שתף קטע נבחר

הצצה: אסירים וחניכים יחד בפעולת צופים בכלא

כשכולם משתוללים יחד במדי חאקי, אי אפשר להבחין מי מהמשתתפים הוא חניך שבט אופק, אסיר צעיר שהורשע בעבירה, ומי שייך לשבט פולג מתל מונד הסמוכה. בשנת התשעים לצופים התנועה עושה היסטוריה, ומקיימת פעילות משותפת חסרת תקדים, ממנה שני הצדדים יצאו נרגשים

"אני יכולה לראות את כלא אופק מהבית שלי. תמיד עניין אותי מה יש בפנים ואני ממש שמחה שניתנה לי ההזדמנות להיכנס". כך מספרת דור שי (17) מדריכה בצופים משבט פולג שבתל מונד, על החוויה ההיסטורית בה השתתתפה השבוע. פולג וחבריה לשבט היו קבוצת הצופים הראשונה שחדרה את שערי וחומות כלא אופק, וקיימה יחד עם האסירים/נערים במקום, פעולת צופים משותפת.

 

 

ב-2003 הוקם שבט של תנועת הצופים בכלא לנוער היחיד בארץ, כלא אופק. "כאן נמצא הגרעין הקשה של האוכלוסיה הישראלית מבחינת הנוער", מסבירה דפנה נוי, מפקדת בית הסוהר. את הרעיון להקמת שבט אופק יזמה וליוותה דר' מרים גולן מבית ספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת ת"א. "הקמת שבט צופים בכלא מעידה על פתיחות ויצירתיות של שני הארגונים, שללא האמונה ברעיון, ההליכה לקראת, ההתגמשות על עקרונות וראיית טובת הנערים לטווח ארוך, הפרויקט לא היה קם", מסביר גיל תמיר מנהל מחלקת נוער וקהילה בצופים.

 

פעולות ערכיות הדנות בחינוך למנהיגות, פיתוח וחיזוק ערכי דמוקרטיה, וקידום שוויון הזדמנויות, לצד טקס אש, בישול צופי, בנייה בחבלים וסנדות ומפגשים משותפים עם בני נוער נורמטיביים, כמו שהתקיים השבוע, הן חלק מפעילות השבט בכלא. "הקמת שבט הצופים בכלא לנוער הוא מודל ייחודי בארץ ובעולם ומהווה סמל ליכולתה של תנועת הצופים והחברה הישראלית לפרוץ גבולות ולהעז במתן מענה לצרכים לאומיים" מוסיף תמיר, "הצלחת הפעילות בכלא מהווה השראה לפעילות נרחבת של תנועת הצופים בקרב אוכלוסיות בסיכון בקהילה".

 

"רואים שחסר להם המפגש עם אחרים", מוסיפה שי. "העובדה שהם לא נפגשים עם נערות בנות גילן הוא חלק מהמציאות הלא נורמטיבית בה הם חיים בכלא" מוסיפה מאירה נחשון, ראש תחום חינוך בבית סוהר אופק ובוגרת צופים בעצמה. נחשון הקפידה על הוספת מדי החאקי לפעילות שבט אופק, והתעקשה על הפעלת שתי קבוצות צופים במקום "כדי שתהיה תחושה של שבט, תחרות בין הקבוצות ופעילות משותפת בדומה לשבטים האחרים בחוץ", היא מסבירה. 

 

אשליה של חופש


"כשמתחילה הפעילות אני עובר לאטמוספרה אחרת"

 

הכלא והאגף בו שוהים החניכים מוגדרים כקהילה בה פועלת הקבוצה, ובתוכה מתקיימת פעילות קהילתית כגון: פורימון קהילתי, טקסים ואירועים. החניכים מקבלים תפקידים ואחריות והם פועלים בתיאום בינם לבין עצמם ועם סגל האגף לצורך יישום והפעלת הפרויקט. תהליך העבודה מלווה על ידי המדריכים באופן צמוד, בהתאם לרמה, ליכולת ולבשלות של חברי הקבוצה. בדרך זו המדריכים מאפשרים לחניכים לקחת יותר אחריות ולהתמודד באופן עצמאי עם מטלות שונות.

 

פעילות הצופים בכלא "אופק" משלבת בין תהליך הטיפול והשיקום בכלא, לבין מטרות תנועת

הצופים לחשיפת פעילות התנועה לכל בני הנוער בארץ, לפעילות קהילתית ולחינוך למעורבות חברתית. "בראש ובראשונה נהנים חניכי שבט אופק בכלא, אך במקביל גם חברי תנועה אחרים המעורבים בפעילות, חניכים משבטים אחרים הנחשפים ובאים במגע עם הפרויקט וגם סגל הכלא, מושפעים ונתרמים" מסביר תמיר.

 

"הפעילות בצופים היא אחת האהובות על האסירים כאן", מודה נוי, "היא נותנת להם אשלייה של חופש, תחושה כאילו אינם נמצאים בכלא". "כשמתחילה הפעילות" מוסיף א', אסיר/חניך בן 17, "אני עובר לאטמוספרה אחרת, של משחקי ילדות שלא היו לי פעם ועכשיו אני ממש נהנה מהם. אני מרגיש כאילו אני לא כאן, פשוט כך". כשנכנסתי לא יכולתי להתעלם מכמות השערים והגדרות", מסכמת שי, "בדרך החוצה כבר בכלל לא שמתי לב אליהם, כנראה שהפעולה הצליחה".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים