שתף קטע נבחר

אדום, צהוב או ירוק: מי תוכתר לקבוצת העשור?

ההישגיות וההמשכיות של פנאתינייקוס, העוצמה והיציבות של צסק"א מוסקבה או השואו טיים של מכבי ת"א? הפיינל פור יכריע מי תיזכר כקבוצה הגדולה באירופה של תחילת המילניום

"מי תזכה ביורוליג? זה קל, אני שם את הכסף על ברצלונה ונבארו. לא, בעצם פנאתינייקוס תנצח בדרבי ואוברדוביץ' יחגוג בגמר. ואולי הגיע הזמן של אולימפיאקוס? בכל זאת, וויצ'יץ' ופפאלוקאס שם. רגע, מה, מישהו מסוגל לנצח במאני טיים את מסינה וצסק"א?".

 

 

כך, פחות או יותר, נשמעה השבוע שיחה עם אישיות כדורסל בכירה, שנדרשה לחזות מי תוכתר לאלופת אירופה 2009. מאבקי יוקרה וכסף יהפכו את הפיינל פור בברלין (שישי וראשון, שידורים בספורט 2) לפתוח מתמיד. יהיה בו עוד קרב - על תואר קבוצת העשור. פאו וצסק"א ינסו לנכס את הטייטל לעצמן, בעוד מכבי תל אביב תשב בבית ותחזיק אצבעות ליריבותיהן.


סמודיש, אוברדוביץ' ופארקר. כולם חכמים, נבונים וראויים

 

מי ראויה מכולן לתואר המחייב? תלוי, כמובן, את מי שואלים. מכבי שיחקה את הכדורסל היפה ביותר, פאו התפרשה על פני מספר השנים הגבוה ביותר וצסק"א היתה היציבה ביותר. קבענו ארבעה קריטריונים שאמורים להקל על הבחירה, אבל ייתכן שהם רק סיבכו אותה. בשורה התחתונה תקבלו, איכשהו, גם מסקנה.

 

הישגיות: פאו מספר 1 או שכולן שוות?

בסופו של דבר, מבחן התוצאה הוא הרי זה שקובע. נכון לעכשיו, העשור הזה התמלא בעיקר בגביעים צהובים, ירוקים ואדומים, כשרק ברצלונה הניפה בטעות ב-2003 ושברה את הסטריק. בראש ניצבות כרגע פאו (2000, 2002 ו-2007) ומכבי (2001, 2004 ו-2005) עם שלוש זכיות, כשצסק"א מעט מאחור עם שתיים לזכותה (2006 ו-2008).

 

ומה לגבי ההגעה למעמדי השיא? הרוסים החמיצו שני פיינל פורים בלבד בעשור הנוכחי וביום שישי יפתחו את הופעתם השמינית מאז 2000. הישראלים הגיעו שבע פעמים למעמד השיא והיוונים יקיימו בברלין את הופעתם השישית.


צסק"א מוסקבה. שמונה פיינל פורים בעשור (צילום: cskabasket.com)

 

ייצוא כוכבים: הכלל שיוצא מן הכלל

לכל שלוש קבוצות היו כוכבי על, אך באופן מדהים למדי, כמעט אף אחד מהם לא תירגם את הצלחתו לקריירה מרשימה ב-NBA. היוצא מהכלל הוא אנתוני פארקר, שעבר ממכבי לטורונטו והפך לקפטן הראפטורס ולשחקן מוערך גם מעבר לים. אנדריי קירילנקו אמנם הפך לכוכב באמריקה הגדולה, אבל את הגביע הוא לא הצליח להביא לצסק"א.

 

שרונאס יאסיקביצ'יוס וז'ליקו רבראצ'ה פנו לארצות הברית ולא ממש הטביעו חותם, בעוד האחרים העדיפו לשמור על מעמדם ככוכבי על אירופיים ולא יצאו לרעות בשדות זרים. ניקולה וויצ'יץ', דיאן בודירוגה, דימיטריס דיאמנטידיס, תיאו פפאלוקאס ודייויד אנדרסן הם הדוגמאות הבולטות.

 

מורשת: השואו טיים של מכבי

השושלת של יאסיקביצ'יוס, וויצ'יץ' ופארקר במכבי היא זו שהותירה הכי הרבה זכרונות, מהלכי היילייטס וגם שיאים - לא רק בעשור הזה, אלא אולי בכל הזמנים. פיני גרשון הוביל מהפך מחשבתי, שלפיו אפשר לזכות בתארים גם עם יותר מ-60 נקודות בגמר.


שרונאס יאסיקביצ'יוס בצהוב. כל מהלך - לפנתיאון (צילום: יוסי רוט)

 

הצהובים סיפקו שואו טיים במשחקי ליגה אפורים נגד רמת גן וגם בגמר היורוליג נגד בולוניה וטאו ויטוריה. הם ידעו לשמור כשצריך (לפעמים), נהנו מחסדיה של אלילת המזל וכבשו את לבבותיהם אוהדים ומאמנים ברחבי היבשת, שהפכו לחסידי השושלת ההיא. קשה לומר את הדברים הללו על הכדורסל של ז'ליקו אוברדוביץ' ואטורה מסינה, מתוחכם ככל שיהיה, אך מצודד ומושך הרבה פחות.

 

יציבות והמשכיות: היוונים התפרשו

מכבי כבשה את אירופה במחצית הראשונה של העשור, צסק"א מילאה את המשבצת במחצית השנייה. קשה לומר שפנאתינייקוס תמיד היתה שם, אבל היא ידעה לפרוש את זכיותיה על פני נקודות ציון שונות ומגוונות.

 

בפעם הבאה שתישאלו מדוע יש בעייתיות במהפכים תכופים בסגל, תציגו את המועדונים מתל אביב, ממוסקבה ומאתונה כדוגמה חיה. אוברדוביץ' יסגור הקיץ 11 שנות אימון בפאו ולעתים נדמה שהוא שם מאז שהומצא הכדורסל. צסק"א הפכה מלוזרית גדולה לווינרית עצומה ביום שבו מסינה החליף את דושאן איבקוביץ'. ומכבי? בינתיים, אפילו הקאמבק של גרשון לא עוזר לה לחזור לימים ההם.


פאו חוגגת עוד גביע. תגיע לארבעה בעשור אחד? (צילום: AFP)

 

כל אחד מהגביעים של פאו הורכב מליין אפ שונה במהותו. הגביע הראשון היה שייך לבודירוגה, ג'וני רוג'רס, רבראצ'ה ועודד קטש. השניים הראשונים נותרו מהרביעייה בגביע השני, כשבשלישי שינתה הקבוצה את פניה והפכה לנחלתם של דיאמנטידיס, מייק באטיסט ורמונאס שישקאוסקאס. רק פראג'יסקוס אלוורטיס תמיד היה שם, אבל חלקו בחגיגה הלך וקטן עם השנים.

 

מכבי זכתה בסופרוליג עם הקבוצה של נייט האפמן, אריאל מקדונלד, נדב הנפלד ופארקר. AP חזר כדי לסחוף אחריו את שאראס, וויצ'יץ', טל בורשטיין ומייסיאו באסטון ל'בק טו בק' ב-2004 וב-2005. וצסק"א? היא זכתה בשני גביעים עם סגל כמעט זהה. פפאלוקאס מימין, ג'יי.אר הולדן וטראג'ן לנגדון משמאל, מתיאש סמודיש במרכז. בקיץ החולף היא ביצעה אי אילו שינויים, ואם יגיע הגביע השלישי - זה כבר ייראה אחרת.


אוברדוביץ' וגרשון. מי מספר 1? אולי בכלל מסינה (צילום: רויטרס)

 

השורה התחתונה: הכל פתוח, עוד לא מאוחר

בסופו של דבר, הצלחנו להגיע למסקנה. היא ניתנת לערעור ולוויכוח, אבל להלן עמדתנו הרשמית:

  • זכייה של פנאתינייקוס תביא אותה למאזן מדהים של ארבעה גביעים בעשור ותכריע את הכף לטובתה.
  • במידה שאולימפיאקוס או ברצלונה יטרפו את הקלפים, יהיה שוויון בין הירוקים לצהובים ואנחנו ניתן את התואר למכבי תל אביב. כל הזכויות שמורות לאנתוני פארקר.
  • ואם צסק"א מוסקבה תגרוף את הקופה? שלושה גביעים לשלוש קבוצות ייצרו כאן מצב חסר תקדים. הרוסים, שייצאו לשנות הטיפש-עשרה כשליטים הבלתי מעורערים של הכדורסל האירופי, יקבלו את תואר קבוצת העשור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסינה בפעולת כישוף
צילום: רויטרס
מומלצים