שתף קטע נבחר

בוש: הפסקת אש, רק אם ייפסק ירי הרקטות

נשיא ארה"ב היוצא, ג'ורג' בוש, קרא במסיבת עיתונאים בבית הלבן לחמאס להפסיק לירות רקטות על ישראל, אם הוא רוצה הפסקת אש. הוא הבהיר כי "לישראל יש זכות להגן על עצמה". באירוע נפרד בוש מהעיתונאים וסיכם את הישגיו וכישלונותיו

שמונה ימים לסוף הכהונה, מסיבת עיתונאים אחרונה: נשיא ארצות הברית היוצא, ג'ורג' בוש, קרא היום (ב') להפסיק את ירי הרקטות על ישראל. לדבריו, "חמאס חייב להפסיק לירות רקטות אל ישראל, אם הוא רוצה הפסקת אש. זו הבחירה שחמאס צריך לעשות". הוא הבהיר כי "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה".

 

לדברי הנשיא היוצא, "אנחנו מאמינים שהדרך הטובה להבטיח הפסקת אש היא לעבוד עם מצרים למנוע הברחת אמצעי לחימה לעזה שמאפשרים לחמאס להמשיך לירות רקטות. אז מדינה שמספקת נשק לחמאס צריכה להפסיק והקהילה הבינלאומית צריכה להמשיך ללחוץ עליה להפסיק לעשות זאת. זאת משימה קשה", אמר בהתייחסו לאיראן.

  

בוש דיבר על המתקפה הישראלית בעזה באופן חד משמעי. "לישראל יש זכות להגן על עצמה". הוא הבהיר כי הפתרון לבעיה טמון בהספקת הנשק לחמאס. "מדינות שמספקות נשק לחמאס חייבות להפסיק. מדינות צריכות לעזור למנוע את ההברחות של הנשק", הבהיר בוש.

 

הוא נשאל מדוע נכשל בהשגת שלום והזכיר שגם קודמיו נכשלו כמוהו. "ב-2002 נאמתי בגן הוורדים על חזון שתי המדינות שחיות זו לצד זו. האתגר הוא כמובן להניח את היסודות לכינון מדינה כזו. פעלנו לגיבוש כוחות בטחון פלסטינית. פיתוח דמוקרטיה וכלכלה אצל הפלסטינים. הבעיה היא שיש אנשים שרוצים להרוג, חמאס, אל-קאעידה או קבוצות קיצוניות אחרות מוכנים להרוג כדי למנוע הקמת מדינה פלסטינית".

 

הנשיא בוש האשים גורמים באירופה שלא סייעו לארה"ב אחרי מתקפת 11 בספטמבר 2001, ובמקום זאת דאגו לפופולריות שלהם והטיחו האשמות בוושינגטון. הוא האשים אותם ש"אתם יכולים להיות פופולרים על-ידי האשמת ישראל בכל", והבהיר כי "אני לא מודאג מפופולריות".

 

"יש אויב שם בחוץ"

"אם תהיה התקפה על ארה"ב. אתם זוכרים את הכותרות אחרי 11 בספטמבר 2001 - איך לא חיברו את הנקודות, ופתאום מאשימים אותנו שאנחנו מצליחים לחבר את הקצוות. עבדתי קשה להגנת אמריקה, כדי שהיא לא תותקף, וזה הדבר החשוב ביותר".

 

בוש הזהיר כי האיום החמור ביותר הנשקף לאמריקה הוא ניסיון של ארגון טרור לתקוף באמריקה. "יש עדיין אויב שם בחוץ שרוצה לגרום נזק לאמריקה ולאמריקנים", אמר הנשיא. הוא ציין כי "צפון קוריאה היא עדיין בעיה" וציין כי עליה "לכבד את ההתחייבות שלה ולאפשר צעדי פיקוח שיבטיחו שהם לא מפתחים תוכנית להעשרת אורניום ברמה גבוהה. הם מסוכנים וגם איראן עדיין מסוכנת".


בוש הודה שטעה לא פעם ולא פעמיים (צילום: AFP)

 

באשר לעיראק, אמר בוש כי אינו בטוח שהדמוקרטיה תשרוד בה. הוא ציין כי עשה את הדבר הנכון כששיגר תגבור של 30 אלף חיילים אמריקנים כדי להוריד את רמת האלימות היום-יומית וכדי לייצב את המדינה שסועת הקרבות. לדבריו, "השאלה היא, בטווח הארוך, האם הדמוקרטיה הזאת תשרוד, וזו כבר תהיה שאלה לנשיאים העתידיים".

 

בתחילת דבריו, נפרד בוש מהכתבים: "לפעמים הערכתם אותי לא נכון, אבל היו לנו יחסים מקצועיים ואני מעריך את זה. כאן במסיבת העיתונאים האחרונה אני מעוניין לענות לשאלותיכם ובעיקר לומר תודה על עבודתכם".

 

במהלך האירוע הנוסטלגי הגן בוש על ההחלטות שקיבל אך גם הודה בכמה טעויות, החל משלט ה"משימה הושלמה" שעל הרקע שלו נאם במהלך מלחמת עיראק ב-2003 ועד לחשיפת העובדה שלא נמצאו במדינה אמצעי הלחימה להשמדה המונית שבהן הצדיק הממשל את הפלישה.

 

בוש יסיים את כהונתן באופן רשמי ב-20 בינואר, אז יושבע הנשיא הנבחר ברק אובמה כנשיא ה-44 של ארה"ב. הפעם האחרונה שבוש השיב לשאלות עיתונאים הייתה ב-14 בדצמבר, בבגדד, באירוע שהסתיים לאחר שכתב טלוויזיה עיראקי השליך את נעליו לעבר הנשיא האמריקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא היוצא, ג'ורג' בוש
צילום: רויטרס
מומלצים