שתף קטע נבחר

קלינטון לחצה על ברק לפתוח את המעברים

בשיחתה עם שר הביטחון, הביעה מזכירת המדינה האמריקנית דאגה מסגירת המעברים לרצועת עזה - וביקשה לפתוח אותם כדי להקל על המצוקה ההומניטרית. לפני פגישתה עם אולמרט הזכירה: "אנו מחויבים עמוקות לביטחון ישראל"

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, לוחצת על ישראל - לפחות בתחום אחד. בשיחתה עם שר הביטחון, אהוד ברק, הביעה אחר הצהריים (יום ג') קלינטון דאגה מסגירת המעברים לרצועת עזה. קלינטון סבורה שיש לפתוח את המעברים כדי להקל על המצוקה ההומניטרית ברצועת עזה.

 

ביקורה הראשון של מזכירת המדינה:

 

ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, וגם אישים אחרים שנועדו עם קלינטון, כמו הנשיא שמעון פרס ושרת החוץ ציפי לבני, לא דיווחו על לחץ אמריקני של הממשל החדש. אולם כעת מתברר שגם אם קלינטון לא העלתה תביעות מפורשת בנושאים חשובים לארה"ב, כמו הורדת מאחזים והפסקת הבנייה בהתנחלויות, הרי שנושא המעברים עלה בשיחתה עם ברק.

 

קלינטון, המבססת את בקשתה בין היתר על דו"ח של הסנאטור הדמוקרטי ג'ון קרי שביקר בעזה לפני כשבועיים, העלתה דאגתה בפני שר הביטחון. ברק טען בפניה שישראל דואגת לסיוע הומניטרי לעזה, וגם כך המעברים פתוחים בשיעור של כ-30 אחוזים מתפוקתם. גם פרס, לבני ונתניהו הבהירו לה שישראל מתכוונת להמשיך לסייע לאוכלוסיית עזה לאחר מבצע עופרת יצוקה.

 

אולמרט: נפעל לקידום הפתרון היחיד האפשרי - שתי מדינות

בהמשך באה קלינטון למעון ראש הממשלה בירושלים. לפני פגישתה עם אהוד אולמרט, אמרה כי "כשאנו עוסקים לפעמים בנושאים החשובים של קיצונים, טרוריסטים ונשק גרעיני לאיראן, אנו צריכים לחשוב על הצורך של תושבי ישראל לחיות בסביבה פתוחה, ובשכנות לשכניהם הפלסטינים. אני מתחייבת לא רק בשמי, אלא בשם מדינתי, למחויבות עמוקה לביטחון ישראל בשם הידידות בינינו".


אולמרט וקלינטון, הערב. "מחויבות עמוקה" (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

אולמרט הדגיש בדבריו כי "בנושא הפלסטיני נדון כדי לקדם את הפתרון היחידי האפשרי - שתי מדינות לשני עמים. אעדכן את מזכירת המדינה בכל הנושאים, כולל ההתקדמות מול סוריה בתיווך טורקי.

 אעדכן אותה גם באשר לכוונת ישראל להגן על עצמה מפני כל ארגון טרור, כמו החמאס, השולטים בעזה וממשיכים על בסיס יומי לירות לעבר ישראל. זה בלתי נסבל לנו ולכל אחד שחי במדינת ישראל".

 

לדבריו, "מזכירת המדינה הגיעה למעון ראש הממשלה, לאחר יום פגישות עם נשיא המדינה ועמיתיי, ושמעה מכולם על תקוות ועל דאגות. בנושא האיראני - ישראל לא תוכל לסבול איראן גרעינית. שמעתי את ההצהרה הזאת גם מפיו של הנשיא אובמה ואנו נדון בדרכים כיצד לקיים זאת".

 

מוקדם יותר נפגשה קלינטון עם ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, שם לא עלה נושא שתי המדינות. עם זאת, גורמים אמריקנים הבהירו כי "בטרם הקמת ממשלה ישראלית, אין טעם להעלות את הסוגייה. אין ספק עם זאת, שכפי שאמרה מזכירת המדינה 'בין חברים צריך לומר אמת ולדבר בכנות', והדבר מבטיח שהנושא יעלה בהמשך".

 

נתניהו אמר כי "הרצון לשתף פעולה בצורה הדוקה ואמיתית הוא רצון שבוטא בצורה מאוד חזקה בשיחה. המטרה המשותפת היא הצורך בחשיבה יצירתית כדי להתקדם ולצאת מתוך המבוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון וברק
צילום: AFP
נתניהו וקלינטון
צילום: AFP
מומלצים