שתף קטע נבחר

שמחה מהולה בעצב: גור לוויתן נולד בשבי

במתקן האקווריום בוונקובר שבקנדה מאושרים מהולדת גורת לוויתן בלוגה חדשה. מי שקצת פחות נרגשת היא ביולוגית ימית מהאגודה ההומאנית האמריקנית, שבראיון ל-ynet מספרת איך לוכדים אנשי האקווריום את היונקים בטבע, מציגים אותם לראווה לשם הרווח בלבד, ואיך השבי מקצר את תוחלת חייהם

אורורה, נקבת לוויתן בלוגה בת 20, המליטה בתחילת השבוע גורה בריאה במתקן האקווריום בוונקובר שבקנדה. ההמלטה הארוכה - שלוש שעות של צירים - תועדה על ידי צוות צילום של סוכנות הידיעות רויטרס וצוות האקווריום, ובסיומה זכתה אורורה לתשואות שמחה מצד עשרות הצופים שחזו באירוע.

 

זו ההמלטה השניה של אורורה, לאחר שהגורה הקודמת שהמליטה בשנת 2002 מתה בגיל שלוש שנים. הפעם, סיפרו המטפלים, היא המליטה גורה באורך מטר וחצי, ששוקלת בין 60 ל-70 קילוגרם. הגורה הקטנה יונקת בהצלחה מאמה, ואנשי הצוות במקום אינם מסתירים את גאוותם ושמחתם. "אורורה הוכיחה שהיא אם נהדרת ואנו צופים באינסינטקטים האימהיים שלה באים לידי ביטוי", אמר ד"ר מרטי האולינה, מצוות הווטרינרים באקווריום. 

 

 

אך יש מי שנרגש פחות מהולדת לוויתן בשבי. נעמי רוז, ביולוגית ימית מהאגודה ההומאנית בארה"ב (HSUS), המתמחה ביונקים ימיים, נדהמה לגלות שההמלטה היתה אירוע פתוח לציבור המבקרים. 

 

"לא ברור לי איך מקום שמצהיר על עצמו כמתקן למחקר ושימור, מאפשר לצופים רבים לחזות בהמלטה. הדבר גורם לעקה (סטרס) רבה לאם הממליטה, שלא קיבלה פרטיות ונאלצה להמשיך ולהתמודד עם המצב כשבחוץ נשמע רעש גדול ומחיאות כפיים חזקות", אמרה רוז בראיון טלפוני מיוחד ל-ynet.

 

הפרטיות של אורורה היא הבעיה הקטנה ביותר במקרה הזה. רוז היא חלק מצוות של חוקרים, שפירסם בחודש שעבר דו"ח מקיף ונוקב הסוקר את תנאי האחזקה ותעשיית הסחר ביונקים ימיים ברחבי העולם. בפרק שעסק בסחר בבעלי חיים, הוזכר המתקן בוונקובר, שיש לו לטענתה היסטוריה רבת שנים של לכידת יונקים ימיים בטבע וסחר בהם. יתרה מזאת: לדברי רוז, במהלך השנים הצטבר מידע לפיו במתקן נרשמה תמותה חריגה של בעלי חיים ימיים.


האם והגורה באקווריום ונקובר לאחר ההמלטה (צילום: רויטרס)

 

לווייתני בלוגה מוגדרים כיום כמין בסכנת פגיעות בטבע, אם כי באזור קנדה מצבם יציב למדי. במתקן בוונקובר מוחזקים, מלבד האם והגורה החדשה, שלושה לוויתני בלוגה נוספים: זכר יחיד, בתה של אורורוה בת ה-13 ונכדתה בת השנה. הנהלת המתקן מאפשרת למבקרים לצפות בהם ממרחק של חמישה עד שישה מטרים.

 

לדברי המנהלים, הדבר הוא בגדר "הזדמנות חינוכית נדירה". המפגשים עם החיות חושפים לדעתם את הציבור לדרכים בהם הלוויתנים מתקשרים זה עם זה בסביבת המים התובענית בים הארקטי - ועם האנשים במתקן, בדגש על פעולות שימור ומחקר.

 

רוז רואה זאת באור אחר לגמרי. "האקווריום בוונקובר היה בין הראשונים שלכדו לוויתני בלוגה בטבע כדי להציגם בשבי. הם הפכו אותם לחיות תצוגה בלבד. אם המקום לא מרבה את הלוויתנים כדי להשיב אותם לטבע, אין טעם בהחזקתם. אך כשמרוויחים סכומים גדולים מהיונקים זו אטרקציה שקשה לוותר עליה".

 

רוז מודעת לכך שהגורים הם מוקד משיכה גדול ומקור טוב להכנסות כספיות. "הם חמודים, ואנשים אוהבים לראות אותם בדיוק כמו שהם אוהבים לראות גורי חתולים וקופים שזה עתה באו לעולם. אך הגורים מהווים גורם מרכזי בשיווק המקום למבקרים. אין כאן נגיעה בכלל בנושאי שימור טבע. בשורה התחתונה - מדובר ברווח כספי". 

 

ואכן, באקווריום הקנדי מציעים בשיגרה מפגשים מיוחדים עם מבחר יונקים וזוחלים ימיים תמורת תשלום. למבקרים מוצע גם ללטף את הלוויתנים תחת השגחה תמורת סכום לא מבוטל של 185 דולר למבוגר וילד (כ-725 שקל).

 


(צילום: ויז'ואל פוטוס)

 

על פי נתוני "האגודה להגנת הסביבה הימית בקנדה", באקווריום המדובר מנסים בעשורים האחרונים להרבות וללא הצלחה את היונקים הימיים שברשותם. במהלך השנים מתו לוויתני בלוגה רבים בגילאים צעירים מאוד.

  

אם הלוויתנים זוכים לכל התנאים הווטרינרים הנאותים ולמזון, מדוע הם לא מצליחים להאריך חיים בשבי? באקווריום בקנדה טוענים כי שיעורי התמותה של לוויתני הבלוגה בטבע מגיעים לכ-50 אחוז והפרטים שבמתקן מתו כתוצאה מזיהומים ומסיבות לא ידועות. רוז מסרבת להאמין לנתונים. "הם מעולם לא איפשרו נתיחה לאחר המוות לגופים חיצוניים. בטבע אחוזי התמותה נמוכים יותר ואילו דווקא בשבי, שיעורי התמותה הינם גבוהים ביותר".

 

"החיות שם נמצאות בסטרס מתמיד, במתקנים שאינם מתאימים לחיה כה גדולה. יתכן ששילוב כל הגורמים פוגעים במערכת החיסונית שלהם והופכת אותם רגישים יותר לזיהומים", אומרת רוז. "זה אבסורד. הם אמורים להיות מוגנים בשבי. הרי אין סכנה של רעב, זיהום ימי, פגיעות מכלי שיט, ציד או טורפים שמאיימים עליהם".

 


לוויתן בלוגה וילד באקווריום ביפן (צילום: AP)

 

לארגונים למען בעלי חיים בעולם ברור שאין כרגע מניעה חוקית מהגופים להמשיך ולהציג לראווה יונקים ימיים ולדבריהם דרוש לחץ ציבורי על הממשלות ומתקני הבידור השונים כדי להפסיק את השימוש בחיות בתצוגה.

 

בשנת 1992 מחאה ציבורית הצליחה להשפיע על מחלקת המדגה והאוקיינוסים בקנדה, שהחליטה לאסור על לכידת לוויתני בלוגה בטבע למטרות תצוגה בשבי. רוז מוסיפה ואומרת כי כיום משקיעה הנהלת האקווריום בוונקובר מאמצים גדולים כדי להמשיך ולהרבות את לוויתני הבלוגה למטרות תצוגה וסחר.

 

"מדובר בחיות חכמות שחיות בלהקות גדולות ואם רוצים לחנך את הקהל בחשיבות השימור שלהם בטבע, ישנן דרכים אחרות לעשות זאת. מדובר בסבל רב שנגרם ליונקים כה מופלאים", היא מסכמת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
צילום: AP
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים