שתף קטע נבחר

דיכטר נגד ירדן: תקיפה נחוצה או סכנה ליחסים?

בירדן דרשו לתבוע את ישראל בהאג, השר דיכטר השתלח. השגריר לשעבר במצרים מזאל תומך בו: "אין מה להתרגש. המלך נותן לאופוזיציה לשחרר קיטור". לעומתו, שלמה בן עמי מזהיר: "כל אחד חושב שהוא גם מרשל וגם מדינאי"

"כולנו צריכים להיזהר בלשוננו. כבר הצלחנו לסכסך את היחסים בינינו לבין הטורקים וזה לא בריא שנסתבך גם עם ירדן" - כך אמר היום (ג') ל-ynet השר לשעבר, המזרחן פרופ' שלמה בן-עמי, בעקבות התבטאותו החריגה של השר אבי דיכטר, הבוקר ב-ynet. מומחה אחר - השגריר לשעבר צבי מזאל - דווקא תומך בדיכטר, ומנסה להסביר מה עומד מאחורי הלחץ בירדן, במיוחד אחרי המלחמה בעזה.

 

בעקבות הדיווח כי ירדן עומדת להגיש בקשה להעמיד לדין את ראשי מדינת ישראל באשמת ביצוע פשעי מלחמה, יצא השר לביטחון פנים בהתקפה חסרת תקדים. "אין צביעות גדולה יותר מכך שמדינה שרק לפני 39 שנים, בספטמבר השחור 1970, רצחה 10,000 מתושביה הפלסטינים - עוסקת היום בפשעים בינלאומיים", אמר דיכטר.

 

בן עמי לא אהב לשמוע את הדברים. "שתי המדינות הללו (טורקיה וירדן) מנסות לרבע את המעגל בין הלחצים הפנימיים שמאפיינים את החברות הללו לבין הרצון של השלטון שלהם לשמר את היחסים עם ישראל. אנחנו לא צריכים להגיב במלחמת מילים כמו האלוף מזרחי או השר דיכטר", אמר. "יש לנו מספיק אויבים בקהילה הבינלאומית, אז כדאי שנעשה מאמץ לשמור על יחסים מתקבלים על הדעת עם מדינות שאנחנו רוצים בקרבתן".

 

לטענתו, "לא כל שר צריך להביע את דעתו בענייני חוץ, זה תפקידו של שר החוץ או ראש הממשלה. אין לי צל של ספק שדיכטר לא התייעץ עם אף אחד לפני שהוא התבטא כמו שהוא התבטא - זה אחד מהחוליים של הפוליטיקה הישראלית. מדינה זה לא ארגון פרטיזאני. אצלנו כל אחד חושב שהוא גם מרשל וגם מדינאי - גם קלאוזביץ וגם מטרניך. עדיף היה לתת לשרת החוץ להגיב בצורה מכובדת".

 

"השמים לא ייפלו, ימשיכו להיות אפורים"

אך יש גם מי שרואה בדברי דיכטר נחוצים. "אמירות כמו של דיכטר וכמו של אלוף אבי מזרחי בנוגע לטורקיה כן יירבו", טוען שגריר ישראל במצרים לשעבר, צבי מזאל. "כל העולם תוקף את ישראל, אבל כשאנחנו משיבים אז פתאום זה לא בסדר? דבריו של דיכטר הם עובדות מאומתות, העולם הערבי כולו, וירדן בפרט, מודעים לכך. אין סיבה להתרגש. השמים לא יפלו - הם ימשיכו להיות אפורים. אין כל חדש תחת השמש".

 

לדברי מזאל, גם בצד הירדני לא מתרגשים. יוזמי ההצעה הם מהאופוזיציה, והכל במסגרת כללי המשחק. "תנועת האחים המוסלמים הוא ארגון קיצוני ביותר ששואף להשמיד את ישראל ולהקים במקומה מדינת הלכה איסלאמית, ולא רק במקומה - במקום כל מדינות מזרח התיכון. זו התנועה הקיצונית ביותר בעולם הערבי מלבד אל קאעידה. הירדנים עצמם לא מתייחסים אליהם ברצינות.

 

"המלך נתן להם לשחרר קיטור, זה משחק מסוים שהכללים שלו ברורים, למרות שאין בו שום רציונליזציה", הוא מוסיף. "הרי מדובר באותה תנועה ששחטה חפים מפשע ללא סוף, אותה תנועה שלא תוציא מילה על ממשלת סודן המוסלמית שרוצחת את אזרחיה בדרפור - אבל מעיזה לתקוף אותנו. זו צביעות ממדרגה ראשונה".

 

לדבריו, יחסי ישראל ירדן לא עומדים בפני עלייה על שרטון וגם המעשה החמור של שריפת דגל ישראל בפרלמנט בזמן המלחמה בעזה, לא משנה זאת.

 

תגובתו של עו"ד אלן בייקר, לשעבר היועץ המשפטי של משרד החוץ, לידיעה על הדרישה לתביעה - הייתה צחוק מתגלגל. "זה גימיק, קשקוש", אומר מי שמכהן כיום כראש המחלקה הבינלאומית של משרד עורכי הדין משה-גצלטר.

 "ישראל לא חתומה על אמנת רומא מ-1998 בדבר חוקת בית הדין הפלילי הבינלאומי. גם לא האמריקאים, הרוסים והסינים. לכן לבית הדין בהאג אין שום סמכות לקבל תיקים נגד ישראלים".

 

בייקר מסביר כי "הדבר אפשרי רק במקרה אחד - כאשר מועצת הביטחון של האו"ם מפנה תיק נגד ישראלי לבית הדין. לדעתי אנשי בית הדין כלל לא יפגשו עם הנציג הירדני, אבל ללא ספק זה גורם לאי נעימות ביחסי שתי המדינות. אנחנו מדינות שכנות עם קשרי מסחר, קשרי תעופה ויחסים ידידותיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיכטר. התקפה חריפה
צילום: עידו בקר
צילום: עטא עוויסאת
בן עמי. צריך להיזהר
צילום: עטא עוויסאת
מזאל. הכל לפי הכללים
מומלצים