרט צפוי להדגיש את מחויבות הממשלה להגן על ביטחון תושבי הדרום, וצפוי להזהיר כי הפעולה בעזה אינה מהלך מהיר ועד להשגת יעדיה צפויים תושבי הדרום לשלם מחיר. ראש הממשלה יבהיר גם כי למרות הזהירות והצעדים המדודים בהם נוקט צה"ל, עלולה הפעילות הקרקעית לגבות מחיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באן. חשש סבל אזרחי כבד
צילום: רויטרס
עודכן בהתפתחויות. בוש
צילום: AP
שוורצנברג. סתירות בגרסה
צילום: AFP
מומלצים