שתף קטע נבחר

מעשה בבנק הפועלים, קשישה ו-0% אחוז ריבית

גמלאית המפקידה את כל חסכונותיה בפיקדון צמוד מט"ח, נדהמה לגלות כי במשך שנים קיבלה ריבית אפסית. הבנק השיב לה רק 6,000 שקל. לטענתה, חייבים לה מאות אלפי שקלים. הפועלים: הסיפור של "ריבית 0% לא היה ולא נברא"

אם יש לכם חסכונות בסניף בנק הפועלים ברחוב ביאליק ברמת-גן, מוטב שתבדקו את הריביות שנתנו לכם. תושבת העיר, גמלאית בת 76, עשתה את זה מאוחר מדי וגילתה שבמשך שנים, ובמהלך פרקי זמן ארוכים, הבנק נהג להעניק לה ריבית בשיעור של 0.2%-0%. כן, מה שקראתם.

 

האישה מפקידה כבר שנים ארוכות את כל חסכונותיה בבנק הפועלים בפיקדון צמוד מט"ח. מדובר בחיסכון שחלק מהכספים שבו סגורים לחודש, ואז מתעדכנים לפי השער היציג, וחלקם סגורים ל-3 חודשים.

 

האישה מתקשה בתנועה, ואינה כלכלנית ולא רואת חשבון - אלא לקוחה פרטית שבוטחת בעיניים עצומות בבנק שלה.

  

ריבית אפסית

הואיל והלקוחה שומרת כל נייר שאי-פעם קיבלה מהבנק, כפי שמומלץ לעשות, החליטה באחרונה לעיין במסמכים, וגילתה במשך 2008 קיבלה ריבית של 0% על הפיקדון שלה.

 

כשפנתה אל הבנק בסימן שאלה גדול, נענתה שהריבית על הדולר ירדה. כאשר בתה עירבה בעניין את ארגון "אמון הציבור", הלקוחה קיבלה החזרים לחשבונה על 2008 - בסך 6,000 שקל בקירוב.

 

ואולם מפשפוש בניירות הסתבר לגמלאית ולבתה שבמשך פרקי זמן ממושכים, בתקופה של יותר מ-10 שנים, נתנו פקידי הסניף הרמת-גני לקשישה ריבית זעומה על הכסף שהפקידה בפיקדון, ובמשך פרקי זמן ממושכים אף לא קיבלה כלל ריבית. לדברי הבת, הבנק צריך להחזיר לאמה מאות אלפי שקלים.

 

פניות נוספות של "אמון הציבור" להחזר הכספים של כל השנים העלו שתיקה רועמת מצדו של הבנק.

 

"המצב שבו הבנק במספר פרקי זמן שונים חזר וקבע 0% ריבית לפיקדון - גם אחרי שכבר פיצה את אותה הלקוחה על תקופה קודמת - מעלה לכאורה חשש כבד מאוד של פגיעה בלקוחות", אמרו ל-ynet באמון הציבור, "במיוחד לנוכח העובדה שמדובר בקשישה, שמטבע הדברים מתקשה לבקר באופן שוטף את מצב חשבונותיה".   

 

שער נמוך מהיציג

נוסף על כך, הגמלאית ובתה גילו שהפיקדון התעדכן מדי חודש או שלושה חודשים לפי שער דולר נמוך מדי. ממסמכים שהגיעו מהסניף עצמו עולה שמדי פעם החשבון התעדכן בשער נמוך מהשער היציג של הדולר. הפגיעה הזאת מסתכמת בהרבה מאוד כסף, שלא הגיע אל יעדו במשך שנים על גבי שנים.

 

מאמון הציבור נמסר: "הקביעה של שערי מטבע שגויים בחידוש האוטומטי של הפקדונות מעלה חשש כבד מאוד לכשעצמו לפגמים לכאורה בפעולת הבנק. פעולה כזו אמורה לכאורה להתבצע אוטומטית באמצעות ציטוט של השערים היציגים הרלבנטיים, ולא ברור כיצד הדבר ייתכן".

 

להיכן הלכו הפרשי השערים? מדוע שהלקוחה לא תקבל החזרים על שאר השנים שבהם התכבדה בריבית של 0%, ובשערים נמוכים משל הדולר היציג? האם תקבל פיצוי נוסף להחזרים מהבנק, על עוגמת הנפש שנגרמה לה?

 

לאחר שהלקוחה, בתה, אמון הציבור ו-ynet הגיעו לאותן תהיות, כך החליטו להגיב בבנק הפועלים: "נדהמנו לקרוא את הפרשנות שניתנה לפניית הלקוחה בסניף רמת-גן, שאין לה כל אחיזה במציאות: לאורך כל השנים הלקוחה קיבלה הטבות משמעותיות בריבית על הפיקדונות, ועודכנה על כך באופן שוטף. הסיפור על '0% ריבית לאורך עשר שנים' לא היה ולא נברא. באחרונה, בעקבות הורדת הריבית בארה"ב לשיעורים אפסיים, ירדה בהתאם הריבית על פיקדונות צמודי דולר.

 

"גם הטענות של 'אמון הציבור', שמצוטטות בכתבה, בעניין שערי החליפין אינן נכונות. פיקדונות צמודי מט"ח מהסוג שבו מחזיקה הלקוחה מתחדשים בבנק הפועלים לפי השער היציג שקובע בנק ישראל, וכך גם נקבע אצל הלקוחה בחידוש פיקדונות צמודי דולר".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ירון ברנר
בנק הפועלים. ארכיון
צילום: ירון ברנר
מומלצים