שתף קטע נבחר

סרט ישראלי כן, כסף ישראלי לא

הנהלת פסטיבל הסרטים באדינבורו החליטה להחזיר לשגרירות ישראל סכום כסף שיועד למימון השתתפותו של הסרט הישראלי "סרוגייט" בעקבות לחץ מצד קבוצות פרו-פלסטיניות. במאית הסרט: "הצעד רק מחזק את השנאה והניכור"

פסטיבל הסרטים הבינלאומי באדינבורו שוב נכנע ללחצים מצד קבוצות פרו-פלסטיניות הפועלות בבריטניה ובראשן הבמאי קן לואץ'. מזה יממה, סוערת התקשורת הבריטית בעקבות החלטת הנהלת הפסטיבל להחזיר לשגרירות ישראל בבריטניה 300 ליש"ט, שנועדו לממן את השתתפותה של טלי שלום עזר, במאית הסרט "סרוגייט".

 

ההחלטה התקבלה בעקבות איומים בקריאה לחרם על הפסטיבל אם לא יוחזר הכסף הישראלי ויוסר הלוגו של ישראל מתוכניית האירוע. "אני משוכנע שיוצרי קולנוע יזדעזעו כמוני ללמוד שפסטיבל הסרטים הבינלאומי באדינבורו מקבל כסף מישראל", אמר הבמאי קן לואץ' בהודעה שהופצה ברשת האינטרנט. "הטבח והטרור בעזה הופכים את קבלת הכסף ממדינת ישראל לבלתי אפשרית. בצער, עלי להפציר בכל מי ששוקל לבקר בפסטיבל להביע את תמיכתו באומה הפלסטינית ולהתרחק ממנו".


סרוגייט. להיות או לא להיות? (צילום: ראדק לאדזוק) 

 

בפסטיבל מיהרו להתקפל. בתגובה רשמית מטעם דוברות הפסטיבל נמסר כי "פסטיבל הסרטים הבינלאומי באדינבורו מאמין בחילופי תרבות חופשיים ואינו רוצה להגביל את יכולתם של יוצרים לתקשר אמנותית עם קהל בינלאומי רק מפני שהם מגיעים מאזורים בעייתיים. למרות שהפסטיבל רואה את עצמו א-פוליטי, אנו לוקחים בחשבון את עמדותיה של תעשיית הקולנוע ככלל. כיוון שאנחנו חושבים שהבמאי קן לואץ' מדבר בשם קהילת הקולנוע כולה, החלטנו להחזיר את הכסף לשגרירות ישראל".

 

השאלה האם ההחלטה היא למעשה הסכמה שבשתיקה עם האג'נדה שמציג לואץ' וחברי קמפיין הסולידריות הסקוטי-פלסטיני, נותרה בעינה. ממשרד הדוברות Rogers&Cowan בלונדון נמסר כי "הנהלת הפסטיבל לא אמרה שהיא תומכת בעמדתו של לואץ' או מתנגדת לה. הפסטיבל אינו מתערב במחלוקת הפוליטית". נציגי הנהלת הפסטיבל, שנמצאים בימים אלה בקאן, מעדיפים שלא להתראיין בנושא אך מדגישים כי הבמאית הישראלית תגיע לאירוע במימון מכספי הפסטיבל.

 

לצנזר את המצנזרים

בפסטיבל הסרטים באדינבורו עושים מאמצים כבירים להפריד בין אג'נדה פוליטית לעשייה תרבותית, ניסיון שבעיני רבים בבריטניה ומחוצה לה נראה מלאכותי ומגוחך. סר ג'רמי אייזקס, לשעבר ממנהליו הבכירים של ערוץ 4 הבריטי שעבד מול לואץ' שנים ארוכות, הגדיר את ההחלטה "מחרידה" ואת התערבותו של הבמאי כ"אקט של צנזורה". 

 

"אסור שהפסטיבל יאפשר למישהו שאין לו בו כל מעמד ריאלי, להתערב בקביעת תכניו", אמר אייזקס בראיון לטיימס הבריטי. "קן לואץ' תמיד היה ביקורתי כלפי צנזורה על עבודותיו. הרעיון שהוא עצמו משתף פעולה עם התכחשות לזכותו של יוצר להציג את עבודתו מחריד לחלוטין". אייזקס הזדעזע גם מכך שבפסטיבל מתייחסים ללואץ' כאל דובר של הקהילה הקולנועית בבריטניה.


לואץ'. הצליח לכופף את הנהלת הפסטיבל באדינבורו (צילום: רויטרס)

 

זו הפעם השנייה בשנים האחרונות שהנהלת פסטיבל הסרטים באדינבורו חוזרת בה משיתוף פעולה רשמי עם שגרירות ישראל בבריטניה. ב-2006 התעוררה סערה דומה סביב הסרט "5 ימים" ומימון הגעתו לפסטיבל של הבמאי הישראלי יואב שמיר.

אז אמר בתגובה מנהלו האמנותי של הפסטיבל, שיין דניאלסן: "לא נלמד דבר מחרם על סרטים ממש כשם שלא נלמד דבר מצנזורה על ספרים. הדבר רק ילבה בורות ודעות קדומות כשמה שנדרש הוא ההיפך הגמור – נאורות וחינוך". אלא שעושה הרושם שבפסטיבל אדינבורו, הצהרות לחוד ופעולות לחוד.

 

תגובת הקהילה היהודית בבריטניה לא אחרה לבוא. לורד ג'אנר בראונסטון, לשעבר ראש המועצה של יהודי בריטניה, אמר גם הוא לטיימס כי הוא מאוכזב מהחלטת הפסטיבל. "בהחרמת שגרירות ישראל, מסייע הפסטיבל בהרחקתם של ישראלים מחיי התרבות בבריטניה".

 

דובר שגרירות ישראל בבריטניה, ליאור בן דור, אמר בתגובה: "אנו רואים בחומה רבה את הכניעה של פסטיבל הסרטים הבינלאומי של אדינבורו ללחצים של אותם הגורמים המנסים לעשות דה לגיטימציה ודמוניזציה למדינת ישראל. נמשיך להלחם בניסיונות המגמתיים לתקוע טריז בין מדינת ישראל הרשמית לבין אזרחיה בין אם הם אמנים, אינטלקטואלים או אקדמאים. מדינת ישראל היא מדינה פלורליסטית שבתוכה קיימת קשת רחבה של קולות ודעות, לעתים אף ביקורתיות. כמו שמדינת ישראל אינה עושה צנזורה לאמנים שמשמיעים קולות אחרים, אנו מצפים שגם פסטיבל יוקרתי וחשוב כמו אדינבורו, שעניינו תרבות ולא פוליטיזציה שלה, יפעל בהתאם".

  

דה-לגיטימציה תרבותית

הסערה בבריטניה תפסה את הבמאית טלי שלום עזר לא מוכנה לחלוטין ועסוקה עד מעל לראש ביציאתו בשבוע הבא של הסרט להקרנות מסחריות בסינמטקים בארץ. "נודע לי על כל העניין באופן מקרי דרך התקשורת הבריטית", היא מספרת. "זה מאוד מצער אותי, בעיקר כיוון שקן לואץ' הוא במאי שאני מעריצה מזה שנים ופסטיבלים הם בעיני הזדמנות לתקשר ולשבור מחסומים.

 

"התמיכה של לואץ' באקט הזה היא ניסיון למחוק את ישראל מהשיח התרבותי וזה כואב. אני רואה בזה ניסיון להרוס הזדמנות לתקשורת מצד אחד ומנגד חיזוק השנאה והניכור. ישראל היא הפרטים שנמצאים בתוכה וברגע שהפסטיבל מסרב לקבל כסף משגרירות ישראל, יש בזה דה-לגיטימציה למדינה שבה חיים גם אנשים

שמתנגדים למדיניות הממשלה. חשוב לי מאוד להשתתף בפסטיבל ואני מתכוונת לעשות את זה למרות ניסיונות הטרפוד. כעת אני בעיקר מתרגשת מיציאת הסרט לבתי הקולנוע בארץ".

 

מפיק הסרט, אלעד גביש, אמר בתגובה: "קיבלנו מכתב מאוד מהוסס מהפסטיבל שביקש להבהיר שההזמנה עומדת בעינה. מהמכתב עולה כי הנהלת הפסטיבל לא מתייחסת לכל האירוע כאל משהו חמור אלא בצורה הכי יבשה. בעינינו ההחלטה שקיבל הפסטיבל להיכנע ללחצים פוליטיים ולדחות את תמיכתה הרשמית של מדינת ישראל פסולה ואנחנו בהחלט מתכוונים לתת לזה ביטוי גם באדינבורו.

 

"באופן אישי אני כועס ועצוב. פסטיבל הוא אירוע תרבותי אמנותי שאמור לגשר על פערים תרבותיים ודעות קדומות ולהיות פתוח לכולם. אירוע שכזה בטח לא אמור להציב מחסומים מטעמים פוליטיים או לתמוך במי שקורא לגנות אמנות על רקע מוצאה. זה מסוכן בעיני וחלק ממגמה קיימת בבריטניה שאי אפשר להתעלם ממנה. אנחנו מרגישים שחובתנו להיות שם כדי לומר את הדברים ולהביע את מורת רוחנו. אנחנו מתכוונים לכתוב במקביל מכתב פתוח גם לקן לואץ'".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרוגייט. יצא בשבוע הבא לאקרנים בישראל
צילום: ראדק לאדזוק
לאתר ההטבות
מומלצים