הטיפ היומי: איזה מאכל הוא העשיר ביותר בסידן?
חלב ומוצריו? דווקא לא. בגרגרי הפרג השחורים תמצאו סידן בכמות הגבוהה פי 14 מבחלב. ובכל זאת, אל תמהרו לוותר על המשקה הלבן
100 גרם פרג מספקים 1,448 מ"ג סידן – פי 14 מחלב 100) מ"ג סידן ל100- מ"ל חלב.( ובכל זאת, לחלב יש יתרון משום שאף אחד לא יכול לאכול 100 גרם פרג. הרבה יותר קל לשתות חצי כוס חלב. אם נאכל כמות הגיונית של שתי כפות פרג 18) גרם,( נקבל כ92- קלוריות ו250- מ"ג סידן, לעומת כ112- קלוריות ו200- מ"ג סידן בכוס חלב.
מלבד תכולת הסידן הגבוהה, גרגיר הפרג מכיל ריכוז גבוה במיוחד של רכיבי מזון מועילים, כמו סיבים תזונתיים, ברזל, אבץ, מגנזיום, אשלגן, ויטמין E מסוג ייחודי המכונה גמא טוקופרול וסיבים תזונתיים. כך למשל, שתי כפות פרג מכילות 3.4 גרם סיבים, בדומה לכמות הסיבים שבפרי גדול. אולי זו הסיבה שהפרג תורם לזירוז העיכול.
לצד היתרונות התזונתיים המוכחים, חיילים וספורטאים צריכים לדעת שאכילת פרג גורמת להופעת שאריות סמים מסוג קודאין ומורפין בשתן, המכונים בשפה המקצועית אופיאטים. אלה מופיעים בבדיקות שתן שגרתיות לנוכחות סמים. אכילת כ6- גרם פרג, המצויים בפרוסת עוגת פרג או שתי אוזני המן במילוי פרג, תראה רמת שאריות אופיאטים בשתן כעבור ארבע עד שמונה שעות ותיעלם כעבור 48 שעות. מלבד הופעת אופיאטים בשתן לא נמצאה תגובה חריגה בהתנהגות נחקרים שאכלו מוצרים המכילים פרג.
לגבי נשים הרות הייתי ממליצה להתייחס לפרג כמו אל קפה ואלכוהול ולהימנע ממנו בתקופת ההריון.