שתף קטע נבחר

נתניהו בבר-אילן: מדינה פלסטינית מפורזת לצדנו

בנאומו המדיני המרכזי, סיפק ראש הממשלה לפחות חלקית את דרישות אובמה כשדיבר על מדינה פלסטינית. בין התנאים שהציב: הכרה בישראל היהודית, ירושלים תישאר מאוחדת, והפליטים לא יחזרו לכאן. "אני מוכן להיפגש בכל עת ובכל מקום", קרא למנהיגי ערב - אך לא דיבר על הקפאת התנחלויות

ראש הממשלה הבטיח נאום מדיני דרמטי - ולראשונה הוציא מפיו את המילים "מדינה פלסטינית". חודשיים וחצי מאז נכנס לתפקידו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביצע הערב (יום א') צעד משמעותי לכיוון הפלסטינים תחת הלחץ של ברק אובמה, כשפירט את חזונו המדיני במרכז בגין-סאדאת באוניברסיטת בר-אילן.

 

נאום נתניהו - הסיקור המלא ב-ynet

 

"נהיה מוכנים לקבל מדינה פלסטינית מפורזת לצד המדינה היהודית", אמר נתניהו, והביע תקווה לראות "שני עמים חופשיים החיים זה לצד זה, לכל אחד דגל, המנון ושלטון משלו".

 

כמצופה, הציב ראש הממשלה תנאים לכינון המדינה הפלסטינית: הכרה בישראל כמדינת הלאום היהודי; הפירוז עצמו; לא לחזרת הפליטים הפלסטינים; הבטחת שלמותה של ירושלים כבירת ישראל - ושלום אמיתי. "אמרתי לאובמה - אם נסכים על המהות, הטרמינולוגיה לא תהווה בעיה", אמר.

 

למרות הדרישה האמריקנית הנחרצת להקפאת כל בנייה בהתנחלויות, נתניהו לא התייחס לכך ורק ציין כי לא תהיה הקצאת שטחים להתנחלויות חדשות: "המתיישבים אינם אויבי העם ואינם אויבי השלום. הם אחינו ואחיותינו".

 

 

נתניהו הדגיש כי "תנאי יסוד לקץ הסכסוך הוא הכרה פלסטינית פומבית וכנה במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. דרושה גם הסכמה ברורה לכך שבעיית הפליטים תמצא לה פתרון מחוץ למדינת ישראל כי ברור שפירושה קץ המדינה".


"שלא יכניסו טילים, שלא יכרתו ברית עם איראן" (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) 

 

רק אחרי שאמר כי "הטרגדיות שחווה העם היהודי מבהירות מדוע עמנו זקוק לכוח ריבוני משלו" ו"זכותנו לריבונות כאן היא פשוטה: ארץ ישראל היא מולדתנו וכאן עוצבה זהותנו" - פנה להתייחס לאופי היישות הפלסטינית שהוא רואה בעיני רוחו:

"השטח שיהיה בידי הפלסטינים יהיה מפורז, בלי צבא, בלי שטח אווירי סגור. צריך להבטיח בין היתר שהפלסטינים לא יכולו להכניס לשטחם טילים או רקטות או לכרות בריתות עם איראן או חיזבאללה".

 

מוכן לנסוע לדמשק

בפתיחה הוא הדגיש את שאיפתו לשלום ולא למלחמה, ומנה את שלושת האתגרים המרכזיים העומדים לפני המדינה: האיום האיראני, המשבר הכלכלי ותהליך השלום. לגבי איראן הדגיש שהסכנה לאנושות - "המפגש בין האיסלאם הקיצוני לנשק גרעיני" - ברורה מתמיד, לאור תוצאות הבחירות לנשיאות.

 

בנושא התהליך המדיני הכולל פנה למנהיגי ערב: "בואו נעשה שלום. אני מוכן להפגש איתכם בכל עת בכל מקום - בדמשק, בריאד, בבירות, גם בירושלים". הוא פירט את חזונו ל"שלום כלכלי" ופיתוח וסייג כי "זהו איננו תחליף לשלום האמיתי, אבל הוא התחלה". נתניהו קרא להנהגת הפלסטינים - "בואו נתחיל משא ומתן לשלום מיד. ישראל מחויבת לשלום".

 

לקראת סיום, הביע אופטימיות: "עם מנהיגות פלסטינית שוחרת שלום, תמיכה של העולם הערבי, הקהילה הבינלאומית וארצות הברית, אין סיבה שלא נצליח לעשות שלום", וקרא למנהיגים הערביים ללכת איתו "בדרכם של בגין וסאדאת, של יצחק רבין והמלך חוסיין".

 

לפי מקור בלשכת ראש הממשלה, עד אחר הצהריים היו שלוש גרסאות לנאום, וזמן קצר לפני שיצא לבר-אילן החליט נתניהו על גרסת "המדינה הפלסטינית המפורזת".


פורסם לראשונה 14/06/2009 19:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטרמינולוגיה אחרי המהות. נתניהו בבר-אילן
צילום: אבי אוחיון
מסר לוושינגטון. אובמה
צילום: רויטרס
קבלת פנים משמאל. הפגנה מחוץ לבר-אילן
צילום: ירון ברנר
מומלצים