שתף קטע נבחר

קניה: סוחרי שנהב הרגו חמישה פילים בשמורה

חמישה פילים אפריקנים נורו למוות על ידי ציידים בשמורת הטבע צאבו בקניה בשבועות האחרונים. חיטי הפילים נכרתו ונמכרו תמורת אלפי דולרים. "חלה עליה גדולה באירועי ציד הפילים והשוק יוצף במוצרי שנהב", אומר ל-ynet פעיל בקרן העולמית לרווחת בע"ח. "הקנייתים לא יעברו על הרג החיות בשתיקה"

חמישה פילים אפריקנים נורו על ידי סוחרי שנהב בשבועות האחרונים בשמורת הטבע צאבו בקניה. פקחי רשות הטבע בקניה הצליחו לעצור שני חשודים בהרג הפילים ואדם נוסף החשוד כאיש הקשר למכירת חיטי הפילים שנכרתו מהיונקים הגדולים.

 

החשודים במעשה נמצאו במחבוא בשמורה ולאחר חיפוש במקום נמצאו שני רובי סער מסוג קלצ'ניקוב ותחמושת. לדברי פעילים בקרן העולמית לרווחת בעלי חיים (IFAW), פגרי הפילים נמצאו מפוזרים בשלושה אזורים נפרדים ברחבי הפארק המוגן. ככל הנראה המתווך בין הציידים לסוחרים הספיק למכור את החיטים לסוחרים אחרים ברשת הסחר הלא חוקית בשנהב.

 

"המלחמה בציידים ושמירה על הפילים היא קשה במיוחד נוכח גודלה העצום של השמורה, הנחשבת לשנייה בגודל אחרי פארק קרוגר ומהווה בית לכ-12 אלף פילים", אומר בראיון מיוחד ל-ynet כריס קאטר מ"קרן הרווחה העולמית למען בעלי חיים" (IFAW)  בארה"ב. "הפקחים זקוקים לציוד ותשתית ברמה גבוהה כדי לשמור על הפילים המפוזרים ברחבי השמורה, החל ממכשירי קשר, רכבים, כבישים, גידור וציוד מעקב".

 


פגר אחד הפילים שניצוד בשמורה (צילום: IFAW)

 

קילוגרם שנהב תמורת 1,863 דולר

הדיווח על הרג הפילים בקניה מגיע מספר ימים לאחר פרסום דו"ח של קרן הטבע העולמית (WWF) וארגון השימור TRAFFIC, המזהירים כי הסחר הבלתי חוקי במוצרי שנהב הפורח בויטנאם, מאיים על מעט הפילים האסיאתיים שנותרו בטבע ומביא לעלייה תלולה במחירי השנהב במדינה. חיטי פילים אסיאתיים ואפריקנים נמכרים בשוק השחור במחירים של לפחות 800 דולר לקילוגרם, אך בויטנאם הם האמירו ל- 1,500 דולר לקילוגרם ואילו חתיכות מעובדות וקטנות יותר של החיטים נמכרות ב-1,863 דולר לקילוגרם.

 

מאז שנת 2005 החלה הקרן העולמית לרווחת בעלי חיים, לסייע לרשות הטבע הקנייתית בשמורה ותרמה יותר ממיליון דולר כדי לאפשר הגנה טובה יותר על הפילים ועל חיות הבר. "מדובר בפילים בוגרים שנורו מטווח קרוב על ידי ציידי שנהב שכרתו את חיטיהם. בשונה מפילים אסיאתיים, לפילים האפריקנים גם לזכרים ולנקבות יש חיטים. אחד הדברים המוזרים שהבחנו בזירה בה נמצאה אחד הפגרים הוא שהחיה נשרפה בחלקה", הוא מסביר. "לא ברור מדוע הציידים הבעירו אש מאחר שהדבר עשוי להסגיר את מיקומם וככל הידוע לנו, זו לא שיטה לחיתוך החיטים מהפילים".

 


הפילים משלמים את המחיר (צילום: IFAW/D. Willetts)

 

עליה של 60 אחוז באירועי ציד פילים בשנה שעברה

רק ביולי האחרון, החליטה הוועידה לסחר בינלאומי של מינים בסכנת הכחדה (CITES) בשוויץ, לצרף בצעד חסר תקדים את סין לקבוצת המדינות הרשאיות לרכוש שנהב שמקורו בארבע מדינות בדרומה של יבשת אפריקה. השנהב נקצר מפילים וגם מקרנפים שמתו מוות טבעי או ניצודו באופן חוקי, תחת אישורים מיוחדים לציד החיות המוגנות לצורך דילול האוכלוסיה.

 

באוקטובר שעבר, לראשונה מזה עשור התבצעה בנמיביה מכירה פומבית וחוקית אך מעוררת מחלוקת של מוצרי שנהב במשקל של כ-108 טון.

 

בארגוני שימור טענו כי מדובר במוצרים שגבו את חייהם של יותר מ-10,000 פילים באפריקה, וכי הדבר רק יגביר את שיעורי ציד הפילים לטובת הסחר הלא חוקי בשנהב. גם רשות הטבע בקניה מאשרת כי חלה עליה של 60 אחוז באירועי ציד הפילים במהלך השנה החולפת.  

 

"בשטח השמורה כבר הבחנו בעלייה בכמות הפעילות של הציידים. העובדה שחמישה פילים נורו תוך שישה שבועות מצביעה על כך שהשווקים מתעוררים ויש דרישה לשנהב. זו מגמה שפוגעת לא רק בחיות הבר בצאבו, אלא בקניה כולה", מגלה קאטר.

 

הוא מסביר כי כי התופעה רק אישרה את חששות הארגון בכך שהשוק יוצף תוך זמן קצר במוצרי שנהב - דבר שמביא לעלייה במספר הפילים ההרוגים. על פי הערכת הקרן, כ-20 אלף פילים נהרגים מדי שנה בכדי לכרות את חטיהם ולהפיק מהם מוצרי שנהב.

 


20 אלף פילים נהרגים מדי שנה (צילום: IFAW/C. Cullen)

 

קאטר סבור כי למרות המיתון הגלובלי, הציידים הלא חוקיים עדיין נחשבים למיעוט במדינה. עם זאת, בארגון מדווחים כי קילוגרם של שנהב נמכר במחיר נמוך של 37.5 דולר אמריקני על ידי מתווכים מקומיים לסוחרים, דבר שעשוי להגדיל את כמות האנשים שייקחו חלק בסחר, בשונה משנים קודמות.

 

קאטר סבור כי הקנייתים לא יעברו על הרג הפילים בשתיקה. "קניה נחשבת לאחת המדינות המובילות באפריקה בכל הקשור לשימור טבע והתושבים גאים במורשת שלהם ובחיות הבר המצויות במדינה", הוא מפרט. "מאז שפשטה הידיעה על ציד הפילים, ישנה דאגה רבה בקרב התושבים, שמבינים כי הגנה על חיות הבר, ביניהם הפילים, לא רק שתורמת לשיפור המוניטין שלהם ברחבי העולם, אלא גם מביאה עימה תיירות אקולוגית שיוצרת הזדמנויות לתעסוקה ופרנסה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פילים באפריקה
צילום: IFAW/C. Cullen
הפילים מתים לטובת מוצרי שנהב יקרים
צילום: WWF-Canon
מומלצים