שתף קטע נבחר

נסיעת מבחן: Windows 7

גירסת הניסוי של מערכת ההפעלה הבאה מבית מיקרוסופט הפכה זמינה בסוף השבוע האחרון. האם היא כל מה ש-Vista הייתה אמורה להיות ולא קיימה? לקחנו אותה לנסיעת מבחן

לאור תמימות הדעים של כתבי הטכנולוגיה ברחבי הגלובוס (ביניהם גם אני), כי Windows Vista היא מערכת הפעלה בינונית לכל היותר ולא מספקת יתרון משמעותי על קודמתה XP, ניגשנו בחשש מה אך גם בתקווה רבה לנסיעת מבחן של גירסת הבטא הפתוחה ללקוחות של Windows 7, מערכת ההפעלה הבאה מבית מיקרוסופט, שהוכרזה בסוף השבוע האחרון בתערוכת CES.

 

אנחנו בודקים את Windows 7 מנקודת מבטו של המשתמש הממוצע, לחוויה כוללת מהתקנה ועד שימוש יומיומי – כי זה מה שבעצם מעניין את כולם. אך בעניינים העקרוניים כמו יציבות, תמיכה בהתקנים ותאימות לאחור נכנסנו יותר לעומק הקרביים - כולל מספר ניסויים ביזאריים ובדיקות לא שגרתיות.

 

 

 

תהליך ההתקנה

התקנת Windows 7 פשוטה, אוטומטית ונקייה יותר מכל מערכת הפעלה אחרת של מיקרוסופט בעבר: מסך אחד של הגדרות, שתיים שלוש שאלות נוספות מתחייבות (שדרוג או התקנה נקיה?) והופ, ההתקנה מתחילה.

 

לא פחות מחמישה גיגהבייט פנויים דורשת הילדה החדשה בשכונה ואם אתם משדרגים – אז אפילו יותר. באופן דומה, זמן ההתקנה של מערכת נקייה עומד על כ-20 דקות בלבד, אך שדרוג יכול להתארך גם עד שעה. אגב, שדרוג דורש הרצה של תקליטור ההתקנה מתוך מערכת ההפעלה הקיימת.

 

תמיכה בחומרה

בניגוד ל-Vista, שבימיה הראשונים סבלה ממחסור קשה בדרייברים ובעיות תמיכה חמורות בציוד קצה של משתמשים, Windows 7 היא אופרה אחרת: כמעט כל התקני החומרה זוהו והופעלו על ידי דרייברים של מערכת ההפעלה.

 

יוצאי דופן בעניין במחשב הבדיקה (המחשב הביתי הוותיק שלי) היו מודם אנלוגי ישן יחסית מבית אינטל והסורק. הסורק, אגב, שחובר כשהמחשב דולק ("חיבור חם"), גרם לקריסה קטנה של לוח הבקרה עם מסך ההתקנה והזיהוי של חומרה חדשה – אבל Windows 7 התאוששה במהירות ובאצילות: כמעט מיד הופיע מסך שמסביר בשפה פשוטה שהסורק הסורר הוא זה שחולל את זעיר-הקריסה, כולל זיהוי מדויק של הדגם והפניה דייקנית לא פחות לאתר היצרן להורדת מנהל התקן.

 


תמיכה בהתקנים

 

ממשק

הממשק של מערכת ההפעלה החדשה, מתבסס על Aero הממשק בעל מראה הזכוכית שהוצג ב-Vista אך הוקצע והודק. השינוי העיקרי הוא בסרגל המשימות: הוא כעת מזכיר מאוד את ה-dock המוכר ממערכת ההפעלה של אפל. סרגל ה-Quick Launch וסרגל היישומים הפתוחים אוחדו. כל תוכנה שהוספתם אותה לסרגל והקשתם על האייקון שלה, תיפתח לחלון של תוכנה פעילה.

 

יכולת ניהול החלונות הפתוחים שופרה אף היא: כעת התווספה היכולת לסגור חלונות באופן ויזואלי והתכונה הכי חמודה: גרירה של חלון לראש המסך תמתח אותו למסך מלא – גרירה של חלונות לשוליים בצד, תמתח אותם לגודל המאפשר לעבוד עם שני חלונות – אחד בצד רעהו.

 

עוד התווספו לממשק "רשימות קופצות", בתוך תפריט ה"התחל" – משימות וספריות שונות אליהן אנחנו ניגשים בתדירות גבוהה, יופיעו בתוך התפריט. ועוד בצד הממשק: רבות מהתוכנות המוכרות עברו "מתיחת פנים": paint, נגן המדיה ואפילו סוליטייר.תוכנת עיבוד התמלילים WordPad ממש שודרגה וכעת היא ממש Word 2007 בזעיר אנפין והכי חשוב: מסוגלת לפתוח את פורמט docx שהפך אצל מי שנשאר עם Ofiice 2003 לסוג של מטרד.

 


סרגל המשימות המשולב

 

מערכת קבצים

Windows 7 מציגה לראשונה באופן מלא את הרעיון של ספריות (Libraries, ונא לא לבלבל עם מושג הספריות שהיה מקובל בימי ה-DOS) – מעין "תיקיות על" המרכזות את כל הקבצים מסוג מסוים, ללא תלות בתיקיה (Folder) בה הם יושבים. הרעיון יפה, שימושי ונוח – ברגע שמתרגלים אליו.

 

עוד בתחום הזה, התווספה יכולת שחזור לתכנים של ספריות ספציפיות. עדיין, לא מדובר ב-Time Machine המרשימה של אפל, אבל מדובר בצעד יפה קדימה: היכולת לחזור לגירסאות שמורות של ספריות ספציפיות.

 

עוד שולבה כאן מערכת הצפנה, משוכללת ומדויקת יותר מ-BitLocker של Vista, אבל אליה וקוץ בה: כל התכונות הנאות הללו של Windows 7, מוגבלות למחיצות המפורמטות במערכת הקבצים NTFS בלבד. מי מכם שעובד עם FAT32 הקשישה מסיבה זו אחרות (תאימות לתוכנות, שימוש מקביל בהפצות לינוקס מסוימות) לא יכול לעשות בהן שימוש.

 

אבטחה ותחזוקה

המטרד הגדול ביותר של Vista, שזכה גם לפארודיות ועקיצות הוא מנגנון ה-UAC, אותו מנגנון שהחשיך את המסך ודרש אישור אישי שלנו לכמעט כל פעולה שבצענו. במיקרוסופט הפנימו את הביקורת, וכעת ניתן לשלוט באופן מדויק יותר על כמות ההתרעות שאנחנו רוצים לקבל ועל איזה פעולות אין צורך שנישאל.

 

עוד תכונה חדשה שנוספה לגירסה החדשה של Windows, היא "מרכז הפעולה" או Action Center. מדובר במסך שמרכז ומיידע אותנו בכל פעולות האבטחה והתחזוקה שראוי שנבצע על מנת לשמור את המערכת בכושר – החל מסריקת וירוסים, דרך איחוי הכונן ומה לא. משתמשי מערכות הפעלה אחרות אולי יגחכו על התכונה הזו, אבל למי שמעולם לא עזב את סביבת Windows – מדובר בבשורה.

 

חידוש מרענן נוסף: סביבת הצלה ייעודית מובנית, גרפית וידידותית שניתן להגיע אליה עם הקשה על F8 בזמן עליית המחשב - אבל לא Safe Mode. בהחלט מרגיע ונכון, במיוחד באותם רגעים מלאי פניקה לרוב המשתמשים, כשהמחשב אינו עולה כשורה.

 


מרכז הפעולה

 

משקל וביצועים

Windows 7 היא מערכת קלה יחסית. ניסינו אותה בכוונה על מחשב ישן מאוד: פנטיום 4 עם חצי גיגה בלבד של זיכרון RAM והשווינו אותה מול צריכת המשאבים הזללנית של Vista בכמה פרמטרים: צריכת זיכרון, זמני עליה וכיבוי, ומבחן ה-Rip שלנו: כמה זמן לוקח למערכת לקדד תקליטור שלם בן 62 דקות (האלבום השחור של מטאליקה), בקצב דגימה של 192 קילוביט לשניה ובפורמט mp3.

 

מבחינת צריכת הזיכרון, מדובר בהבדל של שמיים וארץ. מערכת Vista גם במצב של Safe Mode המינימליסטי לא התביישה להשתלט על 56 אחוזים. Windows 7 הסתפקה בשבעה אחוזים פחות: 49% בלבד.

 

אך בניגוד מהותי ל-Vista, גירסת Windows 7 לא מעיקה על המערכת. מהערכה בלתי כמותית של חוויית המשתמש, ניכר ש-Windows 7 דינמית יותר בניהול המשאבים שלה ונותנת גם למחשבים חלשים יותר "לנשום".

 

בכל מה שקשור לזמני עליה וכיבוי, לא נרשם שיפור מהותי לעומת Vista בגירסת ה-SP1. הבדל של שתי שניות (52 לעומת 50 שניות) בזמן עליית המערכת הוא זניח. זמן הכיבוי שלה לעומת זאת, הוא זריז למדי: כעשרים שניות בלבד, למערכת שהייתה כבר לא כל כך נקיה ועמוסה כבר בכמה וכמה התקנות תוכנה.

 

במבחן ה-Rip, מערכת Windows 7 "מגלחת" כמעט 20 שניות מזמן ההעתקה של Vista: שתי דקות ועשרים שבע שניות, לעומת שתי דקות וארבעים וחמש שניות. לא הישג מרשים במונחים נומינליים, אבל בהחלט סימן טוב לבאות.

 

תאימות לאחור

לאור ההרצאה הזו של אריק טראוט, חבר צוות הפיתוח של Windows 7 בפני סטודנטים למדעי המחשב, שבה הדגים כיצד המערכת מריצה תוכנות עוד מימי Windows 2.0, היו לנו ציפיות גבוהות ביחס לתאימות לאחור והן לא נתבדו. מתוך 40 תוכנות שהיו מותקנות על מחשב הבדיקה של מישל, אך בודדות לא תאמו למערכת ההפעלה - וזוהי רק בטא.

 

בנוסף, ניסינו להתקין ולהריץ על Windows 7 שתי תוכנות עתיקות יומין: את Encarta בגירסת 1996 ואת Tiberian Sun, אחד המשחקים הראשונים בסדרת Command & Conquer משנת 1999. למעט בעיה קלה של שמע ב-C&C, שתי התוכנות הותקנו ופעלו ללא דופי – בלי שהצטרכנו כלל לגעת בלשונית "תאימות".

 


תמיכה לאחור

 

תמיכה במדיה

על אף שמרכז המדיה המצורף למערכת עבר מתיחת פנים נאה אף הוא, והממשק שלו שופר מאוד הן מבחינת נוחות השימוש והן מבחינת חזות נעימה לעין, נתקלנו בקשיים להוסיף את ספריית המוזיקה שלנו. על הנייר, Windows 7 מאפשרת לגשת גם לקובצי מדיה הנמצאים על מחשבים מרוחקים, אך התקשינו לבדוק את התכונה הזו. ועדיין, כיוון

שמדובר בגירסת בטא, זהו באג נסלח – שבוודאי יתוקן.

 

גלישה

עם Windows 7 מגיע דפדפן Internet Explorer בגירסה 8. התכונה הכי בולטת שלו היא העובדה שלראשונה, הדפדפן תומך באופן מלא בתקנים בינלאומיים. המצב הזה ניתן להפעלה ולכיבוי על פי צורך - מתוך הכרה בכך שהתקנים של מיקרוסופט, עוד בתקופה שלא הייתה אלטרנטיבה רחבת היקף כמו Firefox, שהשפיעו על אתרים רבים.

 

חוויית הגלישה שופרה, והדפדפן מהיר יותר משמעותית מגרסאותיו הקודמות. עוד שיפור שהכניסה מיקרוסופט לחוויית הגלישה הוא מה שהיא מכנה "מאיצים" (Accelarators) – קיצורי דרך שימושיים לתרגום טקסטים ישירות מהדפדפן, שליחה במייל או כתיבה על אודותיהם בבלוג.

 

סיכום

בסך הכל, Windows 7 היא הפתעה לטובה. מעבר לעובדה שמדובר באחת מגירסאות הבטא השלמות והבוגרות ביותר שיצא לנו לבדוק, נראה כי מערכת ההפעלה הבאה מבית מיקרוסופט מבטיחה ומקיימת – היא מספקת חוויית שימוש יציבה, מהירה, מהנה ותומכת יותר מבעבר. כל מה ש-Vista הייתה אמורה להיות ולא קיימה.

 

אנחנו נשוב ונבדוק אותה עם צאתה הסופית לשוק, אבל נכון לזמן כתיבת שורות אלה, Windows 7 היא מערכת הפעלה טובה ויציבה - שאפשר לאמץ כבר עכשיו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים