שתף קטע נבחר

ממשק "הקורא מחשבות" - צובר תאוצה

על זיהוי דיבור במחשב ובסלולרי כבר שמענו. אז מה מעכב את קריאת המחשבות?

נשמע דמיוני? תלוש מהמציאות? לפני כשבוע זכה סטודנט להנדסה ביו-רפואית מאוניברסיטת ויסקונסין בשם אדם וילסון לפירסום עולמי לאחר שהצליח לעדכן הודעת טוויטר באמצעות גלי מוח, בלי שימוש בידיו כלל. וילסון חבש קסדה עם אלקטרודות שמנתחות את גלי המוח ומזהות אזורי מיקוד.

 

האמת היא, שמדובר בטכנולוגיה טריוויאלית למדי. המערכת, שפותחה בשנים האחרונות, נקראת ‭,BCI2000‬ והיא נמצאת כיום במאות מעבדות מסביב לעולם. היא מסוגלת להחליף את המקלדת באמצעות גלי המוח עבור כל תוכנה המחוברת למחשב. המימשק שפיתח וילסון, עם מדענים ממרכז המחקר וודסוורת' בניו-יורק, מציג מקלדת על מסך והמערכת מזהה את האות שבה מתמקד בעל הקסדה.

 

הסירטון המתאר את כל התהליך עלה ליוטיוב, ושם ניתן להתרשם מראשוניותה של המערכת: היא איטית מאוד. אולם מה שמרשים בכל הסיפור, הוא, שמדובר ב"גיוס" של טכנולוגיה קיימת לטובת רעיון חלוצי וכמעט דמיוני. ככלל, הטכנולוגיות הנוגעות ל"קריאת" המוח עומדות לצבור תאוצה בשנים הקרובות, לטוב ולרע. קל לנחש איזה שימוש יכול להיות להן עבור פגועי גפיים או אנשים המתקשים בדיבור, ומנגד - בחדרי חקירות.

 

אוזניות עם גלים

סביר להניח, שאם יכולנו לקפוץ בזמן 5 עד 10 שנים קדימה, היינו רואים רשתות מחשבים ומפעילות סלולריות, שמוכרות - במקום קורא הכרטיסים המוכר לנו - קורא מחשבות. כך ניתן יהיה לשבת בכיתה או בפגישה, ול"שדר" מסרים מהמוח לטלפון, בלי צורך לקלוד הודעות SMS או ללחוש לתוך המכשיר. ואכן, בשנים הקרובות אנו צפויים לראות בשוק אוזניות, שיאפשרו שליטה בפעולות שונות באמצעות אותות אלקטרוניים (מה שאנחנו מכירים כ‭(EEG-‬ שיופקו מתאי עצב. פיתוח כזה ישנה את מערכת היחסים שלנו עם מכשירים. העולם כבר לא ייראה אותו דבר.

 

המטרה המרכזית והמקורית של הפיתוח היא לסייע לנכים קשים לתקשר עם הסביבה. שתי חברות נערכות כיום להפוך את הטכנולוגיה הרפואית הזו ולהפוך אותה לנחלת הכלל. חברה אוסטרלית בשם Emotiv תשחרר במהלך השנה אוזנייה בעלת 16 סנסורים, שתאפשר ביצוע של 12 תנועות במשחקי מחשב באמצעות אותות מהמוח. בחברה מוסרים גם, שההתקן החדש יידע לזהות באותה צורה גם רגשות במהלך המשחק ויוכל לתרגם אותן לפעולות על גבי מסך המחשב.

 

האוזנייה של Emotiv תומכת בכל מחשב שמריץ את מערכת ההפעלה חלונות, והיא אמורה להיות מושקת בשלב מאוחר יותר השנה. המחיר - כ‭300-‬ דולר. חברה נוספת מקליפורניה, בשם ‭,NeuroSky‬ מייצרת גם התקן, ש"מסוגל לקרוא" את רגשותיו של אדם. מנכ"ל החברה אומר, שההתקן מסוגל לדעת מתי האדם נינוח, עצבני או בלתי מפוקס. כדי להבין שלא מדובר בקשקוש, די אם נאמר שהזכויות כבר נמכרו לחברת המשחקים Sega ולחברת נוקיה, שמהנדסיה בטח עמלים עכשיו וודאי על שילוב הטכנולוגיה בטלפונים עתידיים.

 

עלויות הייצור של התקנים מסוג אלה צפויות לרדת בשנים הקרובות ממאות אלפי דולרים ליחידה, לכמה מאות בודדות. בנוסף, ניתן לראות, שכל הטכנולוגיות המהפכניות האחרות שהופיעו בשנים האחרונות, כמו שלט ה‭Wii-‬ האלחוטי, זכו לפריצות ושדרוגים. כבר כיום ניתן לראות ברחבי האינטרנט סרטונים מעניינים על האפשרות לשלוט במוח האדם. הבעיה היא מה יקרה ברגע שהאדם יתחיל להשתמש ברעיון לצרכים שליליים. השדרוג הבא בתחום עלול לנפץ כללי אתיקה בסיסיים בין בני-אדם ועלול להוות פירצה מסוכנת. אומנם הרעיון כשלעצמו מהפכני וחשוב ועם התקדמות החומרה והתוכנה הוא גם קורם עור וגידים, אבל חשוב מאוד להבין את מגבלותיו - ואת סיכוניו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים