שתף קטע נבחר
 

הטיפ היומי: איך נדע אם כאב הגרון מצריך אנטיביוטיקה

איך נבדיל בין כאב שמקורו זיהום נגיפי, לזיהום שנגרם מחיידק, ואיך נטפל בתופעות?

כאב גרון הוא אחד המיחושים האופייניים בחודשי החורף. זה לא נעים, אבל בדרך כלל לא נורא, ובכל זאת חשוב לדעת מה מקורו של הכאב ולטפל בו בהתאם. מחקרים מלמדים כי הנגיפים הם האחראים לכ‭90%-‬ מהפניות לרופאים שמקורן בכאב גרון. רק ב‭10%-‬ מהמקרים מדובר בזיהום חיידקי סטרפטוקוקלי, שמצריך טיפול אנטיביוטי.

 

המחלה שמחולל הסטרפטוקוק, אנגינה, מלווה בחום גבוה, בצמרמורת ובתחושה כללית רעה. אבל הסטרפטוקוק של הגרון, מסבירות ד"ר ריטה רחמני, יועצת ברפואה פנימית, וד"ר אירנה לויט, מומחית לרפואת אף-אוזן-גרון, שתיהן מקופת חולים מאוחדת, אינו שייך לזני החיידקים האלימים, והמחלה אינה קטלנית. לדבריהן, סטרפטוקוק שייך למשפחת חיידקים רחבה יותר, ולפחות ‭20%‬ מהאוכלוסייה הבריאה הבוגרת הם נשאים שלו. במקרים האלה החיידק חי בשלום עם חיידקים אחרים שמהווים סביבה תקינה של חלל הפה, והתופעה אינה גורמת לתחלואה או לנזק.

 

במצבי הנשאות אין בדרך כלל חשש להידבקות הסביבה, ואין צורך בטיפול אנטיביוטי. יותר מזה, גם ללא טיפול אנטיביוטי במקרים של אנגינה – תהיה הבראה בתוך כמה ימים, שכן המערכת החיסונית יודעת להילחם בחיידק הזה. הדבר חשוב במיוחד בעידן הנוכחי, שבו החיידקים הופכים עמידים לטיפול אנטיביוטי, ולכן מוטב להימנע משימוש מיותר בתרופה. אשר לסיבוכים האפשריים מזיהום סטרפטוקוקלי בגרון – אחד מהם הוא מחלת השיגרון, שיכולה לפגוע במסתמי הלב. החשש מפני הסיבוך הקשה הזה הפך בעבר את הצורך בטיפול אנטיביוטי לחיוני הרבה יותר. כיום, מדווחות ד"ר רחמני וד"ר לויט, המחלה כמעט נעלמה מהמדינות המפותחות, ולפיכך הדאגה הזו הוסרה.


(צילום: פוטוס)

 

 

 

הסיבוך האחר של זיהום סטרפטוקוקלי הוא דלקת כליות, אולם מדובר במחלה נדירה ביותר, ולא נמצא קשר בין מתן או אי-מתן טיפול אנטיביוטי להופעת המחלה בעקבות זיהום חיידקי בגרון.

 

איך מבדילים בין כאב גרון שמקורו בזיהום נגיפי לבין כאב שמקורו בחיידק?

 

• המחלה החיידקית גורמת חום גבוה, נקודות לבנות קלות לזיהוי על פני הלוע והשקדים, בלוטות לימפה מוגדלות ורגישות בצוואר.

 

• המחלה הנגיפית יכולה לגרום חום גבוה וכרוכה גם בנזלת, בצריבה בעיניים, בשיעול ובצרידות.

 

• יש צורך בביצוע משטח גרון רק במקרים שבהם המקור למחלה לא ברור. עם זאת, יש להביא בחשבון את חסרונותיה של הבדיקה: דחיית הטיפול בשתי יממות עד לקבלת תוצאות המשטח וחוסר היכולת להבחין במשטח בין מצב נשאות לבין מצב של מחלה פעילה.

 

איך מטפלים בכל אחד המהמקרים?

 

• במקרים של מחלה עם סימנים של זיהום סטרפטוקוקלי ניתן בדרך כלל טיפול אנטיביוטי.

 

• במקרים שבהם מופיעים סימנים למחלה נגיפית ניתן טיפול לשיכוך כאבים ולהורדת חום בלבד.

 

• בשני המקרים ניתן להיעזר גם בהמלצות הבאות: להרבות בשתייה חמה או קרה, לאכול מאכלים קרים כמו מעדני חלב או גלידה, לגרגר מי מלח.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וירוס? או שמא חיידק?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים