שתף קטע נבחר

אייל גבאי על בלינקוב: ממתי לפקיד יש זכות וטו?!

הדיונים בועדה לביקורת המדינה על תהליך בנייית התקציב הפכו לזירת התגוששות פוליטית. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, מתח ביקורת על בלינקוב: אני מעריך את התפטרותו הערכית, אבל הממשלה היא שקובעת

הדיונים על בניית התקציב בוועדת הכנסת לביקורת המדינה, נפתחו הבוקר (ד') בטונים צורמים. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, הגיב לאווירה בציבור ובכנסת סביב התפטרותו של הממונה על התקציבים באוצר, רם בלינקוב, ואמר "ההתפטרות של בלינקוב ערכית ואני מעריך אותה, אבל מה שקובע זה מבחן התוצאה ובמבחן התוצאה הממשלה קיבלה את החלטות נתניהו". גבאי התייחס למעמדו של הממונה ואמר: "אני לא מכיר מצב שבו לפקיד יש זכות וטו על הכרעותיו של ראש הממשלה".

 

עוד קודם לכן הפכו דיוני הוועדה לזירת התגוששות בין חברי כנסת מסיעת קדימה לחברי כנסת מהליכוד. יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון (קדימה) ושר האוצר הקודם רוני בראון (קדימה) הציגו שאלות נוקבות ליועץ הכלכלי של ראש הממשלה אורי יוגב ולרם בלינקוב. בשלב מסוים, אף האשימה חברת הכנסת אורית זוארץ מקדימה את ראש הממשלה בנימין נתניהו ב"עשיית קומבינות". במהרה, פקעה סבלנותם של חברי הכנסת מסיעת הליכוד, והם החלו למתוח ביקורת קשה על ההתנהלות הלא שגרתית של הישיבה.

 

חברת הכנסת ציפי חוטובלי (ליכוד) פנתה אל חסון ואמרה: "אולי תלבש כבר גלימה של שופט", וחברה לסיעה אופיר אקוניס הוסיף: "האם הישיבה הזו הוכרזה כוועדת חקירה?!". חבר הכנסת זאב אלקין (ליכוד) כעס על התנהלותו של רוני בר און וטען כי נוכחותו של שר לשעבר בדיוני הוועדה מנוגדת לחוק. בעקבות דבריו יצא בראון בכעס מאולם הדיונים.

 

בלינקוב: התקבלו החלטות לא סבירות

שני הדוברים העיקריים בדיון היו רם בלינקוב ואורי יוגב. בלינקוב התייחס להתפטרותו ואמר "התפטרתי כי התקבלו החלטות שלא יכולתי להשלים איתן ואי אפשר להעביר אותן מבחינה חוקית". לטענת בלינקוב, תפקידו של הממונה על התקציבים באוצר מצריך ראייה כוללת ולכן ברגע שניטלת ממנו היכולת להשפיע, הוא לא יכול למלא עוד את תפקידו.

 

חבר הכנסת אופיר אקוניס הציג שאלות לבלינקוב ובין היתר תהה מדוע לא התפטר בעקבות החלפת הממשל, כפי שמקובל אצל פקידים רמי דרג בארה"ב. יו"ר הוועדה חסון התערב בדברים והשיב במקום בלינקוב: "כאן זה לא אמריקה".

 

בנוסף, טען בלינקוב כי בשיחות על עסקת החבילה נכח גם קודמו בתפקיד, קובי הבר, המכהן היום כסמנכ"ל בנק לאומי. קובי הבר הכחיש את הדברים ואמר: "מעולם לא נכחתי בישיבה שעסקה בתקציב המדינה". אורי יוגב טען כי מעולם לא נפגש עם הבר בנושא התקציב וגם היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה הכחישה את הדברים.  

 

נושא נוסף שנידון בוועדה, היה החשש לניגוד עניינים של אורי יוגב, המעורב בעסקי התפלת מים, בנושאים מסוימים שנידונו במסגרת בניית התקציב. אורי יוגב התייחס לטענות ואמר "נמנעתי מלהשתתף בדיונים שעסקו ברפורמה במשק המים ובחברת החשמל".

 

לדברי אייל גבאי, הרפורמה במשק המים הוצאה מחוק ההסדרים לאחר שנתקלה בהתנגדות מצד יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בשל החשש לפגיעה בתנאי ההעסקה של עובדי מקורות. "מבחינת עיני זה היה יהרג ובל יעבור", אמר גבאי, ובכך חיזק את דבריו של יוגב, כי לא הייתה לו אינטרס בביטול הרפורמה.

 

גם היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה התבקשה להתייחס למינויו של יוגב ליועץ הכלכלי וטענה כי ב-5 במאי, נחתם הסכם בין משרד ראש הממשלה ליוגב, שהסדיר את מעורבותו שקבלת החלטות כלכליות. לדברי היועצת המשפטית, כל מעורבות של יוגב בשיחות על התקציב לפני חתימת ההסכם, הייתה באישורה ובידיעתה.

  

בסיכום הישיבה אמר יו"ר הוועדה, יואל חסון: "אני מקווה שמבקר המדינה יבדוק את הנושאים שעלו בדיון".

 

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, מסר כי: הצוות המקצועי שמע את הדברים ונדון בנושאים שעלו. אם צריך להיכנס לחקירה נעשה זאת לפי שיקולנו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אייל גבאי מנכ"ל משרד רה"מ
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים