שתף קטע נבחר

ניגוני המהפכה

אחרי שהפיוטים חדרו עמוק למיינסטרים הישראלי, מגיע תורם של הניגונים החסידיים. הכרטיסים להופעת ניגוני חסידות קרלין של הכליזמר חיליק פרנק ו"התזמורת העממית" אזלו חודש לפני המופע. אז אם נשארתם בחוץ, קבלו את הניגון "קה אכסוף"

" זה ערב היסטורי" ו"המהפכה התחילה" היו חלק מההצהרות ששיחרר נאור כרמי מ"התזמורת העממית", והאיש שעומד מאחורי סדרה של שלושה ערבי ניגון מופלאים שהתקיימו בשבועות האחרונים בבית אבי חי בירושלים, תחת הכותרת "העולם הקסום של הניגון החסידי".

 

ואכן, מדובר על לא פחות ממהפכה. לאחר שעולם הפיוט המזרחי כבר חדר עמוק למיינסטרים הישראלי, הגיע תורם של אוצרות הניגון החסידיים - שעד היום היו נחלתם הכמעט בלעדית של יושבי מאה שערים ובני ברק - להיחשף ולתרום עוד אבן משמעותית בפסיפס ההולך ומתרחב של היצירה המוזיקלית בארץ.

 

שני המפגשים הראשונים בסדרת הניגונים הוקדשו לחסידויות חב"ד וברסלב, והאחרון לחסידות קרלין. במרכז הערב עמד הכליזמר חיליק פרנק – 100 אחוז חסיד ברסלב, ונגן קלרינט פנומנלי, שכבר מגיל צעיר סומן כיורשו של מוסא ברלין המיתולוגי, שנכח גם הוא באולם וזכה למחיאות כפיים סוערות לאחר שפרנק הציג אותו כמורו ורבו.

 

פרנק, בליווי התזמורת העממית, היו בדיוק האנשים הנכונים לערב מהסוג הזה, והאנרגיה החסידית האותנטית שזורמת ממילא בדם שלהם הטעינה את האולם הקטן באנרגיות עצומות, עם מחרוזות ניגוני שמחה כמו שרק בקרלין יודעים לייצר. כמובן שגם מקומם של הניגונים השקטים לא נפקד, ובמרכזם הניגון המיתולוגי "ק-ה אכסוף", נושא הדגל של החסידות, שחובר ע"י רבי אהרון הגדול מקרלין - האדמו"ר הראשון והאיש שייסד את החסידות.

 

גבירותיי ורבותיי, מהפך

האולם היה מפוצץ, ועשרות מאוכזבים נשארו בחוץ לאחר שהכרטיסים אזלו חודש(!) לפי המופע. בסוף המופע הודה כרמי שהוא לא חלם על הצלחה בסדר גודל כזה. על השאלה איך זה קרה, הוא השיב: " אני לא יודע. אני פשוט לא יודע". פרנק לעומתו תלה את העניין ב"גֵנים רדומים" של אנשים חילונים או דתיים, שהניגונים פשוט מחזירים אותם לשורשים.

 

פרנק, שגדל במאה שערים, הוציא לאחרונה את הדיסק העשירי במספר שלו - "שמחה לארצך", שכל כולו מוקדש לניגוני חצרות חסידיים.

במשך השנה הוא מדלג בין חתונות חסידיות לשמחת בית השואבה במאה שערים ולהילולה בהר מירון, וגם על הבמה בבית אבי חי הוא מרגיש בנוח.

 

"אחת המטרות שלי היא להוציא את הניגונים שהיו עד היום בגטאות של מאה שערים ולפתוח אותם לציבור הרחב", הוא אומר. "הגיע הזמן שעם ישראל יחזור לאוצרות האלה. המוזיקה יכולה לעשות רושם עצום ולחבר בין הציבורים השונים".

 

לאור ההצלחה, עלתה כוונה להמשיך בערבי הניגונים, ולתת עוד טעימות מעשרות חסידויות אחרות. כרמי מדבר במושגים של "פרויקט חיים" ואף על החייאת חצרות חסידים שנכחדו בזמן השואה. גבירותיי ורבותיי, המהפך כבר כאן.

 

  • לקטעי וידאו נוספים מבית אבי חי - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרמי. ערב היסטורי
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים