שתף קטע נבחר

מקום בלי דאגה: שיטת שיקום חדשה לפגועי נפש

קולות מרגיעים, אורות מלטפים, פכפוך מים משכר ומגע רך ונעים, אלו רק חלק מהאלמנטים הקיימים בחדר הסנוזלן החדש בקרית ים. השיטה, שכבר קיימת בארץ כתהליך טיפולי, הוסבה לראשונה על ידי עמותת 'אנוש' לכלי שיקומי לפגועי נפש בקהילה. הצצה

בשורה לפגועי הנפש, בעיקר בצפון הארץ. עמותת "אנוש", הפועלת לשיקום ושילוב פגועי הנפש בקהילה,פותחת בימים אלו בסניף קריית ים חדר סנוזן ומאפשרת סביבה אלטרנטיבית ראשונה מסוגה בתחום שיקום נפגעי הנפש בקהילה בארץ.

 

הסנוזלן, פריצת דרך הולנדית - עולמית, הוכחה כיעילה בטיפול אנשים בעלי צרכים מיוחדים, אוטיסטים ואף בני אדם שסבלו מתרדמת, אומצה לאחרונה על ידי משרד הבריאות המוסד לביטוח לאומי ועמותת אנוש. ב- 27.1.09, יפתח הסנוזלן, חדר חלופי חדשני לטיפול בנפגעי נפש ובאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. לראשונה, ייושם הסנוזלן המקובל ככלי טיפולי גם ככלי המסייע לשיקום נפגעי נפש בקהילה. 

 

גישת הסנוזלן (בהולנדית: "סנופלן" = רחרוח חקרני של כלב, ו"דוזלן" = לנמנם, להירגע מבלי להירדם) משלבת סביבה פיסית מותאמת חושית, וטיפול באמצעות "המטפל המאפשר". הסנוזלן הראשון הוקם במוסד למבוגרים בעלי פיגור שכלי בצפון הולנד בתחילת שנות ה-70. המטרה העיקרית היא להביא את סוד הקסם של חדר הסנוזלן לאנשים עבורם המפגש עם הסביבה מהווה אתגר יומיומי מורכב: נפגעי הנפש החיים בקהילה. 

 

באמצעות הסביבה בטוחה בו שורה האדם מתאפשר, גם לפגוע נפש, לשלוט במעשיו. השיטה בסנוזלן מעודדת אנשים פאסיביים לאקטיבים, מפחיתה התנהגויות שחוזרות על עצמן, משפרת שיווי משקל ותנועה, משפרת קשב ריכוז וקוגניציה, מעודדת אמון, מסיחה את הדעת מכאב, מגבירה התנהגות הסתגלותית, משפרת תקשורת, מפחיתה תוקפנות, מפחיתה מתח ועוד.

 

בכניסה לחדר הסנוזלן קיימת מבואה מעט חשוכה בעלת תאורה מיוחדת, המאפשרת

מעבר הדרגתי מהסביבה היומיומית לסביבה המיוחדת של הסנוזלן. מעבר למבואה ישנו חדר לבן, מרופד במזרונים המקנים תחושה של רכות ונוחות, במקום מצויים אלמנטים שונים של תאורה מיוחדת, מוסיקה איטית ומרגיעה, אביזרים שונים למגע ותחושה להפעלה אינטראקטיבית, לחקירה ולרגיעה.

 

את הכניסה לחדר מלווה מטפל מאפשר או איש שיקום שעוברים הכשרה מתאימה, הנמצאים עם האדם בחדר ומשתמשים בכלים שונים בכדי להפוך את החוויה למשמעותית ומלמדת. תפקידם העיקרי הוא להתאים את כמות, סוג ועוצמת הגירויים החושיים לצרכיו ורצונו של האדם בחדר, וללוותו מבלי לכוון ולהוביל את מעשיו. השיטה מבוססת על ההנחה שכשאדם מרגיש בטוח וניתן לו החופש לבחור מה לעשות, הוא נוטה ליזום ורוכש יכולת למצוא תשובות בעצמו.

  

"תכנית הקמתו של החדר ב"אנוש" קריית ים נבנתה במטרה להרחיב את הכלים באמצעותם נותנים מענה לפגועי הנפש, ולפתח ערוץ חושי וחווייתי, בנוסף לערוץ הוורבלי והשכלי, בו אנו משתמשים לרוב". מסביר יצחק שכטרמן, המשמש בהתנדבות כיו"ר סניף אנוש בקרית ים. "המטרה לאפשר לחברי הסניף התנסות חווייתית - רגשית, חושית וקוגניטיבית, ולענות על צרכיהם של אלו שמסיבות שונות לא השתלבו במסגרות השיקום הקיימות ומחפשים מענה אחר וייחודי".

 

"לתרגם את החוויה לחיי היומיום ולהעבירה לסביבות נוספות"


חוויה נעימה בחדר תוכל לחזק את רוחם של המתמודדים  

"בצד החוויה שיעבור האדם עם איש השיקום בחדר, יתאפשר לו גם עיבוד של החוויה, לאחר היציאה מן החדר, ולמידה מהחוויה לצורך תהליך ההתפתחות שלו וקידום מטרותיו האישיות", מוסיף שטכרמן.

 "את החוויה ניתן באמצעות תיווך מתאים, לתרגם לחיי היומיום ולהעביר לסביבות נוספות. חוויה נעימה בחדר תוכל לחזק את רוחם של המתמודדים עם פגיעה נפשית", מסכם שטרכמן, "ולחזק את התקווה והרצון שלהם להתנסות. גם הקשיים שיעלו בשהייה בחדר יהוו בסיס ללמידה והתקדמות". הפרויקט ילווה מחקרית על ידי סניף "אנוש" בקרית ים והחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה, בהנחיית ד"ר מארק גלקופף.

 

טווח הגילאים המומלץ לטיפול בסנוזלן נע בין 20-60 שנה. הטיפול אינו כרוך בתשלום, אך בשלב הראשוני המרכז פתוח רק לחברי סניף קריית ים של "אנוש". הטיפול מותאם למשתקמים לפי צורך מכל הארץ, ועתיד להיפתח לאוכלוסיות רחבות יותר בקהילה.

 

  • טלפון לבירורים: עמותת "אנוש" סניף קריית ים 04-8743135

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון טיברג
סנוזלן עמותת אנוש
צילום: דורון טיברג
צילום: דורון טיברג
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים