שתף קטע נבחר

קיצור שעות הפעילות פגע בבורסה - גם בפברואר

בינואר הבורסה קיצרה את המסחר וביטלה את שעת החפיפה במסחר עם וול סטריט ומאז ניכרת ירידה משמעותית בנפח המסחר. בפברואר הנפח ירד ב-20% לעומת נובמבר, אז עמדו מדדי הבורסה על רמה דומה

גם בחודש פברואר נירשמה ירידה בנפח מסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב - על רקע קיצור שעות המסחר על ידי הנהלת הבורסה בחודש ינואר. זאת, בעוד האחרונה טענה בנימוקים לקיצור, כי תהייה לכך השפעה מינורית בלבד. בחודש פברואר עמד ממוצע נפח המסחר היומי על 1.227 מיליארד שקל בלבד - מדובר בירידה של כ-20% בנפח המסחר לעומת נובמבר 2008.

 

לעומת ממוצע המסחר היומי בכל 2008, מדובר על ירידה של כ-38% בפברואר. עם זאת, ההשוואה בין פברואר לנובמבר משמעותית יותר, כיוון שרמת המדדים בשני חודשים אלה היתה דומה.

 

כיוון שנפח המסחר נמדד בשקלים ומבוסס על שוויין של המניות שנסחרו באותה תקופה, ניתן היה לטעון כי הסיבה לירידה בהיקף המסחר היא ירידת ערך המניות שנסחרו בשוק ההון. העובדה שערכם של המדדים בנובמבר ובפברואר דומה (לעומת ספטמבר ואוקטובר בהם נרשמו עיקר הנפילות החדות), מעידה על כך שהירידה בנפח המסחר אינה תוצאה של ירידת ערך המניות .

 

גם בהשוואה לחודש דצמבר, בו נפח המסחר נמוך באופן עונתי בשל החגים ארה"ב ובאירופה, נרשמה בפברואר ירידה של כ-4.5%.

 

באמצע דצמבר אשתקד הודיעה הבורסה על קיצור שעות המסחר בשעה, ועל ביטול למעשה של שעת החפיפה במסחר בין תל-אביב לוול סטריט.

 

בנימוקים להחלטה, ציינה הנהלת הבורסה שבמשך ימי העיצומים של עובדי הבורסה בחודשים מרס ואפריל אשתקד לא נצפתה ירידה משמעותית בנפח המסחר. זאת, על אף שבפועל נפח המסחר ירד בכ-10%, לעומת הממוצע השנתי ב-2007.

 

הפגיעה בהחלט ניכרת 

דירקטוריון הבורסה טען שהקיצור "לא פוגע בנפח המסחר ותנודתיותו", ושלא צפויה פגיעה של ממש במסחר של המניות הדואליות, משום ששעת החפיפה בתחילת המסחר לא מנבאת את נעילת המסחר.

 

עם זאת, נראה שהמשקיעים לא ממש שותפים לתפיסות הנהלת הבורסה והם צמצמו את פעילותם, כשהפגיעה בהחלט ניכרת במניות הדואליות, הנסחרות גם בתל אביב וגם בבורסות העולם, ובעיקר בוול סטריט. זאת, משום שהחפיפה מגבירה את הביטחון של המשקיעים בכיוון המסחר, ומגבירה את הסחירות והנזילות עבור המשקיעים.

 

מנכ"ל גאון טרייד, מורן צור, אמר ל-ynet, שנתוני המסחר בפברואר מחזקים את ההערכה שקיימת פגיעה משמעותית במסחר עקב ההחלטה לקצר את שעות המסחר. "גם בבחינה של נפח המסחר בפברואר הגענו לתוצאות דומות, לאחר בחינה בינואר. הדבר ניכר במיוחד מעצם העובדה שגם בפברואר הייתה עלייה קלה במדדים (כשבינואר הם עלו בשיעור גבוהה יחסית. ג.ק.)". עוד הוסיף צור, ש"בעקבות הכתבה שפורסמה בצל נתוני ינואר, שני גופים הסוחרים באופציות שמאוד הושפעו לרעה פנו אלינו ורצו שנלך עם הנתונים לבורסה על מנת שתשקול שנית את החלטתה".

 

נתון נוסף שמחזק את הטענה לפגיעה במסחר הוא הגידול בפעילות שהתרחשה עם מעבר וול סטריט לשעון קיץ, מוסיף צור. נראה ששעת החפיפה שהושבה לזמן קצר, עד שישראל תעבור גם היא לשעון קיץ תרמה מעט לנפח המסחר. בימים האחרונים נפח המחזור הממוצע היומי קפץ בכ-5% על אף שבאמצע היה חג פורים שהוריד מנפח המסחר, ואף ייתכן שפגע במסחר בשארית השבוע בשל "גשר" לסוף השבוע שלקחו רבים.

 

עם זאת, מדגיש מנכ"ל גאון טרייד,"המעבר לשעון קיץ בארה"ב לא החזיר את רוב שחקני הארביטראז'" שעיקר פעילותם בתחום המניות הדואליות. לדבריו, השחקנים המרכזיים בשוק פועלים לפי אסטרטגיה ארוכת טווח כך שהגידול בימים האחרונים אינו משקף את מלוא גודל הפגיעה שנגרעה קודם לכן.

 

על אף שבהנהלת הבורסה מסבירים שיש לשפוט את תוצאות ההחלטה לאורך זמן, בנימוקים בעד קיצור שעות המסחר, היא הסתמכה על נתוני תקופת העיצומים, הקצרה אף יותר.

 

מהנהלת הבורסה נמסר בתגובה: "ניתן יהיה לבחון את השפעת קיצור שעות המסחר רק לאחר מספר חודשים. בבדיקה מעין זו יש לקחת בחשבון פרמטרים נוספים כמו מדדי השוק, המצב בשווקי העולם וכיו"ב."

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנכ"ל הבורסה לניירות ערך, אסתר לבנון
הנהלת הבורסה
מומלצים