שתף קטע נבחר

הבעל מתעמר ומסרב לשחרר? ישלם פיצוי כבד

הוא נקרא "מתעמר" ולא מתעלל, מכיון שהוא לא מכה פיזית, הוא רק מקלל, הוא לא מכבה עליה סיגריות, הוא רק קורא לה אפס, והוא נשבע שבשום פנים ואופן הוא לעולם לא יתן לה גט. ביהמ"ש למשפחה פסק 700,000 שקל פיצויים לאשה כזאת

יש נשים, כך מספרות האגדות, הנשואות באושר ובעושר עד עצם היום הזה. יש נשים, כך מספרות כותרות העיתונים, הנשואות לבעלים אלימים ומכים, בעלים מתעללים. ויש קבוצה גדולה אי שם באמצע, שאף אחד לא מספר עליה דבר, והן הנשים הנשואות לבעל המתעמר. הוא נקרא "מתעמר" ולא מתעלל, מכיון שהוא לא מכה פיזית, הוא רק מקלל, הוא לא מכבה עליה סיגריות, הוא רק קורא לה "אפס", והוא נשבע שבשום פנים ואופן הוא לעולם לא יתן לה גט.

 

במאבק נגד גברים מתעללים ואלימים, החוק ובתי המשפט נתנו בידי הנשים כלים ואמצעי הגנה לא מעטים. אשה מוכה יכולה לפנות למשטרה, שתגיש נגד הבעל כתב אישום פלילי, והיא יכולה לפנות לבית המשפט לקבל צו הגנה שירחיק את הבעל מסביבתה. כדי להתגרש מהבעל המתעלל היא יכולה לפנות לבית הדין הרבני, שיכול לחייב או להכריח את הבעל לתת לאשה גט. כנגד בעל שמסרב לתת גט לאשתו למרות שבית הדין קבע שהוא חייב לעשות כן מאפשר החוק לנקוט ברמות שונות של הפעלת אמצעי לחץ, החל משלילת רשיון נהיגה ודרכון ועד למאסר בפועל.

 

אבל מה התרופה עבור אשה שנשואה לבעל מתעמר? המשטרה וצווי ההגנה מגינים מהתעללות פיזית ולא נפשית, וגם בתי הדין הרבניים משתדלים שלא לחייב בעלים מתעמרים להתגרש במקרים שאינם מגיעים לאלימות ממשית, מהחשש שחיוב כזה יהפוך את הגט למעושה, כלומר - גט שאינו תקף.

 

הגשת תביעת נזיקין בבית המשפט לענייני משפחה

נראה שהפתרון נמצא בהגשת תביעת נזיקין בבית המשפט לענייני משפחה. בפסק דין שניתן באחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב פסקה השופטת טובה סיוון פיצויים בגובה 700,000 שקל עבור אשה שבעלה סירב לתת לה גט במשך עשר שנים. זאת - על אף שבית הדין הרבני לא חייב אותו או כפה עליו לתת גט. בית המשפט קבע מפורשות שאשה יכולה לפנות לבית המשפט ולתבוע את הבעל לקבלת פיצוי כספי על הנזק שגרם לה בשל סירובו לתת לה גט, גם אם בית הדין הרבני מסתפק בהמלצה לתת גט בלבד.

 

בעל שמתעמר באשתו ומסרב לתת לה גט יודע שהוא גורם לה בכך נזק רב. היא אינה חופשיה להמשיך בחייה ולהקים משפחה חדשה, כבודה ורגשותיה נפגעים, ולעיתים היא גם מפסידה שנים של פוריות ונמנעת ממנה האפשרות להביא ילדים. אם בעקבות פסיקה כזאת יהיה ברור שהתנהגות מתעמרת מצד הבעל פוגעת לא רק באשה אלא גם בכיס שלו עצמו, אולי יחשוב פעמיים אם אכן משתלם להחזיק באשה כמו אסירה.

 

כיצד הגיע בית המשפט לסכום הפיצוי?

 

במקרים קודמים פסקו בתי המשפט פיצויים לנשים שהיו מסורבות גט כשבית הדין הרבני חייב את הבעלים לתת גט, והסכומים שנפסקו נעו בין 36,000 שקל ל-200,000 שקל לשנה. במקרה הזה קבעה השופטת שקל פיצויים מוגברים בשל חומרת מעשיו של הבעל.

 

  • עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי מתמחה בדיני משפחה, מחברת "המדריך הישראלי לגירושין" ומנהלת פורום דיני משפחה .  

 

האתר של ליהיא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים