שתף קטע נבחר

אובמה על הסכסוך הפלסטיני: ייקח זמן לרפא

נשיא ארה"ב מנמיך ציפיות לפתרון מהיר של הבעיה הפלסטינית. בראיון עם כתבים אמר על הסכסוך: "ברגע שאתה מאבחן את הבעיה, יכול לקחת הרבה זמן לרפא אותה". הוא הדגיש כי בשני הצדדים בעיות פוליטיות סבוכות והבהיר: הנאום בקהיר לא נועד למחבלים אלא לצעירים בעולם הערבי

אחרי שנשא את הנאום ההיסטורי, ולפני שעזב את מצרים לגרמניה, שוחח נשיא ארצות הברית ברק אובמה עם כתבים, והפחית ציפיות לפתרון מהיר לבעיה הפלסטינית. כשנשאל בנוגע למה שהישראלים והפלסטינים נדרשים לעשות, השיב: "ברגע שאתה מאבחן את הבעיה, יכול לקחת הרבה זמן לרפא אותה".

 

מיד עם תום נאומו, כינס אובמה סביב השולחן שבעה כתבים, לראיון שנמשך 40 דקות. רוב השאלות נסובו סביב הנושא הישראלי-פלסטיני. הוא הדגיש שבשני הצדדים יש בעיות פוליטיות קשות מאוד, אבל יש צורך להתחיל להניע את התהליך.

 

נאום אובמה ההיסטורי - הדיווחים והפרשנויות ב-ynet:

 

אובמה חזר בפגישה עם הכתבים על דברים שהוא אמר גם בפומבי, כולל בנאום עצמו: "היחסים בין ארצות הברית וישראל הם בלתי שבירים והם עמוקים וחוצים מפלגות".

 

הוא אמר לכתבים שהוא אינו מצפה שהנאום בקהיר ישנה את המחבלים של אל-קאעידה שהורגים חפים מפשע. "הם לא היו הקהל שלי. אני לא מצפה שהם ישנו את דעתם". קהל היעד שלו, כך אמר, היה "צעירים וצעירות מקהיר, עזה, טריפולי ודמשק", להם רצה לומר ש"אפשר להיות נאמן לאמונה באיסלאם ולשנות דברים באמצעות דיאלוג ושכנוע ולא דרך אלימות". 

 

אובמה נשאל מדוע בחר לשאת את הנאום בקהיר ולא באינדונזיה שבה מספר המוסלמים הגדול ביותר בעולם. הוא השיב שמקור הבעיה הוא במזרח התיכון, שבו יש המתח הגדול ביותר בכל הקשור ליחסי ארה"ב והמוסלמים. "זה כמו ללכת למקור הבעיה, לא מסביב לה", הסביר הנשיא האמריקני והוסיף שלשאת נאום באינדונזיה היה "כמעט כמו לרמות", כי לארה"ב ולאינדונזיה יש יחסים טובים מאוד. הרקע של הנשיא, שחי כילד באינדונזיה ויש לו אחות שהיא חצי אינדונזית, "היה נותן לי יתרון ביתיות", הסביר אובמה, "ולא רציתי את זה".

 

בנאומו בקהיר, ציין הזכיר אובמה את האנטישמיות, ש"הגיעה לשיא חסר תקדים בשואה. שישה מיליון יהודים נרצחו - יותר מכל האוכלוסייה היהודית בישראל כיום. הכחשת עובדה זו היא חסרת בסיס, נבערת ונתעבת".

 

"מצד שני", אמר אובמה, "אי-אפשר להכחיש שהעם הפלסטיני - מוסלמים ונוצרים - סבלו בחיפוש אחר מולדת. במשך יותר משישים שנה הם סבלו את הכאב של העקירה. רבים ממתינים במחנות פליטים בגדה, בעזה, ובמדינות השכנות לחיים בשלום וביטחון שמעולם לא היו להם. הם עמדו בהשפלות יומיות - גדולות וקטנות - שבאו עם הכיבוש. כך שלא יהיה ספק: המצב של העם הפלסטיני הוא קשה מנשוא... הדרך היחידה למימוש השאיפות של שני הצדדים היא דרך שתי מדינות - בהן הישראלים והפלסטינים יחיו בשלום וביטחון".

 

אובמה הזכיר ששני הצדדים מחויבים למפת הדרכים: "ארצות הברית אינה מקבלת את הלגיטימיות של המשך ההתנחלויות הישראליות. הבניה הזו מפרה את ההסכמים הקודמים וחותרת תחת המאמץ להשיג שלום. הגיע הזמן שההתנחלויות ייפסקו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאום הנשיא אובמה
צילום: AFP
הלילה, בבואו לגרמניה
צילום: AP
עניין רב בנאום בישראל
צילום: רויטרס
גם בעזה התעניינו
צילום: AP
מומלצים