שתף קטע נבחר

טורקיה וארמניה הסכימו על "מפת דרכים" לפיוס

משרד החוץ באנקרה הודיע כי שתי המדינות הצליחו לגבש מסגרת להמשך המגעים ביניהן. לא ברור כיצד תיפתר המחלוקת המרכזית בשאלת הרג הארמנים

התקדמות ניכרת במגעים לפיוס בין טורקיה לארמניה. משרד החוץ באנקרה הודיע הלילה (ה') כי שתי המדינות הגיעו להסכמה על "מפת דרכים" לשלום ונורמליזיציה ביחסים. בהודעה לא נמסר כיצד מתכוונים הצדדים לפתור את המחלוקת המרכזית סביב סוגיית הרג הארמנים בתקופת הממשל העות'מני.

  

היסטוריונים מעריכים כי כ-1.5 מיליון ארמנים נטבחו בידי הטורקים בשנים שלפני מלחמת העולם השנייה - אירוע שנתפס בעיני רבים כרצח העם הראשון במאה העשרים. טורקיה מכחישה מצידה כי ההרג היה שיטתי - וטוענת כי הנספים מתו במלחמה ומספר ההרוגים נופח.

 

גורמים רשמיים בטורקיה סירבו להתייחס לנושא "טבח הארמנים". בהודעת משרד החוץ נכתב רק כי חלה התקדמות משמעותית במגעים בין שתי המדינות, וכי הצדדים "הגיעו להבנה משותפת לשקם את הקשרים, באופן שיהיה מקובל על שתי המדינות, והסכימו על מסגרת כוללת. בתוך מסגרת זו נקבעה מפת דרכים". ממשלת ארמניה טרם אישרה את הדברים.

 

"ארצות הברית מוכנה לסייע"

הודעת משרד החוץ באנקרה באה שבועות ספורים לאחר ביקורו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה בטורקיה. בביקורו, קרא אובמה לטורקים ולארמנים לפתור את הסוגיות המעיבות על היחסים ביניהם. בנאומו בפני הפרלמנט באנקרה, נמנע אובמה משימוש במונח "ג'נוסייד", אך סירב לחזור בו מהטענה שהטורקים ביצעו רצח עם בארמניה.

 

במהלך מסע הבחירות לנשיאות ארה"ב, הביע אובמה תמיכה בהחלטת הסנאט להכיר בהרג הארמנים בידי הטורקים העות'מנים ב-1915 כרצח עם - למורת רוחה הרבה של טורקיה. "רצח העם הארמני אינו האשמה או דעה אישית - אלא עובדה שתועדה היטב ונתמכת בידי גוף ראיות נרחב", טען אובמה בהודעה שפרסם בינואר 2008 באתר מסע הבחירות שלו.

 

קריאתו עוררה דיון נוקב בטורקיה בשאלה איזו מדיניות יש לנקוט במול ארמניה. ממשלת טורקיה פעלה כבר אז לשיפור היחסים בין המדינות, אך הדבר הוביל להתנגדוּת עיקשת מבית. טורקיה הציעה לארמניה להקים

 קבוצה שתחקור את הרג הארמנים במשותף, והבהירה כי היא מוכנה לפתוח את  הארכיונים לצורך המחקר.

 

ההכרזה הטורקית באה שעות ספורות לאחר שמזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, שיבחה את "מאמצי הפיוס" מצד טורקיה וארמניה. מאוחר יותר בירך דובר מחלקת המדינה בוושינגטון על ההסכם: "ארצות הברית סברה, ועודנה סבורה, כי המגעים לפיוס צריכים להתקיים ללא תנאים מוקדמים ובמסגרת לוח זמנים הגיוני", אמר הדובר רוברט ווד. לדבריו, ארצות הברית מוכנה לפעול "בשיתוף עם שתי הממשלות כדי להביא לנורמליזיציה, לקדם את השלום, הביטחון והיציבות באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא טורקיה בביקור בארמניה. ארכיון
צילום: AP
"טבח הארמנים". ארכיון
מומלצים