שתף קטע נבחר

אחרי 15 שנה: הפרטת קיבוץ שפיים יוצאת לדרך

70% מחברי הקיבוץ החליטו: שכר החברים יהפוך למדורג וייקבע לפי כושר השתכרותם. לסכומים אלה יצטרפו דיבידנדים מהמתחם המסחרי - בשנים רווחיות בלבד

בתום תהליך של 15 שנה הפרטת קיבוץ שפיים יוצאת לדרך. ל"כלכליסט" נודע שבהצבעה שהתקיימה בערב שישי תמכו בהפרטה 430 מ-530 החברים שהשתתפו. מדובר בשיעורי השתתפות גבוהים - 82% מכלל חברי הקיבוץ הצביעו וכ-70% מכלל החברים נתנו אור ירוק למהלך.

 

מודל ההפרטה שנבחר הוא מודל "רשת הביטחון", שמשמעותו חלוקת שכר מדורג (דיפרנציאלי) לחברים, לפי תפקיד ומאמץ, וחלוקה תלוית ותק וזכויות בנכסים ובדירות מגורים בקיבוץ. במקביל ימשיכו חברי הקיבוץ לתת זה לזה ערבות הדדית בתחומי בריאות, סיעוד, חינוך, דאגה לבעלי צרכים מיוחדים והפקדות לפנסיה לגמלאים.

 

מיעוט קטן של החברים תמך בהצעה שנדחתה, להחיל בקיבוץ "מודל משולב" - חלוקת שכר שוויונית, שבבסיסה לא מתווספת תוספת של מאמץ.

 

קיבוץ שפיים הוא מהוותיקים, הגדולים והעשירים בישראל. בקיבוץ, הממוקם כשישה ק"מ מצפון-מערב להרצליה, מתגוררים כיום 1,030 חברים (מהם 630 בעלי זכות הצבעה והיתרה ילדים ובני נוער עד גיל 18). הקיבוץ היה מהראשונים שהחלו בהליך ההפרטה לאחר משבר הקיבוצים של שנות התשעים, אולם המהלך נתקע כמה פעמים. לפני שלוש שנים נעשה בו ניסיון להעביר החלטה דומה, אך זו נדחתה.

 

טראומה ממנהל החשבונות

אף שהוא חולש על אדמות מהיקרות בארץ, ומחזיק באחד משטחי המסחר הגדולים והידועים, התקיים הקיבוץ עד היום במתכונת של קיבוץ שיתופי במודל משולב. החברים לא קיבלו שכר לפי רמת ההשתכרות שלהם, אלא תקציב חודשי ועליו תוספת קלה של אחוזים בודדים על סמך המשכורת שאותה הכניס כל חבר לקופה המשותפת (הרוב המוחלט של החברים אינם מועסקים כלל בקיבוץ אלא מחוץ לו). במהלך השנים התקבלו בקיבוץ כמה החלטות על הפרטת שירותים שונים, למשל בתחומי המזון, החשמל והטלפון.

 

"התחלנו בהפרטה לפני 15 שנה אבל נתקענו באמצע התהליך, בעיקר מכיוון שלא היה מדובר בשינוי פשוט מבחינת החברים", אמרה ל"כלכליסט" יונה טל, מזכירת הקיבוץ. לפני שלוש שנים נכשל ניסיון להפריט את הקיבוץ בגלל טראומה כלכלית אחרת שנחתה עליו: מנהל החשבונות לשעבר של קיבוץ שפיים, יהודה דורון, ואשתו קתרינה דורון, נתפסו בגניבה של כ-15.5 מיליון שקל מכספי הקיבוץ.

 

כעת, לאחר אישורה העקרוני של ההפרטה, צוות מטעם הקיבוץ מתחיל לעבוד על גיבוש הצעה מפורטת לשינוי אורחות חיים, שתיצוק תוכן לתוך ההחלטה העקרונית. הכוונה היא להתחיל כבר בתקופה הקרובה להריץ את המודל החדש, לבחון אותו מדי רבעון, ובעוד שנתיים להביא אותו לאישור כולל. החברים יחלו מיד לקבל משכורות לפי השכר שהם משתכרים בפועל.

 

גם ניר דוד משנים מודל

עוד שינוי דרמטי קשור בחלוקת ההכנסות מהשטחים המסחריים של הקיבוץ, הידועים כפאואר סנטר חוצות שפיים. עד היום הועברו כל ההכנסות והחובות לקופת הקיבוץ. חבר קיבוץ שקיבל קצבה חודשית בעצם לא נהנה מהצלחה של שטחי המסחר וגם לא נפגע מכישלונן בתקופות קשות. אותו היגיון פעל גם ביתר העסקים של הקיבוץ, מפעל הפלסטיק פוליכד של חברת זרעי ישראל והמוסך שבשטחי הקיבוץ.

 

כעת מתכוונים בקיבוץ להקצות רווחים מהמרכז המסחרי לחברים, לפי ותק. חלק מהרווחים, אם יצטברו כאלה, יופנו לשירותי קהילה ותשתיות. "אדם צריך להיות אחראי לפרנסתו. בעבר חבר קיבוץ קיבל קצבה בלי קשר לעובדה אם חוצות שפיים עבד טוב או לא והיה חשש שזה יביא אותנו לגירעון", מסבירה טל. מהיום יקבלו החברים משכורת לפי כושר השתכרותם, ולסכומים אלה יצטברו דיבידנדים מחוצות שפיים בשנים רווחיות בלבד.

 

לפי נתוני התנועה הקיבוצית, עד ראשית 2009 עברו 183 קיבוצים להתנהל כקיבוץ מתחדש לפי מודל "רשת ביטחון": חלוקת תקציב או שכר דיפרנציאלי לחברים, והנהגת מס פרוגרסיבי על ההכנסה. 90 קיבוצים בישראל עדיין מתנהלים כקיבוצים שיתופיים או במודל משולב (שבו התקיים שפיים עד כה), שבמסגרתו שכר עבור עבודת חבר הוא שוויוני בבסיסו, אך ניתן לקבל תוספת על ותק בקיבוץ, תפקיד ומאמץ (שעות נוספות). עוד קיבוץ שהחליט בסוף השבוע לעבור להתנהל לפי מודל רשת הביטחון הוא ניר דוד שבעמק בית שאן. 82% מהמצביעים תמכו בהצעת המזכירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
המרכז המסחרי בשפיים
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים