שתף קטע נבחר

איסלאם, דמוקרטיה ומה שביניהם

הדוקומנטריסט תיירי מישל הציג בשדרות את סרטו "איראן מבעד לרעלה", בו הוא מבקש לחשוף את צדדיה של המדינה שנסתרים מעיני המערב. יממה לפני הבחירות באיראן הוא אומר: "אין לי ספק שהמקום הזה יהיה בסיס דמוקרטי חשוב"

יממה לפני שהעם באיראן יבחר האם להשאיר את כס הנשיאות בידיו של מחמוד אחמדי-נג'אד או לפנות את האיש שהמערב כל כך אוהב לשנוא ולהפקיד את השלטון בידי מיר-חוסיין מוסווי, הוקרן היום (ה') בפסטיבל קולנוע דרום בשדרות הסרט התיעודי "איראן מבעד לרעלה" של תיירי מישל.

 

הדוקומנטריסט הבלגי הגיע לפסטיבל כאחד מאורחי הכבוד של האירוע וליווה מיני-רטרוספקטיבה לסרטיו שעוסקים בין היתר באפריקה השחורה ובהשפעות הקולוניאליזם. בסרטו על איראן הוא מציע התבוננות מורכבת בחברה רבת פנים ודעות באמצעות מצלמה שמצליחה לחדור את השכבות השונות של החברה האיראנית. ארבעה ביקורים בני שלושה שבועות כל אחד ערך מישל בטהרן וסביבותיה, כמותר באשרת הכניסה התיירותית שהונפקה לו.


מתוך הסרט. פגש את פניה האחרים של איראן (צילומים: תיירי מישל)

 

החוויות שצבר מסעירות והוא מודה שהיה רוצה לחזור לשם, להמשיך ולצלם. "זו מדינה מרתקת ורבת גוונים, בניגוד למה שהמערב מבקש לראות בה", הוא אומר בראיון ל-ynet. "יצאתי לאיראן כדי להבין טוב יותר מה זה בדיוק אומר מדינה אסלאמית וכמו ברבים מסרטי, לנסות לשבור סטריאוטיפים ופרה-קונספציות. הרעיון היה לנסות ולהבין את רוח המקום, האווירה והכוחות שפועלים בו ומפעילים אותו".

 

עולמות מקבילים

המצלמה נוגעת ברפורמיסטים, בחילונים ובדתיים. הסרט למעשה מתחיל בהלווייתו של אחד מגדולי משוררי איראן, מוחמד כתארי, שגרונו שוסף על ידי גורמים קיצוניים דתיים. "הגעתי לאיראן בתקופה שבה ממשלת בוש לא הפסיקה לדבר על מלחמת תרבויות בין המערב למזרח ופתאום פגשתי נשיא שמדבר על דיאלוג. זה הרגיש כמו שני עולמות שנעים על קווים מקבילים", הוא אומר.

 

זה לא שאיראן הפכה מבעד למצלמתו של מישל למקום ליברלי, אבל בסרט, כמו בסרטיו האחרים, הוא מבקש מהצופה להיות קשוב לניואנסים ולהשאיר את הדעות הקדומות מחוץ לדלתות האולם. "איראן היא מדינה מורכבת. שם הבנתי שלהיות איש דתי מאמין ולרצות לחיות במדינה דמוקרטית הם שני דברים שאינם עומדים בסתירה בהכרח", הוא אומר.


מתוך הסרט. "אני נחשב כאויב העם האיראני"

 

סרטו של מישל נאסר לצפייה ולהפצה באיראן. הוא עצמו נעצר מספר פעמים באיראן במהלך צילומי הסרט ובסופו של דבר גורש וכניסתו למדינה נאסרה. "אני נחשב כאויב העם האיראני", הוא אומר בחיוך. "אבל למען האמת, זה רק מחזק את הרצון שלי להראות את פניה האחרים של איראן".

 

תיירי מישל מחכה בקוצר רוח לתוצאות הבחירות באיראן. "השינויים הפוליטיים יובילו מהלכים של שינוי, אין לי ספק", הוא אומר. "אני חושב שהמהפכה האסלאמית באיראן היא רק סוגריים בהיסטוריה של המדינה הזו, שהתרבות שלה

החלה עוד בימיו של דריווש. אין לי ספק שהמקום הזה יהיה בסיס דמוקרטי חשוב כי החברה האיראנית יודעת ומוכנה להתמודד עם המודרניזם.

 

"יש באיראן חברה אזרחית חזקה. מול סופרים ומשוררים, עיתונאים ואנשי רוח שנרצחים שם על דעותיהם יש עשרות שיוצאים נגד השלטון וזה מעורר תקווה כי הם לא פוחדים. זה יהיה המנוע שיוביל את איראן לעתיד. לא סתם קוראים לבית הכלא הראשי של טהרן, האוניברסיטה. אנשים יוצאים ממנו בעיניים פקוחות לגבי מציאות החיים והצורך בשינוי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"איראן מבעד לרעלה". לא מה שחשבתם
צילום: תיירי מישל
לאתר ההטבות
מומלצים