שתף קטע נבחר
 

כלכלני לאומי: השינוי עדיין לא קרוב

כלכלני בנק הפועלים סבורים כי רמת הסכון בהשקעה באפיק המנייתי נותרה גבוהה, וזאת בעיקר נוכח המשך המשבר הכלכלי בישראל ובעולם

שבוע המסחר בשוק המניות בבורסת ת"א התאפיין במגמה מעורבת, על רקע השלמת פרסום הדוחות הכספיים של החברות לשנת 2008 והמימושים שנרשמו בראשית השבוע בשוקי חו"ל.  

 

את ירידות השערים שנרשמו בתחילת השבוע הובילו מניות המגזר הפיננסי שרשמו בשבועות האחרונים עליות שערים חדות במיוחד, כאשר מנגד, מניות הנדל"ן ומניות השורה השנייה בלטו לחיוב. לקראת סוף השבוע שבו מניות הבנקים לעלות בחדות, והובילו את עליות השערים.

 

מחזורי המסחר שהיקפם גדל לאחרונה באופן משמעותי שמרו על רמתם משבוע שעבר. זו עמדה בממוצע יומי על כ-1.4 מיליארד שקל, לעומת ממוצע של כ-1.1 מיליארד שקל שנרשם מתחילת השנה.

 

בסיכום שבועי רשמו מרבית המדדים המובילים עליות שערים. מדד ת"א 25 עלה בכ-2.9% ומדד ת"א 75 עלה בכ-6.1%. מדד הבנקים עלה בכ-6.9% והנדל"ן 15 עלה בכ-11%.

 

כאמור, לאחר "ראלי" שנרשם בשבועות האחרונים, בתחילת השבוע נרשמו מימושים, בפרט במניות המגזר הפיננסי. אלה, קיבלו רוח גבית מהשלמת פרסום תוצאותיהם של הבנקים המקומיים לרבעון הרביעי של 2008 ולשנה כולה. חשיפתם של הבנקים למצב המאקרו-כלכלי החלה לבוא לידי ביטוי בתוצאותיהם לרבעון הרביעי הן בשורת ההכנסות והן בשורת הרווח הנקי, ומרביתם רשמו הפסדים שהגיעו לגבול העליון של טווח ההפסד שצפו ואף מעבר לכך. סעיפי ההפרשה לחובות מסופקים וההפסדים מהשקעות במניות בלטו לשלילה ועל רקע המשבר הריאלי נראה כי גם בהמשך יטילו על הבנקים את כובד משקלם.

 

לעומת המימושים החלקיים במניות הבנקים, בלט השבוע ענף הנדל"ן לחיוב. מהפכת ה-IFRS, שכוללת שיערוך נכסים לרבות בדוחות הרווח והפסד במרבית חברות הענף, הביאה לרישום הפסדים כבדים, אך תרמה לשקיפות לגבי שווים של הנכסים. החששות מירידות בערכם של אלה כבר היו גלומות במחירי המניות באופן משמעותי, והירידה ברמת אי הוודאות תמכה בהן. נציין כי חלק מהעוסקים בענף טוענים כי לאחרונה מורגשת התאוששות מסוימת בהיקף הפעילות, אם כי ברמת מחירים נמוכה משמעותית מבעבר.

 

בזירת המאקרו, אין חדש בנתוני הכלכלה הריאלית ממשיכים להצביע על התמתנות הפעילות במשק. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה השבוע לקט אינדיקאטורים כלכליים המצביעים על ההאטה זו. מהנתונים עולה כי במהלך החודשים דצמבר 2008 - פברואר 2009 נרשמה ירידה חדה ביצוא הסחורות וביבוא חומרי גלם ומספר לינות התיירים במלונות תיירות פחת. הייצור התעשייתי ופדיון המסחר הקמעוני נפגעו גם הם. בפדיון ענפי המסחר והשירותים נפגעו גם הם בחודשים דצמבר 2008-ינואר 2009.

 

כלכלני בנק לאומי מעריכים, כי בתקופה הקרובה לא צפוי שיפור של ממש בתנאי הרקע המאקרו והמיקרו-כלכליים. עם זאת, שווי השוק של חברות לא מעטות רחוק משוויין הכלכלי, וחלק מן הפגיעה הצפויה גלום כבר במחיריהן. תוכנית החילוץ האמריקאית עשויה לתמוך ביציאה מהמשבר, אך טומנת בחובה סיכון רב. התאוששות בת קיימא בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009. לקוח בעל אופק השקעה ארוך טווח (מספר שנים), יוכל למצוא גם כיום ניירות ערך במחירים מעניינים. מנגד, בשל רמת הסיכון הגבוהה, אין השוק מתאים ללקוח שונא סיכון או לזה שיידרש לכספו בטווח הקצר.

 

הפועלים: להמשיך להחזיק ברכיב מנייתי נמוך

כלכלני בנק הפועלים סבורים כי רמת הסכון בהשקעה באפיק המנייתי נותרה גבוהה, וזאת בעיקר נוכח המשך המשבר הכלכלי בישראל ובעולם. הנתונים הכלכליים ממשיכים להיות שליליים ברמת המאקרו, כשגם ברמת המיקרו התמונה הכללית מדוחות הרבעון הרביעי היתה הגרועה ביותר זה שנים.

 

מאידך, מחיריהן של מניות רבות הדרדרו בחודשים האחרונים לרמות שפל של שנים, ורבות מהן נסחרות במכפילים חד ספרתיים נמוכים. בנוסף, חלה ירידה ניכרת גם באלטרנטיבות ההשקעה הן בשוק הסולידי, והן בשוק האג"ח הקונצרני, מה שמעלה את האטרקטיביות היחסית של המניות. הצלחת תוכניות הממשל לחילוץ כלכלת ארה"ב מהמשבר עשויה להפיח רוח גבית חזקה בשווקים, אולם יש לקחת בחשבון כי במידה והתוכנית תיכשל, עלול הדבר להביא להדרדרות מחודשת בשוקי ההון.

 

לפיכך ממליצים בבנק הפועלים לרוב המשקיעים להמשיך להחזיק ברכיב מנייתי נמוך, אך משקיעים בעלי אורך נשימה אשר מסוגלים לסבול את הסיכון הגבוה בשוק יכולים לנצל את הרמות הנמוכות בשוק בכדי להתחיל בבניית פוזיציה ארוכת טווח, בעיקר דרך מדדי המניות, ותוך הבנה כי בטווח הקצר יתכן תיקון טכני לעליות של השבועות האחרונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה באחד העם: אור בקצה המינהרה?
צילום: דנה קופל
מומלצים