שתף קטע נבחר

"חברת רכב גרמנית השתמשה בשיער מאושוויץ"

היסטוריונים טוענים כי במפעל של קבוצת "שפלר" נמצאו גלילי בד שמקורו בשיער של עשרות אלפי אסירים. עובדים לשעבר במפעל סיפרו כי הם זוכרים שני קרונות עמוסי שיער שהגיעו למקום ב-1943. בחברה מכחישים את הטענות

יצרנית חלקי הרכב "שפלר" - אחד מעמודי התווך של תעשיית הרכב הגרמנית - עשתה שימוש בשערות של אסירים במחנה ההשמדה הנאצי אושוויץ כדי להכין אריגים ומוצרי טקסטיל במהלך מלחמת העולם השנייה. כך טוענים היסטוריונים מאתר ההנצחה בפולין. החוקרים אומרים כי מצאו גלילי בד במפעל הקבוצה בדרום המדינה, שעובדו משערות ראשם של יותר מ-40 אלף אסירים. קבוצת שפלר דוחה את ההאשמות.

 

ההיסטוריון, ד"ר יאצק לאכנדרו ממוזיאון אושוויץ, אמר אתמול (יום ב') לרשת הטלוויזיה הגרמנית "דר שפיגל" כי עם תום המלחמה נמצאו במפעל החברה בעיירה קירץ (לשעבר קטשר) כ-1.95 טונות של בד שהוכן משיער האסירים. מדובר במפעל ששימש לייצור חלקי טנקים וטקסטיל עבור הצבא הנאצי, וממוקם כשלוש שעות נסיעה ממחנה המוות.

 

הכמות הגדולה של הבד, שנראה בצילומים כאריג עבה בגוון חום כהה, מקורה בשערות ראשם של כ-40 אלף אסירים. לאכנדרו אמר כי דגימות שנלקחו מהאריג הצביעו גם על קיומו של שרידי גז מסוג "ציקלון בי", ששימש את הנאצים להשמדת מיליוני יהודים. עובדים לשעבר במפעל, שהתראיינו לרשת, סיפרו כי הם זוכרים שני קרונות עמוסי שיער שהגיעו למקום בשלהי 1943. עם זאת, היסטוריון החברה, פרופ' גרגור שולן, טען כי ההאשמות חסרות כל שחר.

  

מחנה אושוויץ, מחנה הריכוז וההשמדה הנאצי הגדול ביותר, הוקם ב-27 באפריל 1940 ליד העיירה הפולנית אושוויינצ'ים שבשלזיה עילית. עד שחרור המחנה בידי הצבא האדום ב-27 בינואר 1945 - נרצחו בו כ-1,300,000 יהודים ועוד 100,000 אסירים פולניים, כ-17,000 שבויי מלחמה סובייטיים וכ-23,000 צוענים.

 

ב-1967 הפכו הפולנים את האתר למוזיאון להנצחת פשעי הנאצים. במקום עדיין עומדים כ-155 מהמבנים המקוריים של המחנה, ועוד כ-300 שרידים למתקנים ההרוסים במקום. במוזיאון מוצגים מאות אלפי פריטים

 אישיים של האסירים שהוחזקו ונרצחו בו.

 

הדיווח האחרון אודות המפעל מהווה מכה חדשה לחברה הגרמנית, העומדת בפני פשיטת רגל לאחר שצברה חובות בהיקף של 14 מיליארד אירו. בחודש שעבר פנתה בעלת הקבוצה, המיליונרית מריה-אליזבת שפלר, לממשלת גרמניה בבקשה לקבל סיוע כלכלי. שפלר הודתה לאחרונה כי החברה עשתה שימוש בעובדי כפייה במפעליה במהלך מלחמת העולם השנייה. עם זאת, החברה מסרבת לפרסם פרטים אודות התנהלותה טרם נפילת המשטר הנאצי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ. ארכיון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ילדי אושוויץ. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים