שתף קטע נבחר

בלייר על תהליך השלום: יהיה קשה בצורה קיצונית

שליח הקוורטט למזרח התיכון מודע לחשש בעולם בעקבות חילופי השלטון בישראל, אבל סבור כי "אין לנו אופציה אחרת, אלא להרים את עצמנו. מה שיקרה בחודשיים הבאים יהיה באמת קריטי". בעקבות פגישה עם נתניהו אמר לשבועון "טיים" כי "הוא רוצה לבנות את פלסטין מלמטה למעלה"

מוכן לעבודה קשה. שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, מעריך כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו ירתם לסייע בכינון מדינה פלסטינית מבלי שיצהיר על כך. "אני אישית חושב שהוא רוצה לבנות את המדינה (הפלסטינית) מלמטה למעלה", הצהיר בלייר בראיון לשבועון "טיים".

 

בלייר נפגש השבוע עם נתניהו. בעקבות הפגישה אמר שליח הקוורטט, כי "ראש הממשלה החדש ברור למדי בשאיפתו לחולל שינוי כלכלי ובטחוני בגדה המערבית - ועל זה הסכמנו שנעבוד אתו". למרות ההתנפלות של התקשורת העולמית על ממשלת נתניהו והחששות בוושינגטון ובבירות אירופה, הבהיר בלייר: "למדתי שפשוט אסור להיכנע. אני יודע שזה יהיה קשה בצורה קיצונית, אבל אני לא מוותר בדברים אלה".

 

הוא מודע לספקנות ולדאגה בעקבות בחירת הממשלה החדשה בישראל והייאוש אחרי המבצע הצבאי בעזה, אבל לדבריו, "אין לנו אופציה אחרת, אלא להרים את עצמנו. מה שיקרה בחודשיים הבאים יהיה באמת קריטי". שליח הקוורטט מונה שלושה מרכיבים חיוניים הנדרשים בחודשיים הקרובים כדי לחזור ל"דרך המלך": חידוש דיאלוג מדיני אמין בנושא שתי המדינות, תוכנית לשינוי גדול בגדה המערבית והקלת הסגר על עזה.

 

שליח הקוורטט הבהיר כי יש שתי אפשרויות לגבי ה"שלום הכלכלי" של נתניהו. "האחת, פיתוח כלכלי כתחליף למדינה, וזה כמובן אינו קביל. אני אישית מאמין שהוא רוצה את השנייה - לבנות את המדינה מהבסיס למעלה. אני מבין ומעוניין בזה. חשוב שממשלת ישראל תצא ותצהיר על רצונה בפתרון שתי המדינות, אבל הנסיבות צריכות להיות מתאימות".


שליח הקוורטט. "ירי הרקטות חסר תוחלת" (צילום ארכיון: רויטרס) 

 

בלייר סבור כי פתרון העימות הישראלי-פלסטיני "ישנה את כל הדינמיקה בעולם המוסלמי. זה יחזק את המתונים". להערכתו, הסכסוך הישראלי-פלסטיני משפיע יותר מאשר המלחמות בעיראק ואפגניסטן, על יכולת של הקיצונים להשיג תמיכה של מתונים בעולם המוסלמי. "העימות הישראלי-פלסטיני הוא בעל חשיבות מהותית לכל המאבק בעולם המוסלמי. זה לא אומר שזה הגורם למאבק", הסביר.

 

מדיניות ישראל בעזה "לא עובדת"

לשאלה באילו תנאים תדבר הקהילה הבינלאומית עם חמאס, השיב בלייר כי "יש בעיה. קשה מאוד לקהילה הבינלאומית להעביר כסף לממשלה הפלסטינית במקום שבו חמאס אומר שהוא שומר לעצמו את הזכות לאלימות, לירות רקטות לעבר אזרחים ישראלים חפים מפשע". הוא הוסיף, כי "ירי הרקטות הוא לא רק חטא מבחינה מוסרית, אלא גם חסר תוחלת מבחינה הטקטית. זה לא הגיוני בשום רמה".

 

בלייר הבהיר שאי אפשר לדבר עם חמאס כי "זה ישים אותנו במצב שבו אנחנו תומכים באופן טקטי בפעילות המכשירה התנגדות אלימה". עם זאת, הוא סבור שגם ישראל צריכה לשנות את מדיניותה כלפי רצועת עזה, משום שהיא "לא עובדת". לדבריו, "חמאס משיג את מה שהוא רוצה דרך המנהרות והפעילות החברתית. אנחנו צריכים לעזור לתושבי עזה. הייתי רוצה לראות סיוע הומניטרי במובן הרחב ביותר שלו - לא רק של מזון ודלק, אלא גם בבניית תשתית ובתים".

 

שליח הקוורטט מודע לכך ש"ישראל מודאגת מכל דבר שיש לו השלכות ביטחוניות. אבל עלינו להבדיל בין מה שהוא סיכון בטחוני", אבל הוא מבהיר שאי אפשר למנוע סיוע בבניית התשתית בעזה גם תחת שליטת חמאס. בלייר מודה שרצועת עזה היא מקום מסוכן, אבל הוא מתכוון לחזור אליה, משום שחשוב שהקהילה הבינלאומית תהיה מעורבת. "יש הרבה מאוד אנשים בעזה שכמהים לסיוע ואין להם שום חלק בפוליטיקה. הם רק רוצים להתפרנס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלייר. "תקופה קריטית"
צילום: רויטרס
נתניהו. "שלום כלכלי"
צילום: אוליבייה פיטוסי פלאש 90
מומלצים