שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בניגוד למה שחשבתם - גם אנטרקטיקה מתחממת

במשך שנים, ככל שגברו הקולות המזהירים מפני ההתחממות הגלובלית ואחריות בני האדם לתופעה, טענו הספקנים כי מדובר במיתוס שהרי אנטרקטיקה רק מתקררת. אך מחקר אמריקני חדש טוען: הטמפרטורה ביבשת הקפואה עלתה בחצי מעלה מאז שנות ה-50 ומערב היבשת תחת איום אמיתי

התופעה הזו בילבלה את המדענים בשנים האחרונות, וסיפקה תחמושת לספקני תופעת שינוי האקלים: בניגוד לשאר הגלובוס, יבשת אנטרקטיקה לא הראתה עד כה כל סימני התחממות. אך לא עוד. מחקר חדש שבוצע באנטרקטיקה קובע כי כמו שאר כדור הארץ, גם היבשת הקפואה מתחממת.

 

נתוני תמונות לוויין ומזג אוויר מלמדים כי הטמפרטורה ביבשת עלתה בחצי מעלת צלזיוס מאז 1950. "כל הזמן שומעים שאנטרקטיקה מתקררת - ולא כך הדבר", אמר אריק סטיג, ראש צוות המחקר מאוניברסיטת וושינגטון בסיאטל בראיון שנתן לכתב העת "נייצ'ר". "שיעור עליית הטמפרטורה באנטרקטיקה תואם את הממוצע הגלובלי".

 

תחמושת לספקנים

בשנים האחרונות, ככל שהתעצמה המודעות למאבק בשינוי האקלים והתגברו העדויות לאחריות בני האדם לתופעה, השתמשו הספקנים באנטרקטיקה כדי לטעון שמדובר במיתוס ואפילו קונספירציה פוליטית-כלכלית. העובדה שהמדענים המזהירים מפני שינוי האקלים לא ידעו להסביר מדוע שאר העולם מראה סימני התחממות בעוד שאנטרקטיקה מתקררת רק חיזקה את טענותיהם, ששינוי אקלים כדור הארץ הוא מחזורי וטבעי, ואינו קשור לפליטת גזי חממה משריפת דלקים.

 

עוד מהיבשת הקפואה:

 

עד כה, המדענים סברו כי ההתחממות הוגבלה לאזור חצי האי האנטרקטי - לשון יבשה היוצאת מהיבשת מול הקצה הדרומי של דרום אמריקה. בחצי האי האנטרקטי אכן נרשמה התחממות ניכרת של 3 מעלות צלזיוס בחצי המאה האחרונה - ההתחממות המשמעותית ביותר בחצי הכדור הדרומי. בשאר היבשת, עם זאת, נרשמה דווקא התקררות, ושטח הקרח הצף בחורף רק גדל.

 

אך התופעה  כיסתה ככל הנראה על מגמת ההתחממות של רוב שטח היבשת, הגדולה משטחה של ארצות הברית ושהטמפרטורה הממוצעת בה כל השנה נעה סביב מינוס 50 מעלות צלזיוס. "האזור בו נרשמת התחממות חורג מגבולות חצי האי האנטרקטי והוא משפיע על כל מערב היבשת לכיוון דרום", אמרו החוקרים. 

    

החשש: מערב היבשת יפשיר והים יעלה

החשש הוא שמגמה זו תימשך ואף תואץ, ותגרום בעתיד הרחוק גם להתמוססות הקרח במערב אנטרקטיקה, אמר חוקר אחר, דרו שינדל מנאס"א. המשמעות, לדברי החוקרים, קטסטרופלית.

 

יבשת אנרקטיקה מכילה כ-90 אחוז מכמות הקרח על פני כדור הארץ. אם הקרח הזה יימס, מאחר שהוא ביבשה ואינו צף בים, הוא יגרום לעלייה ניכרת במפלס פני האוקינוסים - של 57 מטרים בקירוב. המשמעות היא שלא רק ערי חוף אלא גם ערים בתוך יבשות וערים גבוהות יחסית יאויימו על ידי המים הגואים. אבל זהו, לדעת החוקרים, התרחיש הקיצוני ביותר. אם רק החלק המערבי של אנטרקטיקה ימס, יחד עם האי גרינלנד שגם הוא נמצא בתהליך הפשרה מתמיד, חזויה עלייה של 14 מטרים במפלס האוקינוסים.

 

"גם אם נאבד חלקים קטנים משני גופי הקרח הללו, עדיין חזויה עלייה של כמה מטרים במפלס פני הים במאה הנוכחית, עם השלכות נוראות", אמר חוקר נוסף בצוות, בארי ברוק מאוניברסיטת אדלייד באוסטרליה.

 

התחממות כדור הארץ כבר נותנת את אותותיה ביבשת הקפואה. מאז 1990 נסוגו או נשברו בחצי האי האנטרקטי 10 מדפי קרח. רק בימים האחרונים דווח כי מדף קרח עצום בגודלו, מדף ווילקינס, עלול להישבר בכל רגע ומחובר לחצי האי ברצועת קרח שרוחבה 500 מטר בלבד - לעומת 100 ק"מ בשנות ה-50 במאה שעברה.

 

המחקר השווה בין טמפרטורה שנמדדה על ידי לויינים ב-25 השנים האחרונות עם נתוני מדידות מ-50 השנים האחרונות, שנאספו ב-42 תחנות ניטור על פני היבשת - רובן קרוב לחוף. החוקרים השתמשו בנתונים כדי לגבש מסקנות על מגמת הטמפרטורה ב-50 השנים שלפני כן ולבסס את ממצאיהם.

 

  • עוד מידע על המחקר בבלוג "RealClimate"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתחממת לאיטה. אנטרקטיקה
צילום: רויטרס
קרחון נשבר באנטרקטיקה
צילום: רויטרס
מומלצים