שתף קטע נבחר

ביהמ"ש: זוג הומואים יאמצו בנם לאחר 14 שנה

ב-1995 קיבלו פרופ' עוזי אבן וד"ר עמית קמה לביתם את הנער יוסי אבן-קמה, ושימשו לו משפחת אומנה. כעת, כשהוא כבר בן 30, החליט ביהמ"ש לענייני משפחה, כי מתקיימים בינו לבני הזוג כל התנאים של יחסי הורה-בן, והוא יהיה לבנם באופן רשמי

תקדים היסטורי: בית המשפט לענייני משפחה ברמת גן קבע הבוקר (יום ג') לראשונה כי בני הזוג ההומוקסואלים , פרופ' עוזי אבן ד"ר עמית קמה, ששימשו במשך שנים כמשפחתו של יוסי אבן-קמה, יוכלו לאמץ אותו באופן רשמי היום, כשהוא כבר בן 30.

 

בהחלטתה קובעת השופטת עליסה מילר: "לאחר ששוכנעתי כי נתמלאו התנאים הנדרשים בחוק אימוץ ילדים בקשר למאומץ שלגביו הוגשה הבקשה לבית המשפט, הנני מצווה כי המאומץ יוסי אבן-קמה יהיה לבן לעוזי אבן ולעמית קמה".

 

משפחת אבן-קמה. הילד כבר בן 30

 

סיפורם של בני הזוג קמה-אבן מתחיל ב-1995, אז הגיע אליהם יוסי אשר נזרק מביתו לאחר שנודע לבני משפחתו כי הוא הומוסקסואל. בני הזוג קמה-אבן הכניסו אותו לביתם, ופנו לרשויות בבקשה לשמש לו כמשפחה אומנה - ואכן, בקשתם התקבלה והם היו לבני זוג ההומוסקסואלים הראשונים שהפכו למשפחת אומנה. השניים אף נישאו זה לזה בטקס שנערך בטורונטו שבקנדה בשנת 2004. היום, לאחר 14 שנים, אומץ יוסי על ידם באופן רשמי.

 

"ההחלטה לאמץ את יוסי באופן רשמי התקבלה לאחר שיוסי ביקש ללמוד באוניברסיטה, וביקשנו שיוכל לשלם שכר לימוד מופחת, מכיוון שעוזי הוא פרופסור באוניברסיטה", אמר היום ד"ר קמה. "אבל הוא לא הוכר על ידי ועדת חריגים, מכיוון שהוא לא נחשב כבננו. בעקבות כך, החלטנו לפנות באמצעות עו"ד דורי ספיבק לבית המשפט כדי להתחיל בהליכי אימוץ. התחלנו בתהליך הזה לפני כשנתיים, אז פנינו לבית המשפט, שביקש כי ייערך לכולנו תסקיר".

 

מזוז קבע: אין בעיה בהליך

התסקיר נערך על ידי משרד הרווחה. "חשבו כי מדובר בהליך המנוגד לחוק, והדבר הגיע לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שקבע לפני שנה כי הוא לא רואה כל בעיה לביצוע ההליך", מוסיף ד"ר קמה. "אז נערכו לכולנו תסקירים, שבעקבותיהם קבעה השופטת כי במקרה שלנו מתקיימים יחסי הורה-ילד במשך שנים רבות. בפועל אנחנו כבר משפחה כבר הרבה שנים, אבל באופן רשמי אנחנו משפחה רק עכשיו".

 

 בני המשפחה סיפרו ל-ynet כי לאחר שהשופטת הקריאה את ההחלטה, הם פרצו בבכי והודו לה. "אני חייב להגיד שאני מאוד נרגש", אמר יוסי, הבן המאומץ. "אנחנו התחלנו את ההליך הזה בתחושה של אפס סיכוי, והיום, אחרי שנתיים, קיבלנו את האישור שהוא אומנם אישור פורמלי בלבד, אבל גם לפורמליות יש חשיבות - ואני מאוד שמח על כך. חשוב לזכור גם שאם קורה לי משהו מבחינה רפואית וצריך לקבל החלטות בנוגע אלי, עד היום להורים שלי עוזי ועמית לא היתה שום סמכות להחליט - והיום כבר יש להם".

 

יוסי הוסיף כי לצורך קבלת האישור הסופי של האימוץ, היה אביו הביולוגי צריך לחתום על ויתור, והוא אכן עשה זאת. "אני מודה לו מאוד", אמר יוסי בעניין זה.

 

נקודת הציון הקודמת במאבקם של זוגות חד-מיניים לזכותם לגדל ילדים היתה החלטת בית המשפט העליון מאוקטובר 2005, שהתירה לטל ואביטל ירוס-חקק, זוג לסביות, לאמץ זו את ילדיה של זו, בתום מאבק משפטי של שמונה שנים. ד"ר קמה אמר אז: "זה יום חשוב לחברה הישראלית, יום חשוב לקהילה ההומו-לסבית ויום חשוב במיוחד לאנשים כמוני וכמו בן זוגי, משום שאנחנו מתכוונים גם כן להגיע לבג"ץ, כדי שיכיר בחתונתנו שהתקיימה בקנדה. הפסיקה של היום סוללת לנו את הדרך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
פרופ' אבן (משמאל) וד"ר קמה
צילום: טל כהן
צילום: גיל יוחנן
טל ואביטל ירוס-חקק. נקודת הציון הקודמת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים