שתף קטע נבחר

קלינטון לפרס: נדרש פתרון של שתי מדינות

מזכירת המדינה האמריקנית נועדה עם נשיא המדינה במשכן הנשיא. קלינטון: "ארה"ב מכבדת את התהליך הדמוקרטי בישראל ותעמוד לצידה של כל ממשלה". פרס דיבר על האיום מאיראן, רמז כי תיתכן פעולה נוספת בעזה, אך הרגיע: "הממשלה שתקום מחויבת לתהליך השלום ולהסכמים קודמים"

"ארה"ב מכבדת את התהליך הדמוקרטי בישראל ותעמוד לצידה של כל ממשלה שתקום בישראל". כך אמרה הבוקר (יום ג') מזכירת המדינה של ארה"ב, הילרי קלינטון, בפגישתה עם נשיא המדינה, שמעון פרס. עם זאת, הדגישה קלינטון כי יש צורך בפתרון המבוסס על שתי מדינות לשני העמים באזור.

 

השניים נועדו במשך כ-45 דקות בבית הנשיא בירושלים. מהצד האמריקני השתתף בפגישה גם השליח המיוחד למזרח התיכון מטעמו של הנשיא אובמה, ג'ורג' מיטשל. הנשיא פרס השיב לקלינטון כי "100 הימים הראשונים חשובים בכל ממשלה בישראל". לדבריו, "הממשלה שתקום מחויבת לתהליך השלום ולהסכמים קודמים".

 

במסיבת העיתונאים שלאחר הפגישה התייחסה מזכירת המדינה לטיב הקשר של מדינתה עם ישראל: "יחסינו הם יותר מאשר אינטרסים משותפים, אלא ערכים משותפים".


פגישת השניים, הבוקר (צילום: גיל יוחנן)

 

"בשם ממשל אובמה חזרתי ודיברתי על הצורך בפתרון של שתי מדינות לשני עמים", אמרה קלינטון בהתייחס למה שעשוי להוות מחלוקת בין הממשל וממשלת ישראל העתידית. "זוהי תקופה רגישה בישראל שלאחר הבחירות, אך אנו רוצים שתדעו שנעבוד עם ממשלת ישראל המביעה את רצון הציבור כדמוקרטיה", אמרה.

 

קלינטון דיברה גם על רשמיה מועידת המדינות התורמות לרצועת עזה, שנערכה אתמול בשארם שבמצרים. "בוועידה ציינתי שוב שהמשך ירי הרקטות על ישראל חייב להיפסק", אמרה. "ירי הרקטות הזה הוא ציני", הוסיפה ואמרה כי שום מדינה אינה יכולה לעמוד מן הצד נוכח התקפות טילים על אזרחים.

 

פרס רמז: תיתכן פעולה צבאית בעזה

הנשיא פרס אמר במסיבת העיתונאים: "המצב כאן, אמרתי לך, אינו טוב כפי שהיית רוצה, אך גם לא כל כך רע כמו שכתוב בתקשורת. יש לנו בעיה ביטחונית חריפה בעזה, והתמודדות מול האיומים מטהראן והבנה שבלי פתרונן אנו לא נוכל לפתור את בעיותינו הביטחוניות".

 

"ברגע שתהיה כאן ממשלה, נצטרך לראות מה עושים בעזה מול החמאס שאפילו עכשיו ממשיך לירות לעבר אזרחינו", אמר הנשיא. ורמז באשר לאפשרות של פעולה צבאית נוספת בעזה: "בזמן שנעשה את מה שצריך לעשות בעזה וייתכן שנצטרך לעשות יותר - נצטרך להתחיל מחדש בשיחות המדיניות, על פי המחויבויות הקודמות".

 

"הזמנים הם זמנים דוחקים וצריך לקבל החלטות גם בנושא עזה, גם בנושא איראן. אותה איראן שנמצאת בתהליך לייצר איום גרעיני במזרח התיכון, וגם לאירופים ולרוסים", סיכם פרס.

  

סדרת פגישות - ואולי גם מחלוקות

מזכירת המדינה צפויה לערוך סדרת פגישות מדיניות בישראל. בין היתר תפגוש את ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו. אנשיו אמרו שיעביר לקלינטון מסרים חיוביים, ובין היתר יאמר לה שהוא מתכוון להמשיך בדיאלוג עם הפלסטינים, ובסיוע כלכלי למתונים.

 

עם זאת, גורם מדיני בכיר בירושלים, שעתיד לסיים את תפקידו עם חילופי השלטון, הביע פסימיות לגבי תוצאות השיחה ואמר ל-ynet כי "אין ספק שהעמדה המדינית של נתניהו, וממשלת הימין הצרה שהוא עומד להקים, תגרום נזק ליחסים של ישראל עם ארה"ב ועם הקהילה הבינלאומית כולה".

  

בכירים במערכת המדינית בירושלים הוסיפו: "אם קלינטון לא ידעה לפני ביקורה

במזרח התיכון שתהליך אנאפוליס מת, הרי שתלמד זאת בפגישותיה כאן עם הצמרת המדינית ועם נתניהו".

 

נתניהו עצמו משדר אופטימיות לגבי האפשרות להגיע להבנות עם הממשל האמריקני הדמוקרטי, על רקע שתי פגישות עם אובמה בעבר.

 

לדברי בכיר בלשכת נתניהו, "בהסדר קבע יהיו לפלסטינים את כל הסמכויות, למעט היכולת לפגוע בישראל. ראש הממשלה הבא יבהיר לקלינטון שהוא יתנגד לכל סוג של ברית עם איראן, יתנגד להקמת צבא פלסטיני, לשליטה אווירית ולשליטה ימית שלהם".


פורסם לראשונה 03/03/2009 09:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישת קלינטון ופרס, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים