שתף קטע נבחר

הטארוט היהודי

עבור שומרי תורה ומצוות קלפי טארוט הם איסור חמור, אבל מה דין קלפי "הללי נפשי" שעליהם פסוקים מתהילים, ו"פתיחה" בהם אמורה להוביל להתבוננות עצמית?

נמצאים בצומת דרכים בעבודה? יש לכם איזו תחושה לא ברורה שאתם רוצים לפענח? רגע של משבר או מחלה חלילה? אחרי הקואוצ'ינג היהודי, מגיעה כעת האופציה הרוחנית-מיסטית - קלפי "הללי נפשי" שעליהם ציורים ופסוקים מתהילים. הקלפים נועדו ל"פתיחה" ומכוונים לעבודה עצמית, שממנה עשויות לצמוח התשובות.

 

מי שיצרה את הקלפים היא אמה שם-בה אילון, שעוסקת בתמיכה רוחנית לאנשים שמתמודדים עם מחלות סופניות ומשוחחת איתם על משמעות החיים, הימצאותו של אלוהים ושאלות נוספות שעולות. "הקלפים הם בשום אופן לא ניבוי עתידות", היא מבהירה. "הכוונה היא לשאול את עצמך שאלה, ואז לפי הקלף שיצא להתכוונן לאיזשהו מבט פנימי על רגש מסוים, התנהלות או מחשבה - ולהחליט מתוך עצמך מה כן לעשות ומה לא".

 

איור: אמה שם-בה אילון

 

אילון מספרת שעמלה במשך חמש שנים על הקלפים, יחד עם החברותא שלה ללימודים, אייל בר כוכבא. "נכנסו לעומקם של המילים", היא אומרת. "לכל פסוק הענקנו פרשנות מילולית, פרשנות חזותית והצעה להתבוננות פנימית. הסתכלנו על כל מילה, וגילינו בה עוד פנים - ורצינו באמצעותם להכיר את עצמנו טוב יותר. לבדוק איך המילים הללו נוגעות בממד החוויתי".

 

למי שרוצה להתנסות בקלפים היא ממליצה להתחיל עם פתיחה של קלף אחד, ולא לנסות פתיחות מורכבות יותר של שניים או שלושה קלפים בבת אחת.

 

זה נשמע מאוד דומה לטארוט, אין כאן "עבודה זרה"?

 

"ממש לא. אנחנו מאוד נזהרים מכך. בסופו של דבר הכל תלוי באיך משתמשים בקלפים. הרעיון הוא שמדובר בפסוקים קדושים של תהילים וכל אדם מוזמן לשהות עם פסוק כזה או אחר לעומקו. אפשר למשל פתוח קלף אחד להשראה מדי בוקר, שיקרין על היום. למשל אם יצא 'שיוותי ה' לנגדי תמיד', באותו יום האדם צריך לזכור מה זה שיוותי ומה המשמעות. אם מישהו פותח קלף בצומת בחיים זה יכול לכוון אותו להתכנסות כזו אחרת, שמשם אולי יבין מה עליו לעשות. אנו מאוד מעודדת שלא לפרש את הקלפים באופן פשטני, הם לא נותנים תשובות ישירות ולא מכוונים ל'כן או לא'". 

 

ובכל זאת, באקראיות הזו יש אולי צד מיסטי מדי עבור היהדות

 

"לא חייבים לפתוח קלפים הפוכים, באקראי. אפשר גם לבחור מתוך קלפים פתוחי - את הקלף שהלב נמשך אליו. לפעמים זה יכול אפילו רק לחדד את השאלה שנשאלה".

 

"נעצרת על פסוק במשך חודשים"

אילון אומרת כי שוחחה עם כמה רבנים בעניין הקלפים וחלקם אפילו ברכו על כך. אחרים, כך היא מספרת, שאלו שאלות ורצו לברר האם ציורים מגשמים את הפסוק (הם לא). לדבריה, מהתגובות שקיבלה הבינה שאין בעיה להשתמש בקלפים בצורה שהיא ובר-כוכבא מציעים.

 

אל חפיסת הקלפים מתלווה חוברת שבה הסבר קצר מאוד על כל פסוק, המכוון את הפותח. פרט לכך, ניתן לרכוש גם ספר שמרחיב מאוד את ההצעות הפרשניות לפסוקים

שנבחרו. בסך הכל מדובר בעשרות פסוקים מתוך כ-2,000 שבספר תהילים.   

 

אילון, שפגשה במסגרת עבודת באנשים רבים שקוראים תהילים, אומרת כי בסך הכל היא מבקשת להציע סוג אחר של התבוננות בפסוקים - לא לקרוא אותם כמעין ריצה למרחקים ארוכים, אלא להתעכב עליהם ולנסות לקשר אותם באופן משמעותי לחיים. "למעשה הכל התחיל כשגיליתי שאני קוראת תהילים קצת אחרת. לפעמים הייתי נעצרת על פסוק אחד במשך שעות, ימים או חודשים ובוחנת איך הוא מתקשר לשפה הפנימית שלי. כשאני עושה זאת, נולדות לי תובנות, פרשנויות ותחושות חדשות".

 

  • הספר והקלפים "הללי נפשי" בהוצאת "אבן חשן"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מן המצר
איור: אמה שם-בה אילון
מומלצים