שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סוף לסיכון: מפעל מזהם בבית שמש ייסגר

שנים של סלחנות איפשרו למפעל "אבקו כימיקלים" בבית שמש להמשיך ולסכן את סביבתו למרות אזהרות שהוא מטפל ברעלים בצורה רשלנית. חרף שלוש חקירות פליליות, שני כתבי אישום והרשעות - הוא המשיך לפעול באין מפריע. לאחר גילוי ליקויים חמורים בסיור פתע - למשרד להגנת הסביבה נגמרה הסבלנות

במשך שנים פעל מפעל "אבקו כימיקלים" שבבית שמש כאשר לרשויות ידוע וברור שהוא מזהם ואף מסוכן לציבור הנמצא בקרבתו. הם התריעו מספר רב של פעמים על ליקויים בשימוש בחומרים מסוכנים, ונגד המפעל נפתחו שלוש חקירות פליליות. החקירות הניבו שני כתבי אישום והרשעות - אך עיכובים שונים איפשרו למפעל להמשיך לעבוד.

 

בערב פסח האחרון הגיעו אנשי המשרד להגנת הסביבה לביקור פתע במפעל. הממצאים שגילו היו חמורים: מכלים עם חומרים מסוכנים ורעילים אוחסנו באופן רשלני בניגוד לתקנות; שאריות של אבקות ותשטיפים אותרו באזורים שונים במפעל; מתקנים שונים במפעל לא עמדו בתקן ומכליות שנשאו חומרים מסוכנים פרקו את התכולה על הכביש הראשי באזור התעשייה - לא רחוק ממרכולים, מסעדות וחנויות. 


הזנחה בחצר המפעל (צילומים: המשרד להגנת הסביבה)

  

מנהלי המפעל זומנו לשימוע אצל מנהל מחוז ירושלים של המשרד, שוני גולדברגר, אך הסבריהם לא סיפקו אותו. החלטתו הייתה שלא לחדש את היתר הרעלים של המפעל. המשמעות בפועל היא שבקרוב מאוד ייאלץ המפעל לסגור את שעריו שכן ללא היתר רעלים אין לו אפשרות לעבוד. גולדברגר הודה שמדובר בצעד מרחיק לכת בו לא נקט מעולם, אך ההיסטוריה של המפעל, לדבריו, והממצאים האחרונים לא איפשרו לקבל החלטה אחרת.

 

היסטוריה של ליקויים

מפעל "אבקו כימיקלים" מאגד את פעילותן של כמה חברות ועוסק בייצור ומסחר בכימיקלים עבור תעשיות הטקסטיל והניקיון. מתוקף פעילותו, מאחוסנים בשטחו מאות סוגי חומרים מסוכנים. גיליון ההתרעות והצעדים שננקטו נגדו במהלך השנים האחרונות מצייר תמונה מדאיגה. פעמים רבות גילה המשרד ליקויי בטיחות באיחסון החומרים המסוכנים ואף זיהומים בנחל שורק הסמוך. התגלו גם פליטות חריגות של חומרים מסוכנים מהארובות - לפעמים בריכוזים גבוהים מאוד.

 

אך למרות כל אלה, עד כה נראה שמנהלי המפעל נהנו דווקא מיחס סלחני מצד הרשויות. בשנת 2004 הוצבה בפני המפעל תוכנית מפורטת לעמידה ביעדי המשרד, ובמשך תקופה ארוכה גם הושקעו מצידו לא מעט כספים בנושא. "כל שבוע הם דיווחו לנו על ההתקדמות בתוכנית", סיפר גולדברגר. אלא שההשקעה לא עמדה בציפיות, ובמקביל נמשכו הפרות הנהלים.


זיהום קרקע: חומרים מסוכנים מפוזרים בחוץ

 

לפני כשנתיים דרשה עיריית בית שמש להוציא למפעל צו סגירה שיפוטי. בית המשפט אמנם נעתר לבקשה, אך מאז מצליחים מנהלי המפעל לדחות את ביצוע הגזירה. ייתכן שהסיבה היא שהמצב הנוכחי נוח לכל הצדדים: העירייה מצטיירת כמי שמבקשת לסגור את המפעל המזהם, אך כל עוד הוא פועל הוא ממשיך לשלם ארנונה. 

 

התוצאה של הסלחנות המתמשכת הזו נראתה היטב בסיור האחרון של אנשי המשרד להגנת הסביבה במפעל. מדו"ח סיכום הסיור עולה כי המפעל עובר על מרבית סעיפי היתר הרעלים שלו: התגלו סדקים עמוקים בקרקע דרכם מחלחלים חומרים מסוכנים, אבקות רעילות וחומרים מסוכנים היו מפוזרים על הרחבה שבחצר המפעל, חביות עם חומרים מסוכנים היו מאוחסנות בצורה מוזנחת, הטיפול בפסולת היה לקוי וכך גם נהלי כיבוי האש.


זיהום מים? חבית חומר מסוכן ליד מערכת הניקוז העירוני 

 

אך זיהום של הסביבה היה כנראה התסריט החמור פחות בכל הנוגע ל"אבקו כימיקלים". הליקויים החמורים שהתגלו העלו חשש ממשי לפגיעה בנפש, שכן שהמפעל ממוקם באזור התעשיה הצפוני של בית שמש, שבו שוכנות גם חנויות צעצועים, מרכולים מסעדות, מקומות בילוי ואולמי שמחות רבים. כמה מאות מטרים משם מקדמת העירייה גם בניית שכונה חדשה.

 

"לא ישנתי בלילה לא פעם ולא פעמיים בגלל המפעל הזה", אמר גולדברגר ל-ynet. "אי אפשר ואסור לנו לחכות שיקרה אסון, ולא חסרים תרחישים למצב כזה. במקרה של 'אבקו כימיקלים' ישנו חשש שאירוע שיכול להסתיים באופן נקודתי - יחרוג מתחומי המפעל ויסכן אנשים רבים. הכל בגלל התשתיות הלקויות". מלבד שלילת היתר הרעלים, שוקלים כעת במשרד גם לבקש להוציא למפעל צו סגירה שיפוטי. 

 

תגובות

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אמנם לא היה מעורב ישירות במהלך אך התייחס לנושא ואמר כי ההרתעה והאכיפה הן אחד מיעדיו המרכזיים במשרד. ארדן הוסיף כי הנחה את הדרג המקצועי במשרדו לפעול בנחישות בנושא. "לא יהיו פשרות בנושא. נגד מעוולים סביבתיים יחלו הליכי אכיפה מיידיים לרבות הליכים פליליים בעת הצורך", אמר. 

 

ממפעל "אבקו כימיקלים" נמסר: "מוצרינו נמכרים ליצוא לארצות רבות (אירופה, ארה"ב, דרום אמריקה ואסיה) ולשוק המקומי, ואף זכינו בתאר יצואן מצטיין. המפעל קיים למעלה מ 35 שנים ומאז הקמת המשרד לאיכות הסביבה שתפנו אתו פעולה לכל אורך הדרך.  בשנים האחרונות השקענו סכומים מאד גבוהים במתקנים בתחום הבטיחות ואיכות הסביבה. על אף המצב הכלכלי הקשה, ובמיוחד בענף הטקסטיל, והקיצוצים בהשקעות החלטנו שגם בשנה קשה זו לא נצמצם התקציבים המיועדים לטפול בנושאי סביבה ובטיחות. אנו בתהליך של שפור מתמיד בכל תחומי איכות הסביבה והבטיחות, ונמשיך לשתף פעולה עם המשרד לאיכות הסביבה ונפעל ליישום מלא של כל דרישותיו".

 

מעיריית בית שמש נמסר: "עיריית בית שמש פעלה נגד מפעל אבקו, עקב חריגות בניה ולכן המפעל לא קיבל רשיון עסק. מבחינת איכות הסביבה, הגורם המוסמך והאחראי הוא המשרד לאיכות הסביבה, שנתן לאבקו 'היתר רעלים' עד לפני יומיים". ראש העיר משה אבוטבול הוסיף: "האינטרס העליון הינו השמירה על בריאות התושבים, אך ישנה גם חשיבות לפעילות המפעלים בעיר, על מנת לסייע במקומות תעסוקה, ונברך על פיתרון אמיתי לבעיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבקה מסוכנת מפוזרת על הרצפה
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
תשתית לקויה: החומרים מחלחלים לקרקע
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
מומלצים