שתף קטע נבחר

יוזמה: להפוך את בית הכנסת למרכז קהילתי

לרב קנט ברנדר מישיבה-יוניברסיטי ולרבני צהר יש חלום: להפוך את בתי התפילה למוקד פעילות רוחנית וחברתית, ולא רק עבור חובשי הכיפות, ואחרי פיילוט מוצלח הם מרגישים "תחושה של מהפיכה באוויר". איך עושים את זה?

"בית כנסת הוא לא רק מקום להתפלל בו, הוא צריך להיות מקום שיהיה מרכז קהילתי, שאנשים יוכלו להכנס אליו בשביל צרכים שונים ולהרגיש בו נח", כך מצהיר בשיחה עם ynet הרב קנט ברנדר, דיקן המרכז לעתיד היהדות בישיבה-יוניברסיטי בארה"ב שיחד עם עמותת צהר הקימה פרוייקט להפיכת בתי כנסת למרכזים קהילתיים.

 

הפרויקט, שמסיים בימים אלה את שנת הפיילוט בהצלחה, שם לו למטרה להפוך את בתי התפילה למוקד לפעילות רוחנית וחברתית ולא רק עבור חובשי כיפות. החזון של יוזמי הפרויקט מתבסס על המודל האמריקני שם בתי כנסת משמשים את בני הקהילה לצרכים מגוונים, ומהווה מקום מיפגש לדתיים וחילונים כאחד.

 

"באמריקה בית כנסת הוא מקום בו אנשים מרגישים בנוח", מסביר הרב ברנדר, "הוא כתובת בכל זמן ולכלל הציבור. אנחנו רוצים, יחד עם צהר, להפוך את בתי הכנסת בארץ לכתובת מרכזית לכל הקהילה. להגיע למצב שבחור שהולך לצבא יוכל להגיע לשם להתפלל לפני הגיוס, שאדם שרוצה ללמוד, להודות, לחגוג, לבקש עזרה יבוא. הפירוד שיש בישראל בין דתיים לחילונים נגרם משום שאין מספיק שפה משותפת. אם בתי הכנסת יהפכו למקום בו הציבור הרחב יגיע ולחוות דברים ביחד אז זה יהיה גם המקום בו תעלם ההפרדה".

 

איך זה עובד?

הדרך לחזון אחרית הימים הזה, על-פי היזמים, היא מאוד פשוטה. קהילה המעונינת להיכנס למודל בוחרת רב מבין המועמדים של צהר, או לחלופין יכולה להציע מועמד משלה. לאחר מכן חברי הקהילה חותמים על חוזה לשנתיים. החוזה מבטיח כי צהר תשתתף במשכורתו של הרב וכן בפעילות הקהילתית. במהלך השנתיים האלה הרבנים מקבלים ליווי וייעוץ אינטנסיביים ואמורים להציג את הפעילויות שהתקיימו בקהילה. ביניהם מיפגשים בגני הילדים ובתי הספר, ערבי לימוד ורמת מעורבות גבוהה בחייהם של בני הקהילה.

 

במהלך השנה הראשונה השתתפו בפרויקט עשר קהילות

בכל רחבי הארץ ביניהם זכרון יעקב, רעננה, ירושלים, ערד, קרית גת וראשון לציון. אם בשנה הראשונה חיפשו היוזמים קהילות שנחשבות מבוססות מבחינה דתית. השנה הם מחפשים מקומות בהם הציבור הדתי פחות דומיננטי כמו כפר שמריהו, הרצליה, נתניה ואחרים. היזמים ואנשי החזון צופים שהחל מסוף השנה השניה בכל שנה יצטרפו לפרויקט עשרים קהילות.

 

"יש לנו תחושה של מהפיכה באויר, שהדבר שאנחנו מתחילים זה העתיד החדש של עם ישראל", אומר הרב רונן נויבירט, ראש מיזם קהילות פתוחות, האחראי על קשרי חו"ל בצהר שעומד בעצמו בראש בית כנסת קהילתי ברעננה, "אנחנו מנסים לצר תנועה של שינוי חברתי ותפיסתי, שתפתח את השערים והלבבות ותשנה את המציאות הקיימת בקהילות שבישראל. תנועה שתהפוך להיות רלוונטית גם לציבור שלא מגדיר את עצמו דתי, אבל מחפש רוחניות. אם נצליח לממש את החזון הזה ולהגיע למאות קהילות המדינה שלנו תראה אחרת ותהיה במקום אחר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רק תפילה. בית כנסת
צילום: ישראל ברדוגו
כתובת לכל הציבור. אילוסטרציה
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים