שתף קטע נבחר

האם ישראל הציעה כסף עבור נציגות באיי קומורו?

נשיא האיים שבאוקינוס ההודי אמר לאל-ערבייה שישראל הציעה לשלם כדי לפתוח שגרירות בארצו. במשרד החוץ מכחישים והשגריר לשעבר בצרפת מציג גרסה שונה: הם ביקשו סיוע

נשיא איי קומורו, אחמד עבדאללה סאמבי, אמר היום (ג') כי סירב להצעת ישראל לפתוח בארצו שגרירות מטעמה בתמורה לסכומי כסף גדולים. סאמבי, השוהה בקטאר לרגל כינוס הפסגה הערבית, אמר בראיון לרשת "אל-ערביה" כי "ישראל פנתה אלי אישית וביקשה ממני לאפשר לה לפתוח שגרירות ישראלית, בתמורה לסכום כסף שנתי שאינני מעוניין לנקוב בו. למרות זאת, סירבתי והעברתי זאת לידי מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא".

 

למרות דבריו של סאמבי, מתברר כי דווקא קודמו בתפקיד היה זה שביקש סיוע כספי מישראל. ח"כ לשעבר ושגריר ישראל בצרפת בשעתו, יהודה לנקרי, סיפר בשיחה עם ynet כי נשיא איי קומורו הקודם, סעיד מוחמד ג'וער, היה זה שפנה לישראל בבקשה כי תסייע לו כלכלית. "ב-10 בנובמבר 1994 הוסמכתי על-ידי שר החוץ דאז, שמעון פרס, לחתום עם נשיא איי קומורו על הסכם עקרוני לכינון יחסים דיפלומטיים, בעקבות התקשרויות בין מכריו של ג'וער לבין גורמים מטעמנו".

 

לדברי לנקרי, הפגישה התקיימה בפריז, בבית שהחזיק ג'וער. "בשיחת הרקע לפני החתימה הוא הביע את נכונותו לחתום כדי לתרום את חלקו לפיוס, ודיבר על הערצתו הגדולה למשה רבנו. חתמנו על ההסכם העקרוני, ואני עשיתי זאת כמיופה הכוח של ממשלת ישראל. בסוף השיחה, והדבר אף התפרסם בסוכנות הידיעות הצרפתית, אמר לי ג'וער 'אנחנו במצב כלכלי מאד קשה ונשמח לתרומה חד פעמית של ממשלת ישראל בסך של 200 מיליון דולרים'.

 

"הושטתי לו מכתב של שר החוץ פרס שבירך על היוזמה ואמר כי משרד החוץ יפעל לסייע להם בדומה לתכניות הסיוע שהוא מפעיל במדינות רבות בעולם, באמצעות המחלקה לשיתוף פעולה בינלאומי - והכל באופן גלוי וחוקי. הנשיא ג'וער שב וביקש את הסיוע ואני לא יכולתי להתחייב, אך הבטחתי להעביר זאת לשר החוץ"

 

מדינות ערב גינו והוקיעו את היוזמה

לנקרי הסביר כי מדינות ערב לא קיבלו את היוזמה בהבנה. "לאחר שהדבר פורסם בכלי התקשורת, חלק ממדינות ערב ובהן לוב הגיבו על כך קשות, גינו את יוזמת הנשיא והוקיעו אותו".

אולם בכך לא ויתרו איי קומורו על בקשת הסיוע מישראל. "ימים ספורים אחר כך נתבקשתי להעביר מכתב משר החוץ שלהם, בו הוא שב וביקש בנימוס מפרס, כי בשל המצב הקשה של איי קומורו, היא תשמח לקבל 'סיוע כלכלי מיידי שיאפשר להצדיק את כינון היחסים בין שתי המדינות בממד הפנימי והחיצוני'".

 

בסופו של דבר, לא נפתחה השגרירות הישראלית. "ממשלת ישראל ומשרד החוץ לא הכירו בזה ואיי קומורו נסוגה בה מהמסמך שנחתם - והפכה אותו רק להצהרה משותפת המודיעה על כינון יחסים ותו לא".

 

ומה עם דבריו של סאמבי? לנקרי אינו יכול להתייחס לדברים, שכן אלה לא אירעו בתקופתו, אולם יש לו תחושה כי סאמבי מנסה באמצעותם להתנער מהכתם של קודמו. "אני מטיל ספק בגרסה וייתכן שהוא נוקט עמדה זו כדי לנקות את ארצו ממה שהיה בעבר", אמר. דובר משרד החוץ, יגאל פלמור, מסר בתגובה כי "ישראל מעולם לא הציעה כסף לשום מדינה תמורת יחסים. מי שמציג את עצמו כמועמד ליחסים תמורת כסף מעיד על מרכולתו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר פרטוש
לנקרי. "שר החוץ פרס בירך"
מאיר פרטוש
איי קומורו
מומלצים